Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie podłogi na strychu

SJa08

Recommended Posts

Witam, mieszkam w domu z lat 80 i na podłodze na poddaszu nieogrzewanym i nieużytkowym mam akermany i beton, w sumie ok 40 gruby. Che to ocieplić wełną np 10 dając legarki co 60 i na to płytę osb. Ale tak się składa ze mam inny darmowy materiał (miał iść na opał ale), palety euro podobne. Są to nowe palety nie uszkodzone bez kory itp. Posiadają 9 klocków i deseczki (każdy wie jakie). No i mój plan jest taki że, odwrócę paletę, dolne 3 deski oderwę, powkładam miedzy klocki wełnę, powiąże sznurkiem by niewypadła, znowu obrócę na drugą stronę i położę na podłogę. W przyszłość położę na to jeszcze płytę wiórową 12mm bo czasami mi się taka trafia.

Co wy na to?

Jeżeli uważacie to za dobry plan to pytanie mam tylko czy dać tam wełnę 10cm czy upchać, wcisnąć na chama wełne 15cm. (sprawdzałem paleta nie będzie w powietrzu)?

Witam

Myślę, że rozwiązanie które przedstawiłeś spełni swoje zadanie aczkolwiek wełna musi być ułożona szczelnie aby nie powstawały szczeliny pomiędzy łączeniami odcinków wełny. Trzeba tego dopilnować, bo wtedy ułożona szczelnie wełna to będzie spełniać swoje zadanie w sensie izolacyjności.

Nie zalecam zastosowania sposobu z próbą ściśnięcia wełny np. 15cm do grubości 10cm.

W przypadku ściśnięcia wełny grubości 15cm do grubości 10cm będzie ona izolowała jak wełna grubości 10cm. Zgodnie ze wzorem na opór cieplny R= d/ λ gdzie d oznacza grubość warstwy izolacji a λ współczynnik przewodzenia ciepła. Opór cieplny określa zdolność materiału do ograniczania przepływu ciepła. Im większa wartość oporu cieplnego R, tym skuteczniejsze ocieplenie, czyli materiał jest lepszym izolatorem. A więc im większa grubość warstwy ocieplenia tym lepiej. Zmniejszając grubość ocieplenia zmniejsza się opór cieplny.

Ponad to pomiędzy wełną mineralną a deskami należy wykonać szczelinę wentylowaną grubości 2-3cm w celu swobodnego ujścia pary.

Jeszcze jedno pytanko, w związku z tym ze daje tylko 10 cm wełny bo więcej nie mogę bo ciężko będzie przejść przez strych ale mniejsza o tym, chodzi mi tu o zastosowanie najlepszej ale nie najdroższej z kosmosu wełny 10 ewentualnie 12cm. Myślałem o isover super mata ale ktos mi jej nie polecał bo szklana sie obwiesi i należy kupować tylko mineralne. Tylko że na podłodze nie ma co sie obwiesić :) Dlatego dla pewności pytam was, co byście położyli na podłogę szklana o najlepszych parametrach czyli 0,30 -0,33 czy mineralna 0,35?

(...)

Nie zalecam zastosowania sposobu z próbą ściśnięcia wełny np. 15cm do grubości 10cm.

W przypadku ściśnięcia wełny grubości 15cm do grubości 10cm będzie ona izolowała jak wełna grubości 10cm. Zgodnie ze wzorem na opór cieplny R= d/ λ gdzie d oznacza grubość warstwy izolacji a λ współczynnik przewodzenia ciepła. Opór cieplny określa zdolność materiału do ograniczania przepływu ciepła. Im większa wartość oporu cieplnego R, tym skuteczniejsze ocieplenie, czyli materiał jest lepszym izolatorem. A więc im większa grubość warstwy ocieplenia tym lepiej. Zmniejszając grubość ocieplenia zmniejsza się opór cieplny.

(...)

Wydaje mi się że to zbyt duże uproszczenie. Wełna 15cm ściśnięta do 10cm nie będzie miała takich właściwości jak normalna 10cm... idąc tym tropem można dalej ściskać i dojdziemy do samego kamienia bez powietrza o grubości np. 2cm a 2cm bazaltu to nie równa się 2cm wełny... ściskając wełnę pozbawiamy ją powietrza a zostawiamy kamień a w wełnie izolatorem jest właśnie uwięzione powietrze...

Rom-Kon

Rzeczywiście może nie być to dokładnie odpowiednik 10 cm, aczkolwiek zasada się nie zmienia. Co do Twojego porównania ściskając do tak małej grubości dziać mogą się inne rzeczy, np. zmiana struktury zaburzenia włókien, ich połamanie etc., a to już wpływa na mechaniczne właściwości produktu.

Niezależnie, nie polecamy takich praktyk.

• 11 months później...

Witam, przepraszam za odkopywanie starego tematu, w kazdym razie mam podobne pytanie wiec wolalem zapytac tutaj.

Mam w domu poddasze w tej chwili nie uzytkowe, w przyslosci kto wie. Legary sa co 40cm pomiedzy nimi welna. Poniewaz mam dostep do euro palet myslalem nad ulozeniu podlogi z desek odzyskanych z rozbiurki tychze palet. z tego co sie orientuje deska na palecie ma zazwyczaj ponad 2cm grubosci wiec wydaje mi sie ze spokojnie deski utrzynaly by potencjalny ciezar gratow, osoby chodacej po nich czy nawet luzka i jakiejs szafki jesli doszlo by kiedys do aranzacji poddasza.

Wiem ze deski sa raczej za cienkie zeby je jeszcze heblowac, ale ja zostawilbym je takie jak sa, jesli bym tam kiedys cos robil to polozyl bym na to podklad i na to wykladzine albo folie i panele. Co sadzicie o takim rozwiazaniu? Generalnie chodzi mi o to czy deski ociepla i wyglusza strych (czasem w nocy slychac jak wiatr chula po poddaszu) i czy takie deski nadaja sie do chodzenia po nich i ewentulanej adaptacji za kilka lat?