Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa na ławach

ziutor

Recommended Posts

Witam,

mam wysoki poziom wód gruntowych około 50cm w najniższym punkcie działki (ze spadkiem 2m na 15m), ale w projekcie są piwnice - zaczynają się one jakieś 30cm nad powierzchnią terenu czyli 80cm od wód gruntowych. W projekcie mam wymianę gruntu na głębokość 50cm i ławy na to płyta fundamentowa 20cm i na tym ściany monolityczne piwnic. Czy płyta fundamentowa na ławach jest w porządku? Bo z tego co czytam to mało spotykane rozwiązanie

Witam,

mam wysoki poziom wód gruntowych około 50cm w najniższym punkcie działki (ze spadkiem 2m na 15m), ale w projekcie są piwnice - zaczynają się one jakieś 30cm nad powierzchnią terenu czyli 80cm od wód gruntowych. W projekcie mam wymianę gruntu na głębokość 50cm i ławy na to płyta fundamentowa 20cm i na tym ściany monolityczne piwnic. Czy płyta fundamentowa na ławach jest w porządku? Bo z tego co czytam to mało spotykane rozwiązanie

Daj jakiś przekrój. Po co wymiana gruntu [na 50 cm - od czego]? Po co Ci kłopot z piwnicami przy wysokim stanie wód gruntowych?

coś tu nie gra z nazewnictwem tak na początek

fundament to część budynku "spoczywająca na terenie"

tak że płyta na ławach fundamentowych to jest owszem może i płyta, ale na pewno nie fundamentowa :jawdrop:

piwnice są zapewne po to że tak czy siak trzeba zrobić z tym spadkiem 2 metry na długości budynku ?

Pytanie dziwne, cóż tam kombinować kopara ryje ogromną dziurę na zboczu tej góry

czekamy aż toto obeschnie, robimy ławy na gruncie nośnym i pewnie powyżej poziomu wody jaki będzie

/nie znam badań nie wiem jak głęboko/

i potem korzystając z tego spadku 2 metry /jest z czego korzystać:wiggle:/ obsypujemy ściany piwnic

tak wysoko żeby uzyskać ochronę przed przemarzaniem...

Tak piwnice są pod całym domem aby zagospodarować te 2m spadku (będzie to wszystko obsypane ziemią)

Kopałem na jesień 1,5m dziurę i po kilku godzinach woda była 50cm poniżej poziomu gruntu (czyli 1m się zapełniło wodą). Gruntu twardego nie było nawet na głębokości tego 1,5m więc raczej chyba nie wsadzę 2m ław czy fundamentów w ziemię z tego 1,5m będzie ciągle stało w wodzie. Jakieś 5m od domu płynie potoczek i wody gruntowe niżej nie zejdą

Wymiana 50cm ziemi która jest nad poziomem wód gruntowych

przkroj.jpg

Załączam obrazek jak to wygląda:

- na niebiesko poziom wody i potoczek (malutki z 30cm głęboki i 40cm szeroki - 500m do źródła)

- brązowo obrys budynku

- 50cm warstwa ziemi do wymiany (zasypanie kamieniami i piaskiem)

- ławy miałyby być gdzieś na głębokość 40cm i na tym płyta 20cm a potem ściany piwnicy

Czy tak może być czy lepiej bez ław od razu posadzić na kamieniach całą płytę?

Edytowane przez ziutor