ludwik_13 23.02.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/koniec-marzen-o-domu-z-ogrodkiem,1763328Tak piszą dziś na portalu interia.pl. A my na przekór - budujemy!!!Mam nadzieję, że takimi tekstami nas nie zniechęcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 24.02.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 tak... to przedruk z Gazety Prawnej. Poczytaj komentarze pod oryginałem artykułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 24.02.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Widzę, że nasze pozwolenie na budowę z roku szczytowego było. Wydaje mi się, że ci co marzą o domu i jeszcze robią coś by marzenia zrealizować, zbudują tak czy owak. I na pewno nie zniechęci ich statystyka - że jakiś tam słupek jest niższy. To, że trudniej wziąć za duży kredyt powinno być plusem, bo dzięki temu więcej inwestycji jest doprowadzanych do szczęśliwego zakończenia. Ludzie bardziej mierzą siły na zamiary, stąd popularność wątków o małych domach, tanim budowaniu i pracach wykonywanych samodzielnie. Mnie bardziej interesowałyby zestawienie tych słupków z danymi na temat zakończonych budów domów jednorodzinnych. Wyszłoby ile przeciętnie trwa budowa, jaki procent inwestycji stoi i czeka z zakończeniem na lepsze czasy. Może okazałoby się, że ten spadek liczby rozpoczętych budów nie ma odbicia w liczbie nowych zasiedlanych domów. Co do ukazywania wyższości zakupu małego mieszkania w artykule - jeden lubi jak mu Cyganie grają a drugi jak mu nogi śmierdzą. Z artykułu wynika, że kupno mieszkania spowoduje, że nie trzeba będzie używać samochodu a przy tym wzrost kosztów ogrzewania akurat mieszkań nie dotyczy. A tu link do tego samego w Prawnej: http://serwisy.gazetaprawna.pl/nieruchomosci/artykuly/596553,koniec_marzen_o_domu_z_ogrodkiem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 25.02.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) .... Edytowane 27 Lutego 2012 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 26.02.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 to u mnie jest jeszcze lepszy przelicznik kosztów utrzymania w skali rocznej. Za dom 151m2 pu/191 m2 pc/565m3 kubatura (patrz sygnatura) płacę mniej niż za wcześniejsze mieszkanie 2-pokojowe w bloku 37,7m2. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 26.02.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 tylko dodam, że utrzymanie domu 120 m2 kosztuje mnie mniej, niż mieszkania w wieżowcu 65 m2. Wiem, bo mam kontakt ze znajomymi z klatki i ... płacę mniej, niż oni! Czynsze wzrosły też koszmarnie. to u mnie jest jeszcze lepszy przelicznik kosztów utrzymania w skali rocznej. Za dom 151m2 pu/191 m2 pc/565m3 kubatura (patrz sygnatura) płacę mniej niż za wcześniejsze mieszkanie 2-pokojowe w bloku 37,7m2. Pozdrawiam co bierzecie pod uwagę pisząc koszty utrzymania? - ogrzewanie - opłaty stałe (wywóz śmieci, ochrona, kablówka, itp...) - energia elektryczna - zakup środków utrzymania czystości Nie mówcie mi że te koszty są niższe niż w wieżowcu i 37,7m2 mieszkaniu? BTW. czy bierzecie pod uwagę kredyt na dom który zapewne wzięliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 26.02.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Nie mówcie mi że te koszty są niższe niż w wieżowcu i 37,7m2 mieszkaniu? BTW. czy bierzecie pod uwagę kredyt na dom który zapewne wzięliście? i masz rację bo to są bzdury, no chyba, że ktoś ogrzewa opałem niewiadomego pochodzenia, śmieci wywala do lasu czy do koszy przy supermarkecie i ma "samoopróżniające" się szambo..... mieszka oczywiście bez odbioru więc podatku nie płaci itd... gdybym miał niższe koszty utrzymania domu (m.in. ogrzewanie, woda, prąd, śmieci, ochrona, pod. od nieruchomości, ubezpieczenie, kablówki nie mam) niż mieszkania w W-wie to chyba byłby to kolejny cud no ale w tym kraju są same cuda...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.02.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 (edytowane) .... Edytowane 27 Lutego 2012 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 26.02.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 nie mam kredytu. Ale nawet jakbym miała, to przecież nie można go wliczać w koszty utrzymania. To tak, jakbyś chciał wliczać też raty za samochód i lodówkę. Co ma piernik... A co do kosztów liczyłam wszystko tam i tu czyli podatek, woda, ogrzewanie, telewizja, internet, komórki. A właśnie, ochronę też i śmici. Ogrzewam gazem. poniżej 1200 m3 /rok (lepsza taryfa) i palę w kozie drewnem. rozumiem, że w domu nie sprzątasz? (to też są koszty utrzymania). Drewno do kozy za darmo? piszesz że zużywasz minimum dla domu 120m2 czyli 1200 m3...ciekawe. Rozumiem, że kosztów stałych gazowni nie bierzesz pod uwagę (koszt przesyłu)? BTW. temperatura w domu ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.02.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 (edytowane) ... Edytowane 27 Lutego 2012 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 26.02.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 o co ci chodzi???? Co ma sprzatnie do rzeczy? Gdybym nie czytał artykułów na tym forum lub w czasopismach o budowaniu i użytkowaniu domów pewnie bym Ci uwierzył... Ale OK, niech Ci będzie. Utrzymanie domu 120m2 kosztuje Cię mniej niż 65m2 w bloku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 26.02.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Niech tam... nawet jak na domku więcej wyjdzie, to pewnie niewiele, a poziom życia jest nieporównywalny. Warunek jest jeden. Na domku musi mieszkać osoba zaradna. W przeciwnym razie zaczyna się koszmar. Wiem bo znajoma wróciła z powrotem z domku do mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 26.02.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 na gaz GZ50W3 rocznie wychodzi ok. 4000 (ogrzewanie+mycie+gotowanie), prąd po ok. 160zł/msc (mam małą firmę z 3x PC), woda na 2 osoby dorosłe 7-8m3/msc wg liczników 60-70zł, podatek gruntowy za dom+działkę+udział w drodze 409zł. Śmieci (1x tydzień, 120 litrów) obecnie 30,20zł/msc - w ubiegłym było po 25,60. Sprzątania więcej - fakt, prądu idzie więcej - wcześniej ok. 220kWh/msc, obecnie ok. 320. Wyprowadzając się z mieszkania w lipcu 2008 płaciłem za prąd (w tym 2x PC) 220zł/2msc, za gaz do kuchenki gazowej ok. 50zł/msc (mało metrów gazu). Ogrzewanie+remontowe+śmieci+administracja 350zł/msc, ciepła woda bieżąca ok. 36zł/m3 - 3-4m3 zimnej, 3-4m3 ciepłej. Do agencji wpłacałem ok. 470-500zł/msc. Rozliczanie ogrzewania, cwu i śmieci zaliczkowe - ZAWSZE była niedopłata. W klatce schodowej 9 mieszkań, w mieszkaniu temp. max 21*. Obecność niepłacących sąsiadów i awantur przez nich po pijaku wywoływanych 0zł. Budując dom wydałem 2x tyle, co musiałbym wydać na 4-pokojowe mieszkanie ok. 65m2 ("chodziły" w latach 2007-9 po 215-220tys) w moim małym miasteczku. Czy mocno pomyliłem się z kosztorysem utrzymania domu? Nie sądzę. Pozdrawiam. PS Kredyt na pewno był obciążeniem (już go spłaciłem) - ale czy większość z nas jest w stanie kupić za gotówkę mieszkanie/dom? A ile lat można odkładać? Życie przeminie na tym oczekiwaniu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazwa12 26.02.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Ja też napiszę że koszty utrzymania domu są niższe.4 lata temu płatności za mieszkanie wynosiły mnie tysiąc złotych.Teraz są jeszcze większe,a ja mam duży dom i nie narzekam.Mam w domu fachowca od wszystkiego,sami wszystko robimy,a to jest bardzo duża oszczędność.Wodę zr studni do prac budowlanych i podlewania następny plus.Każdy ma inne koszty wiadomo,region też dużo robi itd,itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 26.02.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Powiem tak..Wkrótce zaczynam budowę i nie liczę, że koszt utrzymania domu będzie mniejszy niż czynszowego mieszkania. Zgoda, dobrze czasem sobie poprawić humor wyliczeniami...Pamiętajmy, że w domu czasami coś się psuje. Prędzej czy później. Uszkodzoną dachówkę w kamienicy wymieni spółdzielnia...w domu możemy liczyć tylko na siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 26.02.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 No mnie właśnie też kosztuje mniej. W bloku w starym budownictwie 63m2, własny dom 107 użytkowej, po podłogach 120 z kawałkiem. Też wydaję mniej zarówno w skali miesiąca, jak i roku "na cele mieszkaniowe". Czasowo i siłowo nie odczuwam różnicy w sprzątaniu - dużo szybciej sprząta mi się pomieszczenia mniej zastawione meblami. Budowa była bez kredytu. Ogrzewanie i cwu gazem z sieci, a nie śmieciami. Zagadnienie kosztów utrzymania ma to do siebie, że możesz znaleźć wiele przykładów w obie strony, taniej - drożej. EZS ma taniej, darvid ma taniej, ja mam taniej, 2mm ma drożej. Jak ktoś mnie pyta o konkretne koszty, to po prostu podaję kwoty, które mam do zapłacenia, a nie jakąś tam wyszukaną na fakturze wartość bez opłat stałych i zmiennych. Może jeszcze bez podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazwa12 26.02.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 To dlatego musisz bardzo dużo umieć zrobić samemu,bo tak zginiesz na domku,chyba że masz kupe kasy i stać cię na fachowców.Cztery lata dłubiemy,robimy grzebiemy ,a jeszcze kupe przed nami.Nie stać by nas było na tak duży dom,musisz umieć bardzo dużo i musisz mieć pojęcie o wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.02.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 (edytowane) ... Edytowane 27 Lutego 2012 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 26.02.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 (edytowane) ciepła woda bieżąca ok. 36zł/m3 - 3-4m3 zimnej, 3-4m3 ciepłej. . m3 ciepłej wody kosztuje 36PLN????????? czy jest to koszt za te 3-4 m3? pytam z ciekawości bo u mnie wychodzi coś +/- 9 PLN/m3, nie pamiętam dokładnie Zagadnienie kosztów utrzymania ma to do siebie, że możesz znaleźć wiele przykładów w obie strony, taniej - drożej. EZS ma taniej, darvid ma taniej, ja mam taniej, 2mm ma drożej. ok, jak przeliczę koszt na 1mkw to w domu wyjdzie oczywiście mniej, mieszkanie o którym wspomniałem ma 40 mkw a dom jest dość duży BTW dostałam właśnie rachunek za gaz za ponad 2 msc 450 zł. za dwa miesiące dostałaś rachunek 450 PLN? rozumiem że to żart czy kwota netto za sam gaz bez przesyłu i opłat abonamentowych? nie wiem ile wynosi abonament dla W-2 ale powiedzmy ze 30 PLN/mies to za sam gaz zapłaciłaś ok. 400PLN czyli zużylaś 220-230 m3 gazu (zał. że 1m3 gazu z VAT-em i kosztami przesyłu wynosi 1,7-1,8 PLN/m3 - nie chce mi się sprawdzać) na dwa miesiące przy czym okolo 2-3 tyg. było około -15C? Czyli zużywasz w ciągu roku 700-750m3 gazu tak? bo zima trwa max. 6 mies. i ciągle NIE jest -15C a na grzanie wody i kuchnię nie wyjdzie więcej niz 15 m3/mies? ciekawe czy wiesz ile kosztuje drewno do kominka/kozy? w końcu wytniesz niedługo wszystko na działce i koszty wzrosną......... jaki jest sens wypisywania takich bajek? to tak jakby pisać, że w mieście samochód (przeciętny) zużywa 2l/100km Edytowane 26 Lutego 2012 przez 2mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.02.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 (edytowane) ... Edytowane 27 Lutego 2012 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts