Leszek50.60 23.02.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Czy ktoś zdecydował się już na budowę takiego domu, a może się zastanawia i poszukuję odpowiedniego producenta? Jak dla mnie jest to bardzo dobre i konkurencyjne rozwiązanie w stosunku do domów tradycyjnych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska_1965 27.02.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Czy ktoś zdecydował się już na budowę takiego domu, a może się zastanawia i poszukuję odpowiedniego producenta? Jak dla mnie jest to bardzo dobre i konkurencyjne rozwiązanie w stosunku do domów tradycyjnych:) A mógłbyś jakoś rozwinąć swoją wypowiedź, wypisać chociażby te zalety, które tak Cię przekonują do tych domów. Bo Twoje stwierdzenie jest bardzo ogólnikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek50.60 27.02.2012 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Zalet domów budowanych w takiej technologii jest wiele, jak dla mnie to przede wszystkim szybki czas budowy bez względu na warunki atmosferyczne, dzięki odpowiedniej strukturze ścian ich izolacji domy są energooszczędne. wydawać by się mogło że solidniejsze są domy murowane , ale tak na prawde solidność zależy od wykonania domu. Plusem jest również możliwość dowolnego przesuwania ścianek działowych i innych zmian (powiększenie domu o dodatkowe pomieszczenia). Konstrukcje stalowe są wykorzystywane do budowy mostów, najwyższe budynki świata też powstają na szkielecie stalowym dlatego też uważam że domy jednorodzinne budowane na szkielecie stalowym to bardzo dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 28.02.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Jak tak mówicie o stali to co sądzicie o konstrukcji dachu ze stali ? domek parterowy poddasze nie użytkowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 28.02.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 gryzłem temat lekkiego szkieletu stalowego i dałem sobie spokój, technologia jest fajna ale schody zaczynają się w momencie kiedy zaczynasz szukać projektanta, jest tylko kilka firm które to robią i musisz u nich kupić wszystko a ceny mają z kosmosu, za projekt i postawienie konstrukcji pokrytej płytą osb krzyknęli 50000 a ja to wyliczyłem po cenach rynkowych wyszło mi niecałe 10000, zysk mają piękny ale ja im nie dam zarobić, mam już projekt domu w szkielecie drewnianym i z tego co robiłem kosztorys za 50000 będę miał prawie cały materiał do stanu otwartego, wszystko to tyczy się domu o takich samych wymiarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.02.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Konstrukcje stalowe są wykorzystywane do budowy mostów, najwyższe budynki świata też powstają na szkielecie stalowym dlatego też uważam że domy jednorodzinne budowane na szkielecie stalowym to bardzo dobry pomysł. Tak tylko dopowiem że mosty i wieżowce budowane sa z kształtownikow o ścianach grubości 20-30 mm , czasem wiecej. W domku masz grobośc ścianki 1,25mm-1,5mm a i sa realizacje na blachac grubości 0,9mm . Krótko mowiac jeden dwa profile w moście waża wiecej niż domek. [stal] Nie można porównac tych dwóch typów konstrukcji. Co nie oznacza ze konstrukcje stalwe sa złe do domku. Sa drogie (były jak sie interesowąlem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark80 02.03.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Tak tylko dopowiem że mosty i wieżowce budowane sa z kształtownikow o ścianach grubości 20-30 mm , czasem wiecej. W domku masz grobośc ścianki 1,25mm-1,5mm a i sa realizacje na blachac grubości 0,9mm . Krótko mowiac jeden dwa profile w moście waża wiecej niż domek. [stal] Nie można porównac tych dwóch typów konstrukcji. Co nie oznacza ze konstrukcje stalwe sa złe do domku. Sa drogie (były jak sie interesowąlem) Zgodzę się że nie można porównywać. Ale fakt budowy domów na konstrukcji stalowej to dobre rozwiazanie. Uważam że ceny nie są aktualnie wcale wysokie. Postawienie domu 140m2 w tej konstrukcji można porównać cenowo do kupna mieszkania o pow. 65m2.(jesli mamy juz działke) Dużym plusem jest fakt że budowę w całości wykonuje jedna firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska_1965 02.03.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Zalet domów budowanych w takiej technologii jest wiele, jak dla mnie to przede wszystkim szybki czas budowy bez względu na warunki atmosferyczne, dzięki odpowiedniej strukturze ścian ich izolacji domy są energooszczędne. wydawać by się mogło że solidniejsze są domy murowane , ale tak na prawde solidność zależy od wykonania domu. Plusem jest również możliwość dowolnego przesuwania ścianek działowych i innych zmian (powiększenie domu o dodatkowe pomieszczenia). Konstrukcje stalowe są wykorzystywane do budowy mostów, najwyższe budynki świata też powstają na szkielecie stalowym dlatego też uważam że domy jednorodzinne budowane na szkielecie stalowym to bardzo dobry pomysł. Troszkę konkretniej już Tylko nadal zastanawia mnie trwałość i solidność takich domów oraz ich reakcja w wypadku pożaru. Takie bardzo przyziemne pytania mam co budowy takich domów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek50.60 02.03.2012 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Trwałość ocynkowanej konstrukcji stalowej oceniana jest nawet na 300lat. Cała konstrukcja zabezpieczona antykorozyjnie. Więc o jego trwałość nie ma co się martwić Jeśli chodzi o solidność tego typu domów zależy przede wszystkim od wykończenia domu. W konstrukcjach tych wszystkie stalowe elementy od wew. i zew. sa zabazpieczone izolacja termiczna dzieki czemu nie ma możliwości przemarzania elemetów. Konstrukcja stalowa nie rozprzestrzenia ognia , ponieważ stal jest materiałem nie palnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska_1965 02.03.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Czyli rozumiem, że bezpieczny, solidny i nie zawali mi się na głowę? To teraz mi powiedz jak wybudować taki dom? Gdzie znaleźć odpowiednie materiały, dobrego wykonawce, żeby wszystko grało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.03.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Trwałość ocynkowanej konstrukcji stalowej oceniana jest nawet na 300lat. Cała konstrukcja zabezpieczona antykorozyjnie. Więc o jego trwałość nie ma co się martwić Jeśli chodzi o solidność tego typu domów zależy przede wszystkim od wykończenia domu. W konstrukcjach tych wszystkie stalowe elementy od wew. i zew. sa zabazpieczone izolacja termiczna dzieki czemu nie ma możliwości przemarzania elemetów. Konstrukcja stalowa nie rozprzestrzenia ognia , ponieważ stal jest materiałem nie palnym. ognia nie rozprzestrzenia ale podczas pożaru ulega zniszczeniu bo jest zbyt cienka, musi być też uziemiona bo pioruny są realnym zagrożeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.03.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Czyli rozumiem, że bezpieczny, solidny i nie zawali mi się na głowę? To teraz mi powiedz jak wybudować taki dom? Gdzie znaleźć odpowiednie materiały, dobrego wykonawce, żeby wszystko grało:) Sama nie zbudujesz. Poszukaj haseł Centrostal Bydgoszcz, Amtech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.03.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 ej, a przypadkiem cenowo ta stal nie wyjdzie zbyt ponad kieszeń w porównaniu np. z drewnianą? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark80 05.03.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Czyli rozumiem, że bezpieczny, solidny i nie zawali mi się na głowę? To teraz mi powiedz jak wybudować taki dom? Gdzie znaleźć odpowiednie materiały, dobrego wykonawce, żeby wszystko grało:) Potrzebujesz dobrego wykonawcy polecam ArtHauss, poczytaj na ich stronie co proponują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek50.60 05.03.2012 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 a udowodnił to zamach terrorystyczny na WTC, paliwo lotnicze spalając się w wysokiej temperaturze doprowadziło do złamania konstrukcji, bo stal mięknie w wysokiej temperaturze i całkowicie traci możliwość przenoszenia obciążeń, czyli domek z stalowym szkieletem faktycznie nie spali się tak szybko jak drewniany ale jeśli dojdzie do zapłonu to po ok godzinie zostanie z niego kupa pogiętego żelastwa PS po 2000 roku nie buduje się już nigdzie wieżowców o stalowym szkielecie, teraz każda wysoka konstrukcja ma rdzeń betonowy który jest głównym elementem konstrukcyjnym coż za wyolbrzymianie, porównanie WTC do budownictwa jednorodzinnego przesada, sugerujesz ze w dom taki uderzy samolot i paliwo lotnicze spowoduje b. wys. temp. wpływające na przegrzanie konstrukcji powodujące jej złamanie...chore! W przypadku pożaru wszystkie konstrukcje są narażone na zniszczenie, ale szkielet stalowy zachowa sie zdecydowanie lepiej niz drewniany, ktory jest materiałem bardziej poddatnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek50.60 05.03.2012 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 ognia nie rozprzestrzenia ale podczas pożaru ulega zniszczeniu bo jest zbyt cienka, musi być też uziemiona bo pioruny są realnym zagrożeniem Tak piszesz/cie, jak by inne konstrukcje nie ulegały zniszczeniu podczas pożaru :/ Oczywiście że konstrukcja taka jest uziemiona i zabezpieczona przed uderzeniem pioruna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska_1965 05.03.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Potrzebujesz dobrego wykonawcy polecam ArtHauss, poczytaj na ich stronie co proponują Dzięki, poczytałam:) powiem szczerze że bardzo ciekawie prezentuje się to co oferują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska_1965 05.03.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Widzę że tu dyskusja przeradza się wojnę między sympatykami budownictwa tradycyjnego a budownictwem na szkielecie stalowym. Moim zdaniem każda z tych technologi znajdzie swoich zwolenników. Gdyby miało być inaczej to nie pojawiały się nowe sposoby budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 07.03.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Polecam:http://www.naturalnydom.plhttp://www.bio-solar-haus.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek50.60 07.03.2012 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Zarejestrował się żeby zapoznać się z opiniami, podyskutować na temat domów w konstrukcji stalowej, a zainteresowanym budową takich domów można polecić dobrego wykonawce jeśli się takiego zna,i tak zrobiłem...nie widzę w tym nic złego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts