Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna: "stawki robocizny", trwałość?

Deryl

Recommended Posts

Witam.

Budowa jest k Warki, a wiec w polowie miedzy Warszawa, a Radomiem. Wybierajac lokalizacje liczylismy na ceny podmiejskie, ale z oczywistych powodow wykonawcy nachetniej odwoluja sie do Warszawskich.

Jaka stawka bedzie rozsadna za polozenie 2 warstw welny(pierwsza pomiedzy krokwiami, a druga na stelarzu w poprzek)? A jeszcze lepiej za kazda warstwe osobno? Bo z przyczyn technologicznych pierwsza potrzebuje bardzo pilnie. Majac odniesienie latwiej mi bedzie podjac decyzje, ktora jest uczciwa, a ktora dla "Jelenia"

Czy macie doswiadczenie w "osiadaniu wełny"? Co z tego, ze wylicze U calkowite, jak mi welna osiadzie? Ze wzgledu na cene sklaniam sie do lambdy 0,39 - pierwsza warstwa 15 cm, a druga urosla do 10cm(choc nie wiem, czy nie powinno byc nawet 15cm tylko ze szkoda mi obnizac wysokosc scianki kolankowej)

Czy znacie produkty Schwenk, w szczegolnosci "DF1 0,39"?

Co do osiadania wełna skalna dzięki większej gęstości i mniejszej kompresji zachowuje swoją grubość, nie kurczy się, co pozwala na zachowanie właściwości nawet po wielu latach użytkowania.

Co do tego dołożenia to warto by tutaj przeanalizować cały budynek i sprawdzić jaki to może mieć wpływ na całe straty - wtedy byś wiedział czy się opłaca czy nie. Choć patrząc na wzrost cen stawiam ze się opłaca :)

Co do produktu – jak szukasz lambdy 0,039 to możesz zastosować MEGAROCKa (rolka) albo ROCKMINa (płyta).