napelet 23.02.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Mam problem z palnikiem firmy Pellas, kupiłem palnik 150kW który maksymalnie osiąga 70kW. Po 5 miesiącach palnik uległ spaleniu,od zgłoszenia do naprawy minęło 2 tygodnie, ze zwrotem palnika dostałem kartę gwarancyjną (po 5 miesiącach...) gdzie napisano że palnik objęty jest 12-miesięczna gwarancją choć na stronie jest napisane 3 lata a warunki gwarancji są po prostu śmieszne (do wglądu w załączniku),piszą tam o nie uznaniu gwarancji gdy palnik pracuje w nadciśnieniu a w broszurach i na stronie www "opatentowana technologia spalania nadciśnieniowego", okres naprawy do 28 dni roboczych... Instrukcja obsługi jaką dostarczają to instrukcja sterownika i nic o samym palniku.Długo by wymieniać absurdy jakich doświadczam wliczając rzucającego wyzwiska pod moim adresem właściciela firmy zdziwionego że ktoś ma pojęcie na temat funkcjonowania palników i żąda towaru za który zapłacił czyli palnika generującego 150kW mocy. Zastanawiam się jak można sprzedawać taki produkt bez instrukcji obsługi i nie osiągający mocy znamionowej, równie dobrze mogło by być na tabliczce napisane 300kW. Moim zdaniem to nadaje się do prokuratury sądu czy innej instytucji ale nie bardzo orientuje się kto dopuszcza takie produkty do sprzedaży, bo przecież powinno to być poparte jakimś certyfikatem czy badaniami i jest instytucja która mogła by to zweryfikować proszę o informacje na temat instytucji do której mogę się zwrócić może ktoś miał już takie doświadczenia z tą firmą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 23.02.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 WitajNie chcę się wymądrzac, ale sam palnik to nie wszystko. Napisz coś więcej: co to za kocioł, w którym palnik pracuje, jaka jest jego moc nominalna, jaki jest komin - wysokośc, średnica. Jeżeli, producent zwala problem spalenia się palnika na "pracę w nadciśnieniu" oznacza to, że albo kocioł był za mały do tego palnika, albo nie było właściwego ciągu (zakładam, że palnik był czyszczony i nie było wymuszania jego pracy przy zawalonej szlaką komorze spalania). Inną sprawą jest jakkakolwiek informacja o możliwości pracy palnika w nadciśnieniu. To moim zdaniem jakaś pomyłka i sprawa marketingu, nie technologii. Ale mogę się mylic, kto wie. Napisz coś więcej. To ciekawe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
napelet 24.02.2012 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 WitamW dniu wczorajszym odbyła się wizyta serwisu firmy Pellas,W dużym skrócie napiszę tylko że na razie próba ustawienia 150 kW zakończona niepowodzeniem gdyż ciąg kominowy wymagany dla tego palnika to 50Pa (zdaniem serwisu) a mieliśmy "tylko" 28Pa.Po zdemontowaniu "mieszacza paliwa" (taki palec obracający sie razem ze ślimakiem) palnik przy ok 100kW już przesypywał pelet więc myślę że w tych warunkach pracował by prawidłowo na jakieś 80- 90kWSzkoda że przed zakupem nie dostałem informacji o konieczności stworzenia takich szczególnych warunków Man nadzieję że firma Pellas przyzna się do błędu chociażby nie wywiązania się z konieczności dostarczenia z produktem instrukcji obsługi, gdzie de facto powinny być określone warunki pracy, co jest już powodem dla którego mogę domagać sie zwrotu palnika ponieważ na rynku są palniki które nie potrzebują takiego ciągu i pracują bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 24.02.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Witaj Napisz co to za kocioł i komin, jak pisałem. Z Twojego opisu mi to pachnie adaptacją kotła olejowego. Stąd takie "dziwne" wymogi dotyczące wymaganego ciągu. Ale jak z tym to ma się informacja producenta o mozliwości pracy w nadciśnieniu ? Przecież w tym wypadku ciąg kominowy byłby pomijalną kwestią, nie mającą wpływu na eksploatację urządzeń. Zagadka. Jeżeli jest to adaptacja olejaka, to opisywane przez Ciebie problemy są typowe i wynikają jedynie z braku doświadczeń instalatora z tą materią. W takim razie w jaki sposób został dokonany dobór palnika do istniejących urządzeń - przez Ciebie, czy to Pellas dobierał ? Jeżeli umowa dotyczyła adaptacji kotła i jego uruchomienia, to problem nie tkwi w braku wcześniej dostarczonej dokumentacji, gdyz instalator może to zrobic powykonawczo. Chyba, że wcześniej sam kupiłeś palnik, bez dokumentacji, a instalacja jest oddzielnym elementem w inwestycji. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
napelet 27.02.2012 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Kocioł Wiessmann ok.220kW komin fi 200 ale jest to kwestia najmniej istotna ponieważ równie dobrze mógłby to być kociol parowy, na drewno czy jakikolwiek inny wymiennik do którego taki palnik da się zainstalować chyba że producent palnika zastrzega sobie jakieś szczególne warunki pracy i tu pojawia się kwestia instrukcji czy jakiejkolwiek informacji w folderach reklamowych czy na stronie internetowej. Jeżeli takich informacji się nie podaje to później zawsze można POWIEDZIEĆ że np. potrzebny jest ciąg 50Pa... ale na szczęście w Polsce obowiązują przepisy że nie wystarczy powiedzieć, trzeba napisać. Palnik instalowałem osobiście i doświadczenie mam, palnik dobrany na podstawie zapotrzebowania na ciepło, umowy nie było, Pellas sprzedał tylko palnik.Zdaje sobie sprawę z tego że firma Pellas będzie doszukiwała się winy po mojej stronie więc uzasadnieniem mojego żądania zwrotu palnika będzie brak dokumentacji bo chyba to wystarczy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 27.02.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Witaj Dobór palnika jest w porządku do tego kotła. Moim zdaniem i palnik jest również w porządku. Problemem jest nawet nie zbyt małe podciśnienie (kurcze - to ma byc palnik do kotłów nadciśnieniowych wg. producenta PRZECIEŻ).Zrób tak: - wyrzuc zawirowywacze z płomieniówek, - wyreguluj palnik, bo nie pracuje on dobrze, skoro przesypuje na wysokiej mocy.Jeżeli ciąg będzie zbyt mały (jak to - przecież ma unikalne rozwiązanie do pracy w nadciśnieniu ???????????) to będziesz miał dym w kotłowni, ale raczej nie przesypujący się pellet. 50 Pa, wg serwisanta Pellasa ? A po której stronie wymiennika ? He, he... Jak brakuje, to trzeba sobie dorobic. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 27.02.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (....) 50 Pa, wg serwisanta Pellasa ? A po której stronie wymiennika ? He, he... Jak brakuje, to trzeba sobie dorobic. Pozdrawiam Moje pytanie jest tyle naiwne, co może niewygodne, ale zawsze ciekawiła mnie ta mierzona wartość ciągu. Mianowicie- czy są jakieś określone warunki pomiaru tego ciągu, czyli np. jak ważna jest pora dnia, temperatura na zewnątrz i wewnątrz, stopień nagrzania komina, wreszcie- GDZIE dokładnie mierzy się ciąg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 27.02.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 WitajTwoje pytanie nie jest ani naiwne, ani wiewygodne. To klu wielu problemów i nieporozumień. Z tego co wiem o ciągach: ciąg jest zmienny w różnych warunkach, o których piszesz. Czym innym jest Ciąg dla kominiarza, lotniarza, matematyka, czy narkomana.Wśród większości branżystów - ciąg mierzy się na czopuchu - w tym wypadku nieuchronnie powodując chęc zwrotu palnika do producenta przez napelet.Ciąg powinien byc mierzony w komorze spalania kotła/palnika, bo po coś ten ciąg w końcu jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
napelet 28.02.2012 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Tak właśnie zrobił serwis, wyjął zawirowywacze i w ten sposób polepszył ciąg i zmniejszył opór kotłaCo to oznacza że jest nie wyregulowany? Wartość nadmuchu była juz na 100%, gdy było mniej tlenki węgla były bardzo wysokie więc była konieczność dania max nadmuchu i wtedy analizator pokazuje dobre spalanie ale co z tego jak po kilkunastu minutach mam pelet wyrzucony do popielnika który się tam pali i oczywiście psuje parametry.Moim zdaniem budowa rusztu a dokładnie jego gabaryty są zbyt małe, porównując wymiary z palnikami Pellet-on, Kostrzewa czy Termocabi wszystkie są większe, z czegoś ta wielkość rusztu wynika. Podejrzewam że zbyt krótki ruszt nie pozwala na spalenie peletu, nie nadąża się po prostu spalić i jest wypychany. No ale jest to tylko moje przypuszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 28.02.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Witaj napelet Wyregulowany to znaczy wyregulowany we wszystkich fazach pracy. Duże palniki wymagają większej uwagi na starcie. Sprawdź w instrukcji (o ile producent coś o tym pisze) jakie są parametry wyjsciowe w fazach startowych. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
napelet 09.03.2012 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Tak jak już pisałem instrukcji nie ma a regulacji dokonywał serwis, trochę niewłaściwie moim zdaniem bo zrobili wstępny zasyp duży, palnik się rozpalił i pracował na mocy skokowej z mocą 5% na mocy 1, po ok5 minutach sterownik przełącza się na moc 2 czyli maksymalną i od razu sypie pełną dawke paliwa.Powinien się raczej powoli rozpędzać tak aby zapewnić odpowiednią ilość żaru na ruszcie czyli powinien pracować na modulacji Fuzzy Logic bo taka opcja jest w tej automatycePytanie zasadnicze to czy zwiększenie ciągu kominowego z 28Pa do żądanych przez serwis 50Pa spowoduje iż palnik będzie w stanie wygenerować z obecnych 80-90 żądane 150kW?? Wspomnę tylko że nadmuch jest już na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 12.03.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Witaj.Jest to możliwe. Może nie aż 150 kW, ale więcej niż 90. Ale nie zmieni to dwóch rzeczy:- to czy palet będzie się dopalał, będzie zależec dopiero od parametrów spalania po zwiększeniu ciagu, a więc przygotuj się na możliwe rozczarowanie,- cały czas Pellas podaje, że ma opatentowany system pracy palnika w nadciśnieniu, a więc po co masz zwiększyc istniejący ciąg ? Poproś ich o oficjalny komentarz w sprawie wymogu przedstawionego przez ich własny serwis.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
napelet 07.05.2012 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Witam po długiej przerwieDziękuję wszystkim za wsparcie i udzielone rady, były bardzo przydatneCo prawda trochę wyboista byłą droga do doprowadzenia do poprawnej pracy układu jednak wszystko działa już jak trzebaPodziękowania dla Pana Michała (właściciela firmy Pellas) za osobiste zaangażowanie i szybkie męskie decyzje które doprowadziły sprawę do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts