Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dobór kaloryferów- dylemat

misiekKR

Recommended Posts

Mam problem z doborem kaloryferów, głównym źródłem ogrzewania będzie kominek z płaszczem wodnym Lechma, a zapasowym kondensat Dietrich MCR (jakby mnie nie było dlużej w domu).

Na jaką temperaturę zasilania/powrotu dobrać grzejniki w tym wypadku? korzystam z programu Purmo SDG i np dla kondensatu proponuje 55/45/20. Nie wiem jakie są założenia dla kominka z płaszczem. Jakie zrobić założenie temperatur dla tego zestawu co u mnie będzie założony?

I drugie pytanko na ile wiarygodny jest program Purmo SDG? Można zaufać jego wyliczeniom?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Naprawdę nikt mi nie pomoże? Rozmawiałem z dwoma instalatorami z czego jeden z głowy mi podawał moc grzejników (spokojnie wystarczy jak się da taki i taki do takiego i takiego pomieszczenia) a drugi jak mi zaczął wygadywać jakieś herezje np że kominek 15kW nie ogrzeje domu 130m2 i porównał jego moc do przepływowego piecyka gazowego do ogrzewania ciepłej wody to już w ogóle odechciało mi się z nim gadać.

Mam nadzieje że się ktoś z was zlituje bo mam już dość pseudo fachowców i zdzieraczy pieniędzy, a chcę uniknąć błędów w instalacji.

Grzejniki powinno sie dobierac do mocy strat w danym pomieszczeniu, parametry zasilania powinny zapewnic pokrycie strac ciepła dla temp obliczeniowej dla danej strefy klimatycznej. Jezeli bedziesz miał dane dotyczące strat dopiero wtedy mozna dobierac grzejniki i parametry zasilania.

teoretycznie grzejniki mam dobrane jeśli chodzi o ich moc dla danego pomieszczenia uwzględniając straty (jeśli wyliczenia programu Purmo SDG uznam za właściwe) kwestia parametrów zasilania bo dla niższej temperatury zasilania aby dany grzejnik miał odpowiednią moc musi być większy niż dla tej samej mocy z wyższą temperaturą zasilania z pieca.

Jeszcze rozważam opcje czy nie zwymiarować grzejniki dla instalacji niskotemperaturowej i zastosować bufor ciepła, a nie grzać bezpośrednio z kominka.

dygresja: grzejniki dobiera się dla zewnętrznych temperatur skrajnych czyli -20, a taka temperatura występuje przez tydzień góra 2 tyg, cała reszta sezonu ogrzewczego to -5 +5

[/url]

Te -20 oC to dla III strefy klimatycznej, pozostałe strefy mają inne temperatury, I strefa to -16 oC, a V strefa to -24 oC

poczytałem poszperałem i zakupiłem w końcu kaloryfery do instalacji niskotemperaturowej pod kondensat na parametry 55/45. Zakupiłem dzisiaj też zbiornik buforowy 1000L. Kominek będzie go nabijał. Wszystko już mam obmyślone sterowniki pokupione całość instalacji w paczkach w garażu bez kilku elementów jeszcze.

Zastanawiam się jeszcze jak wysterować zawór trójdrożny idący z bufora żeby utrzymywał stałą temperaturę na grzejniki taką jak mu zadam. Będzie mieszał wodę z powrotu z gorącą z bufora. Podpowiecie coś?

Myślałem o zaworze trójdrożnym z termostatem TM3400 Honeywell nada się?

Też rozważam zakup zaworu trójdrożnego sterowanego elektrycznie, a do tego dołożyć sterownik Euroster który utrzyma odpowiednią temperaturę ale to już koszt ładnych parę stów.

Edytowane przez misiekKR