Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie skosow i "przeciagi" w warstwie izolacji

Pyxis

Recommended Posts

Witam.

Mam dom z 4 sapadowym dachem. Poddasze docieplone 25cm welny mineralnej. Dzisiaj zauwazylem, ze w miejscu gdzie jest wyciety otwor w regipsie w suficie mam delikatny ruch powietrza. Wyglada to tak, jak by w warstwie tej welny byl wyczowalny ruch powietrza.

Nie wiem czy dobrze to interpretuje, bo szczelink minimalna, ale czy tam nie powinno byc to w 100% szczelne. Tzn chodzi mi o przestrzen miedzy membrana dachowa a regipsem.

To własnie "cudowne" własciwosci izolacyjne wełny. A spóbowałbyś nie dac folii paroizolacyjnej to całe te ocieplenie mógłbys sobie wcisnąc...... I nie mówie tutaj o tym ze wełna zawilgotnieje, ona po prostu przewodzi ciepło, klasyczne zjawisko konwekcji. Cudowny materiał, na starcie jest do bani.

Dobry wieczór,

Jeśli dobrze zrozumiałem, padło pytanie, czy tam nie powinno być w 100% szczelne. Mam od 17 lat biedadomek kryty wełna i myśle, ze tak.

Ale równocześnie chce wyrazić swoją opinie, ze raczej nigdy nie będzie...

Niestety, Adam ma racje...

Po przejrzeniu artykulow muratora doszukalem sie stwierdzenia, ze powinna byc szczelina wentylacyjna do wentylacji warstwy ocieplenia z welny, wiec chyba w 100% szczelne byc nie powinno.

Niestety, Adam ma racje...

Milczacy Adam mogl by uchodzic nawet za medrca. ;-)

Szczelina wentylacyjna tak, ale wełna oslonieta osłoną przeciwwiatrowa. Czyli zamknięta szczelnie ( dla wiatru) i przepuszczajaca pare wodna. Czyli najlepiej jakby ja zapakować w goretex. Ale ponieważ najtańsza kurtka z gore kosztuje 500 pln, to ile by to kosztowało? Może to jest do uzyskania, mnie sie nie udało. Dzięki temu mam zero wilgoci w welnie i elegancko przewietrzana izolację. Na ściany wełna super-można ja szczelnie zamknąć miedzy okladzina/ściana a elewacja. A jak woda spod parapetu sie dostanie, to przez tynk przejdzie i wyschnie. W Ameryce kleili styropian i mieli grzybki w ścianach. Na dachu grzybów raczej mieć nie będziesz, bo wiatr wywieje wilgoć. Razem z ciepłem, niestety...

Szczelina wentylacyjna tak, ale wełna oslonieta osłoną przeciwwiatrowa. Czyli zamknięta szczelnie ( dla wiatru) i przepuszczajaca pare wodna.

Nie. Tam byl opis dotyczacy powietrza. Powinno wchodzic szczelina wntylacyjna i wychodzic przy kalenicy. Nie wiem tylko na ile intensywnie.

Jutro dobiore sie do tego i wyciagne rure od nawiewu. Moze cos wiecej sie uda wywnioskowac niz przez szparke 1mm.

Wlasnie wrocilem z budowy. Przyjarzalem sie "glebiej" problemowi.

Po ogladzie i demontazu rury okazalo sie, ze powietrze zapieprza ze stryszku z ktorego ta rura wchodzi przez sufit a nie z warstwy ocieplenia. Po uszczelnieniu wejscia rury w podlage na stryszku przedmuchow brak.

Chcialem tylko zasygerowac, zeby nie karmic nieswiadomych uzytkownikow swoimi "teoriami" dotyczacymi tematu "jak powinno sie budowac". Mozna latwo wyjsc na ... :-)

Dziekuje za wszystkie "rady" ktore otrzymalem w tym watku.

Az sie boje co Ty jeszcze nawciskales forumowiczom "produkujac" prawie 10k postow. ;-)

Realizuj lub nie!

TWOJA wola.

Ciekawi mnie jednak, czemu uważasz, że jestem błazen.

Do nauczyciela w szkole też miałeś zastrzeżenia, że debilne teorie wykłada i jeszcze każe się ich uczyć?

Zwłaszcza, jak potrzebne są Tobie jak psu piąta noga?

Pociesz się!

Idzie nowe!

Już nie trzeba sobie głowy wiedzą obciążać po ostatniej reformie oświaty!

Adam M.

...no to może ja wtrące swoje 0,03 PLN...

Komin jest rurą otwartą od góry i wprowadzoną do wnętrza budynku. Teoretycznie komin - zamknięty od dołu komin powinien "przewodzić zimno" w dół... zwykły murowany komin ma ściankę 12cm (szerokość cegły) więc jak na dachu jest -20*C to na dole powinno być też tyle samo... a ścianka tylko 12cm i to bez ocieplenia! Czyli totalnie przemarzająca ściana! ...a tu zonk - bzdura bo kazdy może się przekonać że ściana kominowa nie jest zimna. Dlaczego? A no dlatego że powietrze w kominie stoi - nie cyrkuluje.

Wełna jest przewiewna. Wełna jest jak duży filtr powietrza - taki jak w samochodzie.Ale jeśli nie będzie otworu-szybra to powietrze stoi jak w kominie! Ruch zaczyna się dopiero jak zrobi się otwór! Przykładem może być wycięcie otworu pod halogen. Zależnie od kierunku wiatru albo nim wieje albo wywiewa ale wystarczy ten otwór zatkać by ruch powietrza ustał... oczywiście delikatny ruch powietrza w wełnie zawsze będzie istniał ale raczej znikomy i nawet jest pożądany - chroni elementy dachu przed zawilgoceniem. Bo w skomplikowanych dachach są przestrzenie słabo lub wcale nie wentylowane - kosze i naroża podzielone kulawkami (krokwiami skróconymi) i te elementy własnie sa wentylowane przez ten słaby ruch powietrza. Inaczej dach długo by nie stał - grzyb by go zjadł... i te parę złotych które uchodzi w powietrze jest niczym w porównaniu z remontem dachu...

edit: dopełnieniem izolacji jest zamknięcie poddasza wiatroizolacją czyli płytą! Płyta tu jest wiatroizolacją! Nawet nie jest potrzebna folia do tego. Folia ma inne zadanie - to paroizolacja.

Edytowane przez Rom-Kon