Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tina z Archipelagu

Recommended Posts

A oto mój projekt przed adaptacją, projekt przeszedł wiele zmian, obecnie jest w budowie na etapie stanu surowego otwartego. Szczególnie urzekła nas jego prostota oraz długa kuchnia zakończona z jednej strony szybą do podłogi a z drugiej oknem typu akwarium. Poczas adaptacji min. dodalismy wieksze otwory okienne w salonie, połączylismy kilka pomieszczeń w środku...

http://www.archipelag.pl/widoki/79a.jpg

http://www.archipelag.pl/widoki/79b.jpg

Właśnie sama jestem ciekawa jak bedzie wyglądał, gdyż zmian jest naprawdę sporo!

Pierwsza reakcja moich rodziców po pokazaniu projektu i tych niebieskich fasad była bardzo negatywna, ja jednak uważam, że dom prezentowałby się dobrze w tej farbce, w zabudowie miejskiej, w otoczeniu nowoczesnych brył domów.

Nasz dom powstaje jednak na wsi pod Łodzią, dlatego zdecydowaliśmy się na szare odcienie fasady, dach będzie jak na obrazku szary-dachówka cementowa, stolarka okienna-biała.

Zmiany były podyktowane między innymi stronami świata na naszej działce-wjazd od południowego-zachodu, dlatego do ważniejszych należą:

-na parterze-połączenie małego gabinetu z salonem, w gabinecie zamiast okna -okno balkonowe 180 cm

-w salonie zamiast pojedynczego okna balkonowego -wieksze 270 cm (od tych 2 stron jak sie pewnie domyslacie bedzie taras)

-w salonie zamiast okna balkonowego podwojnego bedzie zwykle okno fix bez słupków

-na parterze po wejsciu wyrzucenie małego kibelka ze środka

-wyrzucenie garazu z domu (doprojektowanie wiaty garazowej)

-zamiast garazu bedzie pomieszceznie gospodarcze, pralnia i spizarnia-dostepne z kuchni, a zamiast kotłowni-duza prawdziwa lazienka

-na pietrze dolozenie scianki kolankowej, oraz polaczenie 2 małych łazienek w 1 duza

To większośc naszych zmian, dodam, że pracownia projektowa zgadza się na wszystko!

Mimo tych zmian, zamierzam zachowac ascetyczny wygląd zewnętrzny i co za tym idzie, również wewnętrzny, czyli szare stonowane kolory fasady, elementy z blachy ocynkowanej (w celu np. zamaskowania podwyższenia domu przez ściankę kolankowa), czy wprowadzić np. elementy pozornego boniowania fragmentów scian zewnętrznych (poprzez styropian).

Długa kuchnia zakończona z dwóch stron oknami nadal mnie urzeka, dziękuję za ciepłe słowa, zwłaszcza od miłośników stylu dworkowego! :lol:

Na razie wstydze się wkleić zdjęcia z mojej budowy, myslę, że odważę się jak już będzie troche więcej do zobaczenia, czyli jesienią.

• 1 month później...
  • 1 year później...