HOWARDKNOPFLER 22.02.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Znalazłem ciekawy dom (a propos tego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?197150-Zapytanie-o-lini%C4%99-wysokiego-napi%C4%99cia-w-pobli%C5%BCu), który to dom mieszkalny jednorodzinny jest usytuowany na działce rolnej RIIIa + B-RIIIa + LZ-RIIIa (jest to tak zwana zabudowa zagrodowa). Sprzedaje ją właściciel. Istnieje MPZP dla tej miejscowości. Dom jest w stanie deweloperskim. Działka ma ok. 14 arów. Pozwolenie na budowę jest wydane na budynek mieszkalny oraz zbiorniki na nieczystości i budynek gospodarczy, który jednak jeszcze nie został postawiony. Jakie są problemy związane z zakupem takiego domu?Czy będę mógł to potem przekształcić na budowlaną (w razie czego)?Czy jest to w ogóle konieczne?Jakie będą problemy z uzyskaniem pozwolenia na użytkowanie, z nadaniem numeru?Czy nie będę miał problemów z zakupem tej nieruchomości w ogóle? Nie jestem rolnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 15.03.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Teoretycznie w Polsce jedno jest prawo, ale z interpretacją bywa różnie. Rozumiem, że będziesz chciał prznieść na siebie pozwolenie na budowę - pytanie do wydziału architektury , czy się na to zgodzą. Żeby kupić działkę siedliskową wg mojej wiedzy nie musisz mieć uprawnień rolnika (patrz ustawa o kształtowaniu ustroju rolnego). Ale gdyby były opory zawsze można spróbować dodzierżawić brakujący kawałek ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts