ważka2 23.02.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Witam ! i jak w temacie -mamy dom ,od strony podwórka proporcje super,strona frontowa jakaś "rozlazła", do tego kolor dachu(blacha trapez) jest taki... hm czerwony wpadający w róż (taki był to nie nasz wybór) Szukam inspiracji - nie mam pomysłu na kolory ,nie wiem czy tynk czy farba - generalnie jestem otwarta na propozycje Bardzo proszę o pomysły!!!Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.02.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 ważka - z racji tego, że dom niski, nie ma wiele elewacji - to dając delikatny kolor sprawisz, że będzie widoczny tylko dach. Oznacza to, że musisz iść w mocne, w zasadzie "oczotego" kolory. Nie wnikam w rodzaj tynku - każdy swoje lubi. Mocny tynk sprawi, że dach nie będzie się rzucał po oczach. I oczy będą "leciały" w stronę ściany. Raczej odradzałbym oddzielenie kolorystyczne podmurówki. Jeden kolor na zewnątrz, może jakieś delikatne obramówki przy oknach - to już rzecz gustu. Tak naprawdę dach powinien być dużo jaśniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ważka2 23.02.2012 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 dom jest podpiwniczony,(7 schodów-przód) więc aż taki niski nie jest-nie jest też piętrowy-fakt; natomiast jest długi?/szeroki ? na 15 metrów no i faktycznie stosunek wys-szer zaburzony.myślałam o jakimś pasie pionowym z kamienia albo czegoś ,który może by dom trochę podwyższył optycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokos0 23.02.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Na stronie http://www.kabetherm.pl/kolornik/ jest kolornik można sobie wybrać projekt i dopasować jakieś kolory. Tutaj też można się pobawić http://www.ceresit.pl/narzedzia/aplikacja-do-wizualizacji-kolorystycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.02.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Mi się wydaje, że jedynym problemem tego domku jest wysoka piwnica i właśnie należy oddzielić ją kolorystycznie by frontowa elewacja się obniżyła (poszerzyła). Widzę na ogrodzeniu klinkier czerwony - może na cokół dać taką samą płytkę klinkierową albo w inny sposób go wyróżnić (inna okładzina albo tynk mozaikowy) - nawiązując np. do koloru dachu. Możesz użyć np. też tej aplikacji: http://www.fast.zgora.pl/kolory/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 24.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 budwolany laik: oddzielajac piwnice sprawisz, ze dom sie jeszcze bardziej obnizy. Jasny kolor - oznacza, że środek ci wizualnie zniknie niemal z oczu. Będzie niska piwnica, i wielki powierzchniowo dach.Czy dawać coś na rogi - nie wiem - żeby to było jakoś widoczne musi być mocno, co tym bardziej zmniejszy ściany zewnętrzne... Żeby cokolwiek bylo jjako tako musisz dać ciemne i wyraźne ściany. 15 metrów to jest kupa, dom jak ma 5 to jest dość a podejrzewam, że trochę mniej [mówię od ziemi do linii dachu...] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.02.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Może przed wejściem duża rzeźba lub fontanna? Wszyscy będą zwracać na taki element uwagę, a nie na dom. Bo kolorem to mu sie raczej nie da pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ważka2 25.02.2012 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 no właśnie - dwie skrajne opinie -za które oczywiście dziękuję ja już myślę rok nad tym; dom jest ogólnie fajnie rozplanowany (L-ka) , ma fantastyczny taras z widokiem na zachód słońca-TYLKO TEN PRZÓD ! a ściana (wys) faktycznie nie ma 5-ciu metrów-myślę że niecałe 4m...myśleliśmy nawet o przebudowaniu jakoś tego zadaszenia nad schodami,może to by poprawiło wygląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.02.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Tak naprawdę to okna z przodu niszczą wygląd tego domu. Za małe i w dodatku kwadratowe. Prostokąty (pionowo i duże), w ilości trzech by z pewnością pomogły tej bryle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ważka2 25.02.2012 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) Firewall -też nam się nasuwał taki wniosek,niestety okna nierealne ,(może w przyszłości poszerzenie ),nawet zastanawiałam się czy nie dać jakichś okiennic, albo nie zamontować rolety zewn.jako imitacji trzeciego okna:( Edytowane 25 Lutego 2012 przez ważka2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ważka2 25.02.2012 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 a wracając do wcześniejszego mojego postu -chodziło mi o coś takiego(mniej więcej) jak na tych zdjęciach -może taki ciemny pas na środku podzieliłby dom jakby na 3 części? ale sama nie wiem czy to ma jakiś sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.02.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Pożądne okiennice to koszt taki jak wybicie nowych otworów i wstawienie okien balkonowych.Albo pociągnąć w dół okien(na ich szerokość) wykładzinę drewnianą i dodatkowo dać jakiś ciemniejszy kolor pod zadaszenie. Trudna sprawa bo obecnie dom przypomina rozciągniętego Karela Gotta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 25.02.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Witam ! i jak w temacie -mamy dom ,od strony podwórka proporcje super,strona frontowa jakaś "rozlazła", do tego kolor dachu(blacha trapez) jest taki... hm czerwony wpadający w róż (taki był to nie nasz wybór) Szukam inspiracji - nie mam pomysłu na kolory ,nie wiem czy tynk czy farba [ATTACH=CONFIG]102668[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]102669[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]102670[/ATTACH]- generalnie jestem otwarta na propozycje Bardzo proszę o pomysły!!!Z góry dziękuje Dom jest bardzo ładny, tylko stoi niefortunnie na krzywej działce. Ja bym pomyślał raczej o zmianie terenu wkoło domu - podsypaniu ziemi tak, by proporcje między dachem a elewacją wróciły do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 25.02.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 ważka: zwróć uwagę - na tych zaprezentowanych zdjęciach - te z jest kawał dachu, ale duże okna, i to narożne, do tego fragment dachu przyjmuje kolor taki jaki w teorii "przynależy" do ściany - oznacza to, że o te 20 czy 30 cm optycznie zwiększa ścianę i o tyle samo pomniejsza - dach, a przy takim dachu i jego pochyleniu - to naprawdę dużo. Ideałem byłby jaśniejszy odcień dachu - przy okazji taka delikatna szarość [po mojemu 074S ] jest o wiele lepiej ustawna w kolory niż czerwień, poza tym do szarości biały - jest kontrastowy, do czerwieni - nieco mniej. Dobrą radą jest optycznie powiększenie frontu poprzez zmianę ogrodu - n.p. taras przy bocznej ścianie i kilka schodów na ów taras. Wówczas patrząc - owe schody - powinny dodać tem metr - półtora wysokości... i wszystko będzie sprawiało wrażenie, że dom jest podpiwniczony, tylko z rożnych powodów wjazd jest gdzieś indziej, albo owa część mieści "brudne" sprawy w rodzaju kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwrenowa 26.02.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam. Podepnę się pod post "ważki2" Podzielenie elewacji elementami drewnianymi może być fajnym pomysłem. Podrzucam zdjęcia: http://www.pwrenowa.pl/realizacje-flex-c-ment/12-12.jpghttp://www.pwrenowa.pl/realizacje-flex-c-ment/12-9.jpgEwentualnie dorzucenie boni na narożnikach i zrobienie ich ciemniejszym kolorem niż elewacja może wyglądać fajnie. Na podmurówkę dałbym coś na kształt i wygląd piaskowca( może być imitacja) da to wygląd masywnej podstawu budynku. http://www.pwrenowa.pl/realizacje-flex-c-ment/11-2.jpgPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ważka2 26.02.2012 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 witam,witam:) dziękuję i odpowiadamokiennice to nie problem byłby-mąż w drewnie działa;dom może stoi troszkę krzywo ,ale chyba nie tak bardzo jak źle są zrobione zdjęcia-postaram się jutro zrobić inne i zbadam różnice ;Balto nie bardzo rozumiem z tym tarasem-ale jeśli przy bocznej ścianie ,to tam są przejazdy i się nie da:), te moje zdjęcia to tylko przykład tych wstawek,wiem że tam okna inne i kolorki ps. a te podrzucone zdjęcia nie powiem -ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.02.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 ważka: chodzi o to, żeby do domu dorobić jeszcze jeden poziom schodów - żeby wejście na schody było z niższego poziomu - o ten metr - sama ściana frontowa. Zwiększasz optycznie [!] wysokość ściany frontowej. będzie wyglądało tak, jakby dom był wyższy, a z różnych powodów poziom wszędzie indziej został podwyższony. Do tego taka wstawka - byle masywna niezly pomysł - oko będzie oceniało wysokość po skośnej wstawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ważka2 27.02.2012 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 z niższego poziomu "se ne da" -za wysoki poziom wód gruntowych=z powierzchnią gruntu(zwłaszcza wiosną dodaję zdjęcia zrobione dziś w mroźny poranek -widok z pobocza drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 27.02.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 ważka: jedyne wyjście jakie ci zostaje to aby poziom sprzed schodów był zrobiony na całej szerokości ściany. I zejść tak nisko z poziomem tereny jak się da... nawet. Przyznam szczerze że te chabazie po prawej stronie od wejścia dodatkowo zniekształcają dom i jego front. Sprawiają jakby brakowało stoku... czegoś pod skosem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMajster 27.02.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 a ja bym wykonał na domku boniowanie, ale nie poziome a pionowe po bokach od wejścia puściłbym pas ciemniejszego tynku z góry do dołu i w styropianie zrobiłbym po jakieś powiedzmy 3 rowki szerokie na 3 cm coś innego niż mają wszyscy i optycznie dom podniesie a przy okazji wygląd będzie. Nieraz się bawimy w taki wyciąganie lub poszerzanie optyczne jak się nie da nic innego stworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts