HenoK 22.07.2003 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 W ostatnim Muratorze (nr 8/2003) jest jeszcze jedno zastosowanie styropianowych pustaków szalunkowych - do wykonania ścian baseny.Myslę, że pomysł jest znakomity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 22.07.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 W ostatnim Muratorze (nr 8/2003) jest jeszcze jedno zastosowanie styropianowych pustaków szalunkowych - do wykonania ścian baseny. Myslę, że pomysł jest znakomity. W miejscowosci Rudka k/Sieniawy bedzie budowana piwnica na ziemniaki wolnostojaca w gospodarstwie rolnym.Jak beda zachowywac sie w tym warzywa opisze po zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.05.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Odgrzewam stary wątek. Ceny energii poszły w górę. Zastanawiam się nad domem z przewagą styropianu (szalunek tracony). Braku "oddychania ścian" się nie boję, od tego będę miał sprawną wentylację z rekuperacją. Rozważam technologię Themomuru, Izodomu lub Isomaxu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.05.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Jeszcze jeden producent klocków styropianowych :http://www.styroven.wroclaw.pl/oferta.htmlCzy ktoś budował z kształtek tej firmy ?http://www.styroven.wroclaw.pl/gfx/sts2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saitis 24.05.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Również zaczynam sie mocno zastanawiać nad tą technologią na razie wychodzi mi ok 170 zł /m2 brutto sam materiał + beton + stal +/- ok. 200 zł za m2 ściany o U ok 0,12 (gr. 40 cm) wydaje mi sie to całkiem niezłym rezultatem za rozsądne pieniadze plus to szybkość "składania" czyli niższe koszta robocizny , oczywiście w domku bedzie wentylacja mechaniczna (to do pijących do worka)akumulacja cieplna hmm jak spojrzałem powiedzmy na salon w domu to scian wewnętrzynch (które zamierzam postawic z ceramiki/cegły/silki) wychodzi tak naprwade wiecej niz zewętrznych lub ich stosunek jest zbliżony acha materiał dostępny od ręki póki co nie widzę żadnych "długich" minusów ciekaw jeszcze jestem co na to architekt i lub konstruktor bo dom wstępnie jest zaproj. na bk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 26.10.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Ciekaw jestem jak się sprawują dachy w tym systemie. Poza tym jak Ci wyszła taka kwota??? Mi (wprawdzie w systemie 25 i bez tynków) wyszło ok. 110 PLN netto i to z neopoiru a nie styro. Poza tym moim zdaniem nie opłaca się kupowanie kształtek z większym ociepleniem - proste dodanie styro później wyjdzie znacznie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vinvega 07.12.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 ja rowniez zaczynam myslec nad szalunkami traconymi. biore narazie pod uwage thermomur (mam przedstawiciela jakies 1-2km od dzialki) albo izodom. sporo sie oszczedza na robociznie wiec mozna dac grubsze sciany. Poza tym moim zdaniem nie opłaca się kupowanie kształtek z większym ociepleniem - proste dodanie styro później wyjdzie znacznie taniej. to jest dodatkowa robota i material (do mocowania) czyli czas i pieniadze, a do tego chyba te klocki sa zrobione z tego drozszego styro (polistyren ekstrudowany a nie ekspandowany o k=0,035 W/m2K). jak ktos zbudowal to prosze o opinie jak wyszly koszty i jak sie mieszka w takim domku. PS. bez wzgledu na material z jakiego zrobie sciany, zaloze wentylacje mechaniczna z odzyskiem ciepla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vinvega 07.12.2007 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 mnie robocizna klejenia styropianu kosztowała 20 zł/m2 plus pare zlociszy za klej, styropian moze jakies kolki. mpoplaw ile masz tego styropianu i jaki jest wspolczynnik przenikania ciepla przez Twoja sciane np wg OZC? zastanawiam sie czy ma sens dodatkowa robota jezeli mozna zrobic to szybko i latwo. jaka ewentualnie oszczednosc wchodzi w gre przy naklejaniu styro na system szalunkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 08.12.2007 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 mnie robocizna klejenia styropianu kosztowała 20 zł/m2 Trzeba było kleić systemem gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vinvega 08.12.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 policzylem mniej wiecej czy oplaca sie na podstawowy szalunek naklejac 20cm styropianu. wychodzi to mniej wiecej tak, ze roznica w cenie materialu na metr kwadratowy sciany miedzy szalunkami izodomu podstawowym (25cm) a kink blok (45cm) wynosi okolo 90zl. przyjmujac, ze za 20cm warstwe styropianu z dodatkami typu klej i siatka zaplacimy ca 50zl to roznica wychodzi 40 zl na korzysc przyklejania styro do podstawowego szalunku. jezeli prace zlecimy to zostaje 20zl oszczednosci na metrze sciany. czy styro bedzie naklejony poprawnie, bez mostkow itp to juz kwestia wykonawcy a z tym moze byc roznie.ja chyba bym sie zdecydowal na king blok bez kombinowania z docieplaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 12.12.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Policzmy:m^2 szalunków thermodom o grubości zewnętrznej styro5 cm. - 92,1725 cm - 189,76czyli prawie stówa różnicy!!! Załóżmy, że chcemy dołożyć 20cm styro do wyrównania grubości. Jeżeli dobrze poszukać to znajdziemy styro frezowane znanej firmy i z atestami za 25PLN/m^2, a nawet taniej. Do rozdysponowania pozostaje jeszcze 75PLN. Klej i kołki to max 4PLN. Czyli zostaje 70PLN!!! Przy pow. scian powiedzmy 180m^2 daje to 12000 różnicy - IMHO sporo, a efektkt ten sam.Celowo nie wliczyłem betonowania, zbrojenia i tynku ponieważ bez względu na system trzeba to i tak zrobić, a cena jest taka sama. Poza tym przy cenie 190PLN za same elementy to zamówiłbym sobie chałupę z praefy (ok. 170/m^2 ściany). postawiliby w 2 dni, a w drugie 2 dni by mi ją ocieplili. I na bank wyszłoby w takiej samej cenia jak thermodom 450, jak nie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip42 12.12.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 a jak długo stawia się taki dom i czy można go później przerabiać (drzwi do garażu i większe okna) gdyż prawdopodobnie będę musiał budować etapami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 12.12.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 przerabia się na etapie projektu a nie budowania. Przeróbki na etapie budowania są dość kosztowne. Kosztowniejsze są tylko już na etapie mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vip42 12.12.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 jasne że najlepiej zaprojektować wszystko i wszystko przewidzieć (a najlepiej 6 magicznych cyferek w LOTTO) przed budową, ale nie zawsze można wszystko przewidzieć albo zmienia się sytuacja - stąd moje pytanie - czy ciężko się to przerabia, bo to przecież żelbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.12.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 jasne że najlepiej zaprojektować wszystko i wszystko przewidzieć (a najlepiej 6 magicznych cyferek w LOTTO) przed budową, ale nie zawsze można wszystko przewidzieć albo zmienia się sytuacja - stąd moje pytanie - czy ciężko się to przerabia, bo to przecież żelbet Nie tyle żelbet, co beton. Wzmocniony jedynie konstrukcyjnie zbrojeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts