ponds79 23.02.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Witam wszystkich, Każdorazowo po opadach deszczu na naszej elewacji domku wychodzą w stałych miejscach plamy wilgoci (widać na zdjęciach z załącznika). Tynk położony jest na styropianie 15cm (jeszcze przed zimą) i nie jest jeszcze pomalowany. Początkowo myślałam, że to od złej obróbki parapetów ale nawet na zdjęciu widać, że plamy wychodzą w miejscach gdzie od parapetu jest kilka metrów. Macie jakiś pomysł skąd się te plamy biorą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 23.02.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Mam podobne objawy i też się zastanawiam, jaka jest ich przyczyna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.02.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Plamy na tynku mogą wychodzić z różnych dziwnych powodów. - jeżeli nie podcieka z zewnątrz, a klej jest o.k. to ja bym się zastanawiał n.p. nad czymś w rodzaju mostka termicznego. Może też być tak - że w tych miejscach jest za mało lub źle położony grunt - i najzwyczajniej w świecie jest zupełnie inna chłonność tynku i podłoża w dwóch różnych miejscach...Bez wiedzy jak było kładzione jest to raczej zgadywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwrenowa 26.02.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam. Nie jestem ekspertem w elewacjach ale jak na moje oko to podczas nakładania tynku klej pod gruntem(miejscami) mógł być jeszcze wilgotny i w momencie jak dostaje wilgoci z tynku poprostu się rozwarstwia a wykonawcy nadkładają w tym miejscu grubszą warstwę tynku i pózniej są własnie takie efekty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.02.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 FB: zastanawiam się nad jednym - czy n.p. w pewnym miejscu nie skończylo się wiadro / chobok z gruntem. Tak czy inaczej - grubość kleju jak się zagruntuje nie powinna mieć nic do rzeczy. Jednym z możliwych rozwiązań jest to, że już po gruntowaniu, komuś coś wydawało się zbyt nierówne i poprawiał czyli "starł" trochę kleju, lub dolożyl, bo miał dołek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMajster 27.02.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 napisz coś więcej czy ogólnie zacina deszczem na tę ścianę czy też nie sprawdź czy masz dobrze obrobioną płytkę parapetową klejem i przy styku z oknem zasilikonowaną. Ja w branży jestem akurat dość długo i powiedziałbym że to idzie po parapecie między płytami i wychodzi od środka do zewnątrz woda to nie jest plama która powstała bo coś z wierzchu nasiąknęło. napisz jak długo się te plamy utrzymują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.02.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 napisz coś więcej czy ogólnie zacina deszczem na tę ścianę czy też nie sprawdź czy masz dobrze obrobioną płytkę parapetową klejem i przy styku z oknem zasilikonowaną. Ja w branży jestem akurat dość długo i powiedziałbym że to idzie po parapecie między płytami i wychodzi od środka do zewnątrz woda to nie jest plama która powstała bo coś z wierzchu nasiąknęło. napisz jak długo się te plamy utrzymują też mi sie tak wydaje, mam jedna ścianę na której ze dwa razy coś takiego się zdarzyło, raz przed zrobieniem parapetu (kształtki, płytki klinkierowe) i wtedy ładnie było widac jak woda wyszłą na styku płut styropianowych i drugi raz po płytkach ale przed uszczelnieniem, to było już bardzo zbliżone to zdjeć powyżej, oba przypadki akurat przy zacinającym ostrym deszczu (inny na te parapety z racji strony świata i szerokiego okapu dachu mało sięga), ponds, uszczelnij styk parapetu z oknem albo i całe okno (okno-tynk) i zobaczysz czy woda wychodzi, uszczelnić mozesz np. ms-polimerem, on zdaje sie jest najleszy do tego typu prac i malowalny,, bez problemu potem wykończysz elewację (bo silikonu już za bardzo nie pomalujesz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inhals 28.02.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 W jakich warunkach miąłeś kładziony putz? Chodzi głównie o temperatury? Często efektem kładzenia tynków w zbyt niskich temperaturach jest właśnie odspajania się/puchniecie tynków podczas wilgotnej pogody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 29.02.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Witam Drogich Forumowiczów,W odpowiedzi na zapytanie dotyczące przyczyn odpowiedzialnych za pojawianie się tego typu plam wilgoci na powierzchni tynku chciałbym wyjaśnić, że przyczyny niestety leżą po stronie nieszczelności występujących w wykonanym dociepleniu. Woda podczas opadów wnika pod warstwę styropianu lub bezpośrednio namacza warstwę zbrojoną a następnie wychodzi przez tynk mineralny na zewnątrz. W przypadku plam wokół okna szukał bym przyczyn po stronie nieprawidłowo zamocowanych listew elewacyjnych wokół otworu okiennego. Większy problem może być z plamami blisko naroża budynku. Tutaj należało by dokładnie sprawdzić jak woda ścieka po elewacji lub bardziej drastycznie wykonać właściwe odkrywki, które ukażą genezę problemu. Niestety tak to widzę i bez wykonania odkrywek lub po prostu zlokalizowania miejsc przez które może wchodzić woda pod warstwę zbrojoną nie pozbędziesz się problemu. Serdecznie pozdrawiamAdam KamianowskiSpecjalista ds. Technicznych FAST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponds79 02.03.2012 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 napisz coś więcej czy ogólnie zacina deszczem na tę ścianę czy też nie sprawdź czy masz dobrze obrobioną płytkę parapetową klejem i przy styku z oknem zasilikonowaną. Ściany na które najwięcej pada deszcz są mokre wyłącznie podczas opadów i bardzo szybko wysychają - tu plamy nie występują. W jakich warunkach miąłeś kładziony putz? Chodzi głównie o temperatury? Często efektem kładzenia tynków w zbyt niskich temperaturach jest właśnie odspajania się/puchniecie tynków podczas wilgotnej pogody. Temperatura podczas kładzenia tynku była powyżej pięciu stopni. przyczyny niestety leżą po stronie nieszczelności występujących w wykonanym dociepleniu. Woda podczas opadów wnika pod warstwę styropianu lub bezpośrednio namacza warstwę zbrojoną a następnie wychodzi przez tynk mineralny na zewnątrz. W przypadku plam wokół okna szukał bym przyczyn po stronie nieprawidłowo zamocowanych listew elewacyjnych wokół otworu okiennego. Dzięki za podpowiedzi. Większy problem może być z plamami blisko naroża budynku. Tutaj należało by dokładnie sprawdzić jak woda ścieka po elewacji lub bardziej drastycznie wykonać właściwe odkrywki, które ukażą genezę problemu. Niestety tak to widzę i bez wykonania odkrywek lub po prostu zlokalizowania miejsc przez które może wchodzić woda pod warstwę zbrojoną nie pozbędziesz się problemu. Narożniki są suchutkie. Problem w tym, że plamy są również w miejscach gdzie nie ma ani okna ani żadnych łączeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał1978JA 22.12.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Witam, czy ktoś poznał prawdziwą przyczynę tych plam. U mnie jest podobnie, plamy są po deszczu ale raczej zaczęlo sie w okresie zimowym, to druga zima i znów to samo. Styropian 15cm. Nie zacieka nigdzie i jest tylko sam klej z siatķa bez gruntu..wszedzie ta sama technika kładzenia styropianu a tylko na jednej scianie są plamy. Na łączeniu niektorych płyt.. Na sciane nie zacieka deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts