batix 22.02.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Jestem przed dociepleniem dachu. Co muszę podać, aby ktoś pomógł mi dobrać grubość wełny? Na wstępie mogę podać: dwuspadowy, nachylenie 40 st. (84%), więźba drewniana, blacha płaska Co jeszcze mam podać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 22.02.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 A jak jest w projekcie? Przyjmuje się, że minimum to 20 cm (przy lambda ok. o,04) - w tym 15 cm między krokwiami i 5 cm na krokwiach. Można dać więcej, będzie cieplej albo lepszą wełnę (lambda 0,032) . Znajdź sobie kalkulatro do obliczenie aprzenikania ciepł;a przez przegrody i zobacz, na ile wyjdziesz ze wsp. U (max to 0.3). Im więcej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 22.02.2012 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Planuję kupić Isover unimata gr 15 i super mata gr. 10. Jeden gość jeszcze podpowiadał żeby sufity na poddaszu były ocieplone grubością min. 40 cm. Miał rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 22.02.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Im będziesz miał tam mniejszy współczynnik przenikania ciepła (czyli więcej tej izolacji lub o lepszym współczynniku), tym mniej będziesz musiał grzać zimą i tym mniej będzie się nagrzewać strych latem. Oczywiście dodatkowe ocieplenie kosztuje. Więc się pojawia kwestia tego ile za to dodatkowe ocieplenie musisz zapłacić a ile ono zaoszczędzi. Czyli m.in. pytanie o to jak drogo będziesz ciepło w domu produkował. Jeśli grzejesz czym droższym (prąd, gaz płynny) to generalnie ma sens zwiększanie grubości ocieplenia. Jeśli grzejesz czymś tańszym, co nie będzie zbytnio drożeć w przyszłości (drewno z własnego lasu), to finansowo zwiększenie grubości ocieplenia będzie miało mniejszy sens. Ale jeszcze jest kwestia komfortu latem. Choć znowu strychy przegrzewają się przede wszystkim przez okna połaciowe. Jak widzisz - bardzo wiele zmiennych się pojawia. Ocieplenie dachu jest tylko jednym z elementów całego systemu.Dla uproszczenia: jeśli nie stresuje Cię bardzo kwestia sfinansowania tych 40 cm, nie masz problemu z wysokością poddasza po takim ociepleniu - to je daj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 22.02.2012 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Dzieki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 23.02.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Znajdź sobie kalkulatro do obliczenie aprzenikania ciepł;a przez przegrody i zobacz, na ile wyjdziesz ze wsp. U (max to 0.3). Im więcej tym lepiej. Odwrotnie im mniejsze tym lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 24.02.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Jestem przed dociepleniem dachu. Co muszę podać, aby ktoś pomógł mi dobrać grubość wełny? Na wstępie mogę podać: dwuspadowy, nachylenie 40 st. (84%), więźba drewniana, blacha płaska Co jeszcze mam podać? A możesz podać rozstaw osiowy krokwi oraz ich szerokość i wysokość, sposób wykończenia poddasza (boazeria czy może płyty g-k). Jakbyś podał też czy na krokwiach ułożona jest membrana wiatroizolacyjna czy też występuje pełne deskowanie z papą tez by było super. Informacje te będą pomocne przy obliczeniu grubości ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts