Christo24 22.02.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Witam! Postawiłem swój domek na glinie, dodatkowo naruszonej przez koparki. Sprawa obecnie wygląda tak, że muszę chodzić w kaloszach, jednak nie w tym problem. Zamierzam położyć dosyć sporą ilość kostki, po której będę jeździł samochodem i zastanawiam się nad tym, aby wszystko po mocnych opadach mi się nie rozjechało. Macie jakieś rady w związku z tym? Może zerwać trochę tej gliny i np. wyrzucić jakieś kamienie, przysypać to piachem, albo wszystko np. czarną ziemią, na której później będę siał trawę w miejscach gdzie nie będzie kostki? PS. Poziom ziemi (gliny) jest teraz na maksymalnej wysokości w stosunku do fundamentów domu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 22.02.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 był już podobny temat:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?155005-kostka-brukowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 22.02.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Glina glinie nierówna. Ale załóżmy, że w szczerym polu masz chatę i na dodatek woda nie ma gdzie odpływać. Czyli stoi. Glina pracuje, ale największym problemem jest woda. Załóżmy, że wykorytowałeś na 20 cm gruzu plus 15 dla kostki plus 5 na podsypkę piaskową na dno. Razem 40 cm. Ale jeśli teraz to zasypiesz gruzem na spód wtedy woda z całej okolicy będzie tam spływać i mróz to wysadzi. Co robić? Zakopać dreny a końcówki odprowadzić do drenu obok placu - wielkiej, głębokiej dziury zasypanej gruzem lub kamieniami. Woda zawsze ucieka do najniżej położonego miejsca, w tym wypadku na dno drenu obok placu. Górę drenu oczywiście można posypać ziemią i trawkę posiać. Trawa nie lubi gliny, więc będzie dodatkowo zadowolona:) Kamienie lub gruz najlepiej owinąć w trakcie zasypywania geowłókniną, żeby za szybko dren się nie zamulił.U siebie mam od 20 lat na glinie tylko 10 cm podbetonu suchego plus kostka. Nic się nie dzieje, ale też warunki w starej dzielnicy, mocno zabudowanej są inne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts