Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak elewacją poprawić bryłę budynku ??

Recommended Posts

Witam !

i jak w temacie -mamy dom ,od strony podwórka proporcje super,strona frontowa jakaś "rozlazła", do tego kolor dachu(blacha trapez) jest taki... hm czerwony wpadający w róż (taki był to nie nasz wybór) Szukam inspiracji - nie mam pomysłu na kolory ,nie wiem czy tynk czy farba :bash:m,;ama 036.jpgm,;amamija 009.jpgm,;amamija 012.jpg- generalnie jestem otwarta na propozycje

Bardzo proszę o pomysły!!!Z góry dziękuje

ważka - z racji tego, że dom niski, nie ma wiele elewacji - to dając delikatny kolor sprawisz, że będzie widoczny tylko dach. Oznacza to, że musisz iść w mocne, w zasadzie "oczotego" kolory. Nie wnikam w rodzaj tynku - każdy swoje lubi. Mocny tynk sprawi, że dach nie będzie się rzucał po oczach. I oczy będą "leciały" w stronę ściany. Raczej odradzałbym oddzielenie kolorystyczne podmurówki. Jeden kolor na zewnątrz, może jakieś delikatne obramówki przy oknach - to już rzecz gustu. Tak naprawdę dach powinien być dużo jaśniejszy

dom jest podpiwniczony,(7 schodów-przód) więc aż taki niski nie jest-nie jest też piętrowy-fakt; natomiast jest długi?/szeroki ? na 15 metrów no i faktycznie stosunek wys-szer zaburzony.

myślałam o jakimś pasie pionowym z kamienia albo czegoś ,który może by dom trochę podwyższył optycznie

Mi się wydaje, że jedynym problemem tego domku jest wysoka piwnica i właśnie należy oddzielić ją kolorystycznie by frontowa elewacja się obniżyła (poszerzyła). Widzę na ogrodzeniu klinkier czerwony - może na cokół dać taką samą płytkę klinkierową albo w inny sposób go wyróżnić (inna okładzina albo tynk mozaikowy) - nawiązując np. do koloru dachu.

Możesz użyć np. też tej aplikacji: http://www.fast.zgora.pl/kolory/

dom.jpg

budwolany laik: oddzielajac piwnice sprawisz, ze dom sie jeszcze bardziej obnizy. Jasny kolor - oznacza, że środek ci wizualnie zniknie niemal z oczu. Będzie niska piwnica, i wielki powierzchniowo dach.

Czy dawać coś na rogi - nie wiem - żeby to było jakoś widoczne musi być mocno, co tym bardziej zmniejszy ściany zewnętrzne... Żeby cokolwiek bylo jjako tako musisz dać ciemne i wyraźne ściany. 15 metrów to jest kupa, dom jak ma 5 to jest dość a podejrzewam, że trochę mniej [mówię od ziemi do linii dachu...]

no właśnie - dwie skrajne opinie -za które oczywiście dziękuję :) ja już myślę rok nad tym;

dom jest ogólnie fajnie rozplanowany (L-ka) , ma fantastyczny taras z widokiem na zachód słońca-TYLKO TEN PRZÓD !

a ściana (wys) faktycznie nie ma 5-ciu metrów-myślę że niecałe 4m...myśleliśmy nawet o przebudowaniu jakoś tego zadaszenia nad schodami,może to by poprawiło wygląd

Witam !

i jak w temacie -mamy dom ,od strony podwórka proporcje super,strona frontowa jakaś "rozlazła", do tego kolor dachu(blacha trapez) jest taki... hm czerwony wpadający w róż (taki był to nie nasz wybór) Szukam inspiracji - nie mam pomysłu na kolory ,nie wiem czy tynk czy farba :bash:[ATTACH=CONFIG]102668[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]102669[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]102670[/ATTACH]- generalnie jestem otwarta na propozycje

Bardzo proszę o pomysły!!!Z góry dziękuje

Dom jest bardzo ładny, tylko stoi niefortunnie na krzywej działce. Ja bym pomyślał raczej o zmianie terenu wkoło domu - podsypaniu ziemi tak, by proporcje między dachem a elewacją wróciły do normy.

ważka: zwróć uwagę - na tych zaprezentowanych zdjęciach - te z jest kawał dachu, ale duże okna, i to narożne, do tego fragment dachu przyjmuje kolor taki jaki w teorii "przynależy" do ściany - oznacza to, że o te 20 czy 30 cm optycznie zwiększa ścianę i o tyle samo pomniejsza - dach, a przy takim dachu i jego pochyleniu - to naprawdę dużo.

Ideałem byłby jaśniejszy odcień dachu - przy okazji taka delikatna szarość [po mojemu 074S ;)] jest o wiele lepiej ustawna w kolory niż czerwień, poza tym do szarości biały - jest kontrastowy, do czerwieni - nieco mniej.

Dobrą radą jest optycznie powiększenie frontu poprzez zmianę ogrodu - n.p. taras przy bocznej ścianie i kilka schodów na ów taras. Wówczas patrząc - owe schody - powinny dodać tem metr - półtora wysokości... i wszystko będzie sprawiało wrażenie, że dom jest podpiwniczony, tylko z rożnych powodów wjazd jest gdzieś indziej, albo owa część mieści "brudne" sprawy w rodzaju kotłowni.

Witam.

Podepnę się pod post "ważki2"

Podzielenie elewacji elementami drewnianymi może być fajnym pomysłem.

Podrzucam zdjęcia:

http://www.pwrenowa.pl/realizacje-flex-c-ment/12-12.jpg

http://www.pwrenowa.pl/realizacje-flex-c-ment/12-9.jpg

Ewentualnie dorzucenie boni na narożnikach i zrobienie ich ciemniejszym kolorem niż elewacja może wyglądać fajnie.

Na podmurówkę dałbym coś na kształt i wygląd piaskowca( może być imitacja) da to wygląd masywnej podstawu budynku.

http://www.pwrenowa.pl/realizacje-flex-c-ment/11-2.jpg

Pozdrawiam.

witam,witam:) dziękuję i odpowiadam

okiennice to nie problem byłby-mąż w drewnie działa;dom może stoi troszkę krzywo ,ale chyba nie tak bardzo jak źle są zrobione zdjęcia-postaram się jutro zrobić inne i zbadam różnice ;

Balto nie bardzo rozumiem z tym tarasem-ale jeśli przy bocznej ścianie ,to tam są przejazdy i się nie da:)

, te moje zdjęcia to tylko przykład tych wstawek,wiem że tam okna inne i kolorki

ps. a te podrzucone zdjęcia nie powiem -ciekawe

ważka: chodzi o to, żeby do domu dorobić jeszcze jeden poziom schodów - żeby wejście na schody było z niższego poziomu - o ten metr - sama ściana frontowa. Zwiększasz optycznie [!] wysokość ściany frontowej. będzie wyglądało tak, jakby dom był wyższy, a z różnych powodów poziom wszędzie indziej został podwyższony.

Do tego taka wstawka - byle masywna niezly pomysł - oko będzie oceniało wysokość po skośnej wstawce.

ważka: jedyne wyjście jakie ci zostaje to aby poziom sprzed schodów był zrobiony na całej szerokości ściany. I zejść tak nisko z poziomem tereny jak się da... nawet. Przyznam szczerze że te chabazie po prawej stronie od wejścia dodatkowo zniekształcają dom i jego front. Sprawiają jakby brakowało stoku... czegoś pod skosem,

a ja bym wykonał na domku boniowanie, ale nie poziome a pionowe po bokach od wejścia puściłbym pas ciemniejszego tynku z góry do dołu i w styropianie zrobiłbym po jakieś powiedzmy 3 rowki szerokie na 3 cm coś innego niż mają wszyscy i optycznie dom podniesie a przy okazji wygląd będzie. Nieraz się bawimy w taki wyciąganie lub poszerzanie optyczne jak się nie da nic innego stworzyć.