ewa2003 22.02.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Witam! Mma pytanko: Kiedy można zacząć tynkowanie ścian (po tej mroźnej zimie). Tzn. ile odczekać aby ściany troszkę odmarzły i przez jaki czas ma byc (jaka?) temperatura. Tynki będą cementowo-wapienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 22.02.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 5 C w pomieszczeniu wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 22.02.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Widzę, że nie tylko ja przebieram niecierpliwie nogami, żeby w pełni ruszyć z sezonem. Mój Pan wykonawca ( a mam do niego zaufanie póki co) cieszy się, że jeszcze nie ma elektryki i planuje wejść z tynkami w połowie marca. Wtedy nawet nocne przymrozki nie powinny być groźne a temperatury w dzień nagrzeją budynek wystarczająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 22.02.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 z trzy cztery dni na plusie i można tynkować, wstaw kozę i cały czas dogrzewaj przecież nie wiadomo czy za tydzień temp troszkę się nie obniży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa2003 23.02.2012 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Witam i dziękuję za odpowiedzi. W domu wstawiłam kozę i staram się dogrzewać dom - ale jak były mrozy -20 to z domu było maksymalnie -9. Teraz jest tak ciekawie, że jak na zewnątrz jest na plusie to w domu nadal -1 więc, musze dogrzewać i wietrzyć aby cieplejsze powietrze z zewnątrz "wpadało" do środka. Nogami tupiemy ponieważ chcemy wreszcie zacząć te tynki robić - bo elektryka na ukończeniu;) Najbardziej się boję że te ściany jeszcze są mocno zamarznięte - szczególnie na poddaszu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 23.02.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 zależy w jakim rejonie mieszkasz, u nas od tygodnia jest bardzo ciepło i w sobotę można było spokojnie zaczynać tynkowanie, oprócz tego koza załadowana węglem i na parterze można było chodzić w krótkim rękawku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 23.02.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 W ostatnią sobotę, kiedy na dworze było +1,5st.C, w domu panowała temperatura -0,5st.CDomek ze silikatów, stan surowy zamknięty, nieocieplony. Teraz, przez kilka dni, temperatura za dnia dochodziła do +6st.C, w nocy nie spadała poniżej zera.Dziś jest czwartek wieczór. Chciałbym wrócić do prac tynkarskich w sobotę. Będę wykonywał obrzutkę betonową (Baumit VorSpritzer).Nie mam kozy ani żadnej innej możliwości podgrzewania pomieszczeń. Poniżej prognoza dla mojego rejony na najbliższe dni.http://i41.tinypic.com/155jjgw.jpgW niedzielną i poniedziałkową noc, zapowiadają przymrozek. Czy będę mógł bezpiecznie wykonywać obrzutkę w domu w sobotę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 23.02.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Będziesz robił to samemu czy masz firmę od tynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 24.02.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Obrzutkę wykonuję sam.W październiku "obrzuciłem" spiżarnię i część kuchni. Teraz planuję dokończyć kuchnię i spróbować wytynkować te dwa pomieszczenia (mam kupiony Baumit MPI 25).Jak wyjdzie mi to dobrze, ruszę z kolejnymi pomieszczeniami. Jak się okaże, że moja robota wygląda kiepsko, będę szukał firmy do tynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 24.02.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 nie możesz kupić za 30 zł kozy albo podłączyć farelkę żeby odrobinę dogrzewać? zrób to chociaż dla samego komfortu pracy. Jeśli chodzi o obrzutkę to na odległość nie mogę na 100% powiedzieć że możesz zaczynać. jeśli w pomieszczeniach temp przez kilka dni była na plusie to tak szybko się nie wychłodzi oczywiście jeśli wszystkie otwory są zabezpieczone. przejedź ręką po ścianach czy nie są zawilgocone ewentualnie zleć badanie wilgotnościomierzem. Powodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 24.02.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Dziękuję. Przy okazji, powiedz, czy ta obrzutka jakoś wygląda? Nakładam ją packą, przykładając packę pod kątem do zwilżonej ściany i przesuwając ją w górę, wzdłuż ściany. Mam wówczas znacznie mniejsze straty, niż kiedy klasycznie obrzucam ścianę. http://i39.tinypic.com/2dr5o53.jpg Na ścianie powstały mi pola obrzutki wykonanej za jednym razem. Podczas rozrabiania kolejnej partii materiału, obrzutka na ścianie wiąże i później wyraźnie widać łączenie. Zastanawiam się, jak uniknąć takiego efektu, podczas samego tynkowania? Pewnie bez pomocnika, który będzie przygotowywał materiał, się nie obędzie. Co do temperatur - nie jest tak źle. Przed miesiącem nie mogłem już usiedzieć na tyłku i bruzdowałem ściany pod C.O., przy -11st.C w domu. Nie wspominam tego najlepiej Ale za to ostatnio, kiedy w domu było -0,5st.C, pracowało się bardzo fajnie. O zakupie kozy nawet nie myślałem. Raz – nie mam sufitu i wszystko pewnie uleciałoby momentalnie pod dach, dwa – znajomy kierbud mówił mi, by wystrzegać się tymczasowego ogrzewania domu źródłami produkującymi dwutlenek węgla. Ponoć powstaje ryzyko powstawania grzyba na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 24.02.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 ciężko ocenić ze zdjęcia ale chyba trochę za grubo. Obrzutka służy do wyrównania chłonności podłoża, zwiększa przyczepność i ewentualnie jeśli ściana jest krzywa w niektórych miejscach to możesz jej troszkę nadłożyć więcej. Nie ma sensu nakładać tak grubo tym bardziej, że jest droższa od tynku Dodaj więcej wody i obrzucaj kielnią a to co spadnie pozbieraj, zamieszaj i na ścianę, oczywiście tylko nie zapomnij zabezpieczyć okien:) Aby obrzutka tak szybko nie wiązała możesz zwilżyć ściany wodą, a jak już będziesz tynkował też baumitem to on wiąże dosyć długo i zacierać będziesz mógł dopiero tak po 7 godz a na podłożu betonowym nawet na drugi dzień... Co do znajomego kierbuda i jego opinii to istnieje takie ryzyko tylko w przypadku nagrzewnic na gaz lub olejowych bo w ich przypadku pomimo że spaliny rurą będą odprowadzane na zewnątrz to jakaś część zostaje w pomieszczeniu i jakiś wpływ na tynki może to mieć, ale farelka na prąd albo koza może być... no niech już ten kierownik nie przesadza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa2003 29.02.2012 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Witam ponownie Jutro mamy zacząc tynkowanie (umówiona ekipa), tylko że po oglądnięciu prognozy podody to w dzien ma być na plusie 2-5 stopni ale w nocy zapowiadają przymrozki -2 do -4 stopni. Zaczynac można czy lepiej jednak poczekać jeszcze ze 2 tygodnie. Prosze o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 29.02.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Witam ponownie Jutro mamy zacząc tynkowanie (umówiona ekipa), tylko że po oglądnięciu prognozy podody to w dzien ma być na plusie 2-5 stopni ale w nocy zapowiadają przymrozki -2 do -4 stopni. Zaczynac można czy lepiej jednak poczekać jeszcze ze 2 tygodnie. Prosze o poradę Jeżeli jest na wykonanie tynków umówiona firma to ona musi zdecydować robić czy nie i ona bierze na siebie odpowiedzialność. Powiedz im, że będziesz chciała gwarancję na tynki i fakturę. Jeśli to doświadczona ekipa to sami będą wiedzieć najlepiej czy istnieje zagrożenie, że coś złego może się stać z tynkami. Jak pisałem już nie raz na forum jeśli na przykład pozasłaniają wszystkie otwory i do salonu wstawią kozę i będą w niej palić to na parterze spokojnie mogą tynkować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 08.03.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 eh, tynkarze twardo wchodzą na budowę, chcą zaczynać 12.03 tynkowanie tynkiem knauf diamant.Knauf pisze, że podłoże ma mieć minimum plus pięć stopni.A prognoza brzmi +5-7stopni w dzień, zero lub -1 w nocy.Niby mam umowę, ale nie wiem, wpuszczać ich czy nie.Jeśli okaże się jednak że było za zimno, to kiedy to się okaże? Tuż po wyschnięciu czy np. po roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa2003 09.03.2012 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Witam! U mnie już po tynkach. Zaczęli 29-02-2012, skończyli 07-03-2012. Teraz wietrzymy i grzejemy na zmianę. Także można już zaczynać prace "wnętrzalskie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts