Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wnętrza Alijkowego domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 871
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze mozna pokombinowac z mozaika za wc i na scianie przeciwleglej (tylko nie wiem, czy nie robi jej sie za duzo)

Hmmm. raczej za duzo, poza tym chyba bym zbankrutowala ;) Sprzedawca plytek sam mnie zapytal, widzac ile tej mozaiki przeznaczylam na lazienke, czy jestem swiadoma ile ona kosztuje?

Ja nie widzę jakiejś tragedii w tej opcji, gdzie ściana wc nie zgrywa się z fugami (ta pierwsza, gdzie Ci tłumaczę o co chodzi) ;).

Jeśli jednak płytki bardzo Ci się podobają, to widzę jedno rozwiązanie, które pozwala pogodzić fugi, a jednocześnie pozwoli zaoszczędzić na mozaice :).

Jedyny kłopot polega na tym, że fachowiec od płytek musiałby mieć dobry sprzęt do cięcia lub musiałabyś to zlecić jakiejś profesjonalnej firmie (u nas jest takich sporo. Za cięcie płytki biorą od 8 do 15 zł za metr bieżący). Chodzi o to, że płytkę 60x30 trzeba pociąć na pół - z tego zrobisz podłogę, a wszystkie fugi ładnie się zgrają. Oczywiście wtedy płytki trzeba położyć pionowo jak na Twojej ostatniej propozycji.

Mozaika będzie wówczas tylko w prysznicu i wydaje mi się, że to wygląda najlepiej - mniej więcej tak (oczywiście pamiętam, że tam jest okno, ale w paint trzeba się pobawić :):

http://imageshack.us/a/img13/7466/powki.jpg

A Ty jak sądzisz?

Edytowane przez julianna16

Kurcze jakos w pionie te plytki mi sie jednak nie widza...poza tym ten pas mozaiki bardzo mi sie spodobal i chcialabym go zatrzymac;)

Sciana mozaikowa jest fantastyczna, ale obawiam sie, ze (tak jak pisalas wczesniej) ze wzgledu na koszta M sie nie zgodzi.:(

Pomyslalam nad takim rozwiazaniem, w miejscu pasa z mozaika w prysznicu bedzie murek, w ktorym beda ukryte "podlaczenia" prysznica.

Musze jeszcze pomyslec jak ze sciana z wc.

http://imageshack.us/a/img24/8918/ala76.jpg

Edytowane przez Alija

Jeśli mam być szczera, to ten pasek z dywanikiem w prysznicu :no: Wracasz do pierwotnej wersji Pani "projektantki". Wolałabym zrezygnować z tego paska wokół, a w prysznicu zostawić. Możesz poszukać tańszej mozaiki. Wcale nie musi być z tej samej kolekcji.

Zgadzam sie, ze sciana z mozaika wyglada super, wyznacza jakby strefe prysznicowa ;) Ta zabudowa niestety zostanie, bo tak juz sa zrobione podlacznia, ale jesli zostanie sciana z mozaika, wowczas nie bedzie to az tak widoczne.

Druga sprawa niezbyt wesola :(. M nie zgadza sie na takie lustro...:( wys.moze zostac, ale nie szer.

Co do mazaiki moze zosatc, ale musze poszukac w nizszej cenie.

A o co chodzi z zabudową, bo nie pisałam nic o usuwaniu i nie wiem o co chodzi? Chyba, że ktoś inny pisał, a ja nie doczytałam ;).

Lustrem się na razie nie przejmuj - Jak rozumiem Mąż chce jakieś w ramie. Czy ono ma wisieć na ścianie malowanej czy płytkowanej?

Aliś

Dla mnie wygląda to ok :). Pod warunkiem, że lustro będzie dokładnie w takim wymiarze :).

Osobiście podłogę prysznica pociągnęłabym jednak do końca mozaiką (do ściany z drzwiami) a usunęła mozaikę znad wc i umywalki

A może zamiast mozaiki płytka drewnopodobna?

Wiem, że będzie już w górnej, ale to jakiś wariant dla drogiej mozaiki :). A poza tym łazienki też będą spójne ;).

Niestety program buntuje się i nie chce wcale wstawić teraz lustra :(, ale Ty świetnie radzisz sobie z przerabianiem i uzupełnianiem moich obrazków :yes:

http://imageshack.us/scaled/landing/109/alalalalaaaaa.jpg

Z drewnem ładnie komponuje się oliwkowy kolor :)

Ewus ta wizka tez ciekawie wyglada, lacznie z oliwkowym kolorkiem :yes:ale... ja zakochalam sie w mozaice ;) Nie potrafie jej z pamieci wymazac :)

Jesli chodzi o mozaike na podlodze, to celowo ja ulozylam w kwadrat(90x90) poniewaz w tym miejscu beda szyby prysznica. Na wprost sciany z mozaika bedzie grzejnik na reczniki a sciana bedzie pomalowana. Myslisz, ze z szybami w tym miejscu bedzie ta mozaika dobrze wygladac? Ja to niczego nie potrafie sobie wyobrazic:bash:

Czesc,

mozaika faktycznie kusi kusi i odpuscic nie chce. Znam to :) Choc nie powiem, drewno jest tez ciekawe. Ale ciezko mogloby byc dopasowac rysunek drewna na blacie, szafkach i plytce. No i mozaika to mozaika :)

Jesli bedzie szyba w prysznicu, to wydaje mi sie, ze wrecz musi zostac tylko ten kwadrat, bo inaczej bedzie dziwnie.

Z mniejszym lustrem wyglada tez ok, ale nie jestem przekonana co do krotkiej lampy nad lustrem.

Jeszcze dziwnie wyglada mi ten cieniutki paseczek miedzy oknem a mozaika prysznicowa. Na wysokosci mozaiki (tej co idzie ciaglym pasem pod lustrem i na wc) jakos tak pusto jest. Ja bym tam jednak dala mozaike.

A prysznic bedzie walk-in czy zamkniety?

Aluś,

Mozaikę rozumiem, bo jak wiesz sama będę jej miała pół hektara ;).

Tak tylko proponuję, bo czasem się na czymś fiksujemy, a potem okazuje się że może być inaczej, czasem lepiej, taniej, ciekawiej, cieplej, chłodniej (co kto woli ;))

Czy mam rozumieć, że tam będzie kabina zamykana 90 x 90?

Masz już taką kupioną? Jeśli nie, to z całym przekonaniem zachęcam jednak tylko do parawanu od strony okna (zajrzyj do Barbary74 ona tak ma). Ten układ aż prosi się o walk-in. Ja cały czas byłam przekonana, że tak właśnie ma być - stąd mozaika do samej ściany. Odległość do grzejnika jest bezpieczna. Ścianę i tak będziesz musiała pomalować specjalną farbą do wnętrz wilgotnych.

Edit: pisałam zanim widziałam to co wrzuciłaś :). To ciekawa propozycja ten otwarty z narożnika, ale masz wąską łazienkę i walk in lepiej by sobie tu poradził :). Dlatego podtrzymuję to co powyżej :). Zamknięty w ogóle mi tu nie gra :no:

Ewo ja dziekuje Tobie(i innym) za kazda rade i pomysl. Bardzo sobie cenie taka pomoc.

No wlasnie ja sie obawiam tej pomalowanej sciany:rolleyes:

Bylam u Basi74, widzialam ten parawan i faktycznie super to wyglada. Bedzie wiecej przestrzeni w tym miejscu. Ciekawe co na to M powie ;)

Mazaika tez wtedy do sciany, jesli dam szybe na szer. 90 cm? (wtedy do sciany zostanie ok.50 cm.)

Mazaika tez wtedy do sciany, jesli dam szybe na szer. 90 cm? (wtedy do sciany zostanie ok.50 cm.)

:yes: :yes: :yes: właśnie wtedy szczególnie - dokładnie tak i tylko tak :D

Szyba jest subtelna i przezroczysta. Pełni funkcję ochrony przed wodą, ale pas mozaiki pięknie wyznacza strefę kąpielową. Jeśli zrobisz tylko "dywanik" to te 50 cm płytki na podłodze nie będzie ładnie wyglądało :no: (będzie wcięcie w jednej).

Aha - ściany i podłogę w strefie prysznicowej + część z grzejnikiem (zakładam, że nie jest elektryczny, bo to bardzo słuszne pytanie i uwaga Turlututu) warto/trzeba posmarować folią w płynie zanim położy się płytki :bye:

Kurcze wlasnie ten grzejnik ma byc elektryczny:rolleyes: ale M twierdzi, ze bedzie"jakos" ukryty:rolleyes:

Z ta szyba i mozaika bedzie naprawde bardzo ladnie wygladalo. Ja jestem na TAK.:)

O folii tez nie malalm pojecia, bez Waszej pomocy i rad bylabym chyba zgubiona;)

Ewo mowilas kiedys o farbie Para. Mozesz mi napisac jaka doklada nazwa jest tej farby, chodzi mi o jej przeznaczenie i jakie maja ladne odcienie szarosci?

Moj mezus pobawil sie w swoim programie(zawodowym) i zwizualizowal dolna lazienke w dokladnych wymiarach.

Przerazilam sie, bo luki pomiedzy lustrem i oknem sa znacznie wieksze niz przypuszczalam i nie wyglada to dobrze.

Jaka alternatywe widzicie?

http://imageshack.us/a/img402/4900/alicja1976.jpg

Kurcze wlasnie ten grzejnik ma byc elektryczny:rolleyes: ale M twierdzi, ze bedzie"jakos" ukryty:rolleyes:

O rany :(. Jeśli ma być elektryczny to nie może być tak otwarty :o :(. To niebezpieczne. Nie wiem dlaczego, ale cały czas wydawało mi się, że on będzie tylko podłączony do CO. Alu - tutaj trzeba zrezygnować z walk in - cofam com napisała wcześniej nieświadoma niebezpieczeństwa.

W takim razie to rozwiązanie z wejściem narożnym bez drzwi jest do przyjęcia. Mozaikę nadal zrobiłabym do ściany z grzejnikiem, bo jak się domyślam będą na nim wisiały ręczniki używane po kąpieli - zatem nadal mamy wyznaczoną ładnie strefę kąpielową ;). Dzięki temu posadzka będzie spójna - pas kąpielowy i prostokąt "higieniczny".

Co do wizki, to faktycznie... Jak rozumiem, nie chcecie przesuwać te kilka cm strefy kąpielowej w stronę okna? Mogłaby mieć troszkę więcej np 95 x 90. W środku będzie wygodniej i pozbędziesz się tego paska przy oknie. Na którą stronę otwiera się okno (po której stronie ma klamkę - od prysznica czy umywalki?)

Tak czy siak dla mnie lepiej tak :p :lol2:

http://imageshack.us/scaled/landing/96/alicja1976.jpg

Aaa jeszcze z tą farbą. Ja niestety nie mam z nią włąsnych doświadczeń :no: O jej zaletach czytałam tylko na FM. Chyba Karolina i Artur mieli ją w łazience w drugim domu (teraz budują już trzeci). Takich farb jest trochę na rynku. U Ciebie też z pewnością coś dostaniesz :yes:

Aaa i jeszcze jedno - czy lustro na wysokości ponad 120 cm nie jest za wysoko?