Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwykły dom na energooszczędny.

Recommended Posts

Witam

Posiadam "zwykły" projekt i po rozpoczęciu budowy zaczęłem się poważnie zastanawiać nad energooszczędnością.

Przede wszystkim zależy mi na taniej eksploatacji w przyszłości. Może napisze co jest w projekcie a co planuję zmienić:

1. Stan zero już jest (ocieplony standardowo po bokach 10cm styropianu). W projekcie jest 10cm na podłogę. Wystarczy czy jednak skusić się na 2x10cm... tylko czy nie będę musiał wtedy wszystkiego odrobinę podnieść?

2. Ściany. Buduję z Ytonga 24cm + 15cm (tutaj zamiast zwykłego styro dam szary).

3. Wentylacja. Była grawitacyjna... planuję mechaniczną z reku. Trochę przerażają mnie koszty bo póki co mam jedną wycenę na prawie 23tyś. netto a dodam, że dom nie jest duży ~ 120m2 + 30m2 (garaż i kotłownia) z poddaszem użytkowym. Ale mam nadzieję sporo utargować bo wydaje mi się, że na tych urządzeniach marża nie jest mała a 14tyś za sterownik, wyświetlacz lcd, kilka rurek i robociznę to dość sporo ;) No i zawsze moge zmienić firmę... choć mało ich w mojej okolicy.

4. Dach. W projekcie 15+5. Wydaje mi się, że minimum to 15+15. Zastanawiam się nad poddaszem nieużytkowym... czy jednak zrobić z niego trochę użykowe? Planuję tam dać reku, więc trzeba będzie chyba ocieplić (czy może wystarczy zabudować i dobrze zaizolować wszystkie rury i reku?).

5. Okna. Na dole trzyszybowe Oknoplast PE2 lub Thermic 90... mam już wstepne wyceny i pozytywnie mnie zaskoczyły. Czekam jeszcze na wyceny od Jezierskiego. Okna dachowe... i tutaj dość mocno się zastanawiam. Na 90% padnie na Fakro tylko czy dopłacać do dwukomorowych Uw poniżej 1 (wtedy cena jednego wacha się między 1500 a 2000zł). Mam ich 4, więc z kołnierzami itp. dojdę do 10tyś. Chyba trochę dużo... Oknoplasty z ciepłym montażem mnie wyjdą ~ 13tyś.

6. Ogrzewanie. Zrezygnowaliśmy z podłogowego... nie wiem jeszcze czy dobrze czy źle :D

Piec chcę na pellet... czasem może drewnem będę palił. Do ogrzania wody planuje solary (normalnie bym ich nie zakładał, ale będę miał dobrą cenę, więc koszty do zaakceptowania). Zastanawiam się jeszcze czy można jakoś w inny sposób wykorzystać energię z solarów np. do wstępnego ogrzania powietrza zasysanego przez reku z zewnątrz.

7. Domek wygląda mniej więcej TAK. Zrezygnowaliśmy z kominka w salonie, balkonów itp. Myslę, że większych mostków termicznych tu już nie ma.

Może macie jeszcze jakieś sugestie co zmienić, dodać, odjąć? Zdaję sobie sprawę, że mało z zaplanowanych rzeczy mi się zwróci... ale nie po to buduje dom. Mam się w nim dobrze czuć i być w miarę tani w utrzymaniu... na tym mi najbardziej zależy. Z góry dziękuje za wszystkie rady.

1A. zdecydowanie posadzka 2x10cm. Jak brak miejsca to przynajmniej 10+5cm. Koniecznie 2 warstwy. Jak nie planujesz podłogówki to 15 cm będzie dobrze!

Wtedy wystarczy, że ściany parteru podwyższysz o jedną cegłę płaską - 6cm. Zobacz czy masz w projekcie przemurowanie cegłą płaską pod stropem. Jak nie masz to podwyższenie - i przemurowanie cegłą - wyjdzie Ci tylko na dobre.

1B. "Stan zero już jest (ocieplony standardowo po bokach 10cm styropianu)" - po bokach rozumiem jako ściany fundamentu? Zalecał bym dołożyć 5 cm. Posadzka najwięcej ciepła traci przez okolice 1-1,5 metra od ściany fundamentu. Cokół w projekcie masz wysoki na 48cm. Jak masz zasypane ściany fundamentu to zaizoluj chociaż dodatkowo cokół, a jak nie masz zasypane to całość do ławy.

Jeśli zaizolujesz tylko to co wystaje ponad grunt to OK, bo przy cokole powyżej 0,5m nie trzeba już koniecznie ocieplać ściany fundamentu do samej ławy. Nie mniej jednak ja mam 18 cm do samej ławy.

2. Ytong + 18-20 cm styropianu (grubość przy której nie ma jeszcze konieczności wstawiania okien w warstwę ocieplenia) oraz zalecana aby wyszedł "ząbek" na cokole (bo cokół idzie na 15cm :)

3. Zamień wykonawcę. Ja na dom 150m2 mam wycenę na rury z ociepleniem, montażem itp 6000 + rekuperator od 6 do 9 tys. Firma z branży klimatyzacji. 15 lat na rynku, sprawdzona wielokrotnie. Całość chcę zamknąć kwotą 13 tys. A rury metalowe, sztywne a nie spiro.

4A. Dach 15+15 ok. Jak kupisz materiał z 0,035 to wyjdzie Ci U=0,12

4B. "Zastanawiam się nad poddaszem nieużytkowym." - chodzi Ci o ten mały stryszek o wysokości ok 1,9m? Ja też tam stawiam reku. Ja sobie go ocieplam ale tylko między krokwiami i na to płyta z 6-9mm. Koszt z moją robocizną z 1 tys zł. Przy okazji sufity na poddaszu będą lepiej docieplone (30 cm jak na skosach + docieplenie stryszku). Aaa ja tam rury od reku będę miał ocieplone - to jest w cenie z pkt 3.

5. okna ok. Jak lubię Maluxa20 tak się z nim nie zgodzę, że do domu opalanego np: peletem czy PC opłaca się dopłacać 10 tys do ciepłych okien dachowych - 4 sztuk, co razem pewnie mają 4-5-6m2. Nie za tą cenę. Za te 10 tys to on dociepli posadzkę (+5cm), cokół (+5cm), ściany (=3-5cm), stryszek nieużytkowy (+15cm) i jeszcze mu zostanie z 4 tys. Dopłaty do 3 szyby w oknach normalnych czy lepszy gaz OK.

6. grzejnik czy podłogówka. Twój wybór. Do peletu oba rozwiązania są dobre. Choć ja bym polecił podłogówkę. Jeśli gdzieś nie zastosujesz prawdziwego drewna lub jakiś grubych paneli 18 mm to panel 9mm spokojnie da radę z podłogówką.

7. garaż ogrzewany czy nie? Jeśli nie zaizoluj ścianę między domem a garażem normalnie jak dom 18 czy 20 cm. Sam garaż nie jest zlicowany z domem więc przemyśle czy warto go ocieplać (ściany).

Jeśli garaż ogrzewany, to może tam będzie poręczniej z reku?

Zaizoluj dobrze sufit w garażu - wyżej jest pralnia.

Dach jest dwuspadowy - niech murarz nie ciągnie ścian szczytowych do samej góry. Na górze ma być z 10 cm przerwy. Wypełniasz to styropianem i łączysz ocieplenie miedzy krokwiami z ociepleniem ściany.

@lukasza

1B. Mam ocieplone od samej ławy do góry 10cm i zasypane już jest w połowie

4B. Tak o ten stryszek mi chodziło.

7. Garaż planuję ocieplać. Generalnie projekt jest troche inny niż ten co podałem. Parter wygląda podobnie, ale góra nieco zmieniona. Łazienka z drugiej strony, tam gdzie obecnie ona będzie niewielki schowek ~ 4m2 + przedpokój i normalne przejście do sypialni nad garażem (tu jeszcze się zastanawiam czy będzie sypialnia bo obawiam się różnych odgłosów z kotłowni :) ). No i kotłownia za wielka nie jest więc obawiam się, że ciężko może być ze wstawieniem tam reku. Gdzie najbardziej optymalnie jest go umieścić?

@lukasza

1B. Mam ocieplone od samej ławy do góry 10cm i zasypane już jest w połowie

4B. Tak o ten stryszek mi chodziło.

7. Garaż planuję ocieplać. Generalnie projekt jest troche inny niż ten co podałem. Parter wygląda podobnie, ale góra nieco zmieniona. Łazienka z drugiej strony, tam gdzie obecnie ona będzie niewielki schowek ~ 4m2 + przedpokój i normalne przejście do sypialni nad garażem (tu jeszcze się zastanawiam czy będzie sypialnia bo obawiam się różnych odgłosów z kotłowni :) ). No i kotłownia za wielka nie jest więc obawiam się, że ciężko może być ze wstawieniem tam reku. Gdzie najbardziej optymalnie jest go umieścić?

1B. To ociepl to co wystaje. Akurat płyta styro jest na 0,5 m więc łatwo pójdzie.

4B. Można zabudować reku i kanały, można ocieplić ten stryszek. Ja akurat robię oba rozwiązania. Z tym że kanały tylko 5cm+folia a reku dekoracyjnie obłoże stryo.

7. To, że garaż ocieplisz to dopiero 30% sukcesu. Pytanie czy będziesz go ogrzewał? Jeśli w garażu ma być tylko temperatura symbolicznie na plusie to ociepl koniecznie ścianę między garażem a domem. Chociaż te 10cm, ale nie zostawiaj nieocieplonej tej przegrody.

Co do reku - to najlepiej dać tam gdzie jest łatwe dojście, możliwość serwisu, naprawy. Idealny jest ogrzewany garaż (a resztę to samemu docieplić reku). No ale nie wszystko zawsze jest idealnie dlatego i ja mam reku na tym stryszku. Dociągi tam zasilanie do reku plus odpływ wody do skroplin.

Odgłosów z kotłowni się nie obawiaj, szczególnie peletu. Pytanie jest tylko ile przewidziano ocieplenia posadzki pod sypialnia (teraz nad garażem) lub docieplenia sufitu garażu? Żby nie została tu jakaś "luka" np. ocieplenie tylko 5 czy 10 cm

Garaż będzie ogrzewany... nie ma innej możliwości, hobbystycznie zajmuje się detailingiem, więc nie wyobrażam sobie woskowania auta w temp. poniżej 15st. :)

W sumie z powiększeniem okien na "balkonowe" to nie pomyślałem... choć nie zawsze będzie to dobre rozwiązanie bo za ciemno może być, ale w sypialni nad garażem sprawa do przemyślenia.

ja mogę powiedzieć , że bardzo dobrze , że pomyślałeś o kolektorach bo sam mam firmy Makroterm i wiem , że jest to naprawdę opłacalna inwestycja no i jest ekologicznie a to ważnie zwłaszcza w dzisiejszych czasach :)

jak już mowisz to możesz tak konkrentniej na liczbach ? bo chwalisz coś co nie ma żadnego ekonomicznego sensu. Uzasdanij proszę.

Jak kiedyś mnie będzie stać na budowę domu, to na pewno też zdecyduję się na energooszczędny :) Póki co mogę się podzielić doświadczeniami teściów w tym temacie.

W kwestii Twoich planów - myślałeś o tzw. ciepłym montażu okien? Okna montuje się nie na same konsole lub dyble, dodatkowo kładzie miedzy ramy a mur takie taśmy odprowadzające wilgość na zewnątrz i nieprzepuszczajace pary do środka czy jakoś tak. Druga sprawa - od parametrów samych okien dużo ważniejsze są parametry szyb. Więc do domu koniecznością są apkiety 3szybowe, bo szyba jest najcieplejszym elementem okna (im bliżej profilu, tym zimniej). No i najważniejsza sprawa - ekipa, którą wyślą na montaż. Trzeba uważać, zeby nie pozostawiali żadnych szpar między murem a ramą, bo to się nagminnie zdarza, a w domu z mechaniczną wentylacją grzyb nie grozi, więc warto, zeby to powietrze krążyło tylko wyznaczonym torem :)

Druga sprawa - solary i dofinansowanie. Jak czytałam opinie ekspertów, to wszyscy mówili, że z dofinansowaniem czy bez mozna je założyć za tyle samo, a rezygnując z dopłat oszczędzasz sobie czasu i nerwów. Standardowo starczyć mają na jakieś 10 lat i wtedy się ich koszty zwracają. Tyle że spełniajac wszystkie wymogi banków i płacąc podatek od tych 45% dofinansowania możesz stracić cały zapał do tej sprawy. Bez dopłaty masz mniej biurokracji, mniej nerwów, mniej atestów iitp, wiec załatwiasz sprawę 5 razy szybciej. Niby miało się to zmieniać, ale jakoś trudno mi w to uwierzyć.

Odnośnie montażu okien to oczywiście tylko "ciepły" wchodzi w grę... generalnie zdecydowałem się na Oknoplast Thermic 90, więc same w sobie też będą ciepłe (U szyby = 0,6 U okna = 0,9).

Dotacje na solary... temat rzeka...

Strony świata mam OK... od południowej najwięcej okien, balkonów itp. Zrezygnowałem już z jednego okna dachowego.

Witam

Przede wszystkim zależy mi na taniej eksploatacji w przyszłości. Może napisze co jest w projekcie a co planuję zmienić:

Może macie jeszcze jakieś sugestie co zmienić, dodać, odjąć? Zdaję sobie sprawę, że mało z zaplanowanych rzeczy mi się zwróci... ale nie po to buduje dom. Mam się w nim dobrze czuć i być w miarę tani w utrzymaniu... na tym mi najbardziej zależy. Z góry dziękuje za wszystkie rady.

Poczytaj o koncepcji SonnenEnergieHaus.

A z ciekawosci - jakiej firmy szyby w tych oknach? Oknoplast to znana marka, swietnie sobie radzi na świecie, nie powinno być chyba wiekszych prolemów. Ogólnie z oknami najwięcej problemów jest przy montażu. Jak masz porzadnego kierownika budowy, poproś, zeby przypilnował ekipę.

Jakie tam są okna to już nie wiem.

A co do kierownika budowy to dobrze trafiłem bo jest bardzo wyczulony na dobre ocieplenie domu i nawet się "ucieszył" odnośnie moich zmian uszczelnienia domu.