Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam pytanie następujące:

chcę podłączyć kablami domofon, sterowanie bramą i elektrozaczepem. Odległość budynku od bramy to około 70 80 metrów, zasilanie bramy mam przy bramie ponieważ niedaleko stoi skrzynka z licznikiem. Jaki przekrój kabli? Ja chcę założyć 8x0,5 żelowany ekranowany. Wystarczy?

Pytanie jaki wideodomofon, bo w instrukcji jest określone czego on wymaga. Dlatego najpierw kup wideodomofon. Przy 80m według niektórych producentów teoretycznie 0,5 wystarczy, ale w praktyce różnie bywa. Kabel kładziesz na 30-50 lat więc warto jednak wziąć 0,8. I weź więcej żył niż wymaga wideodomofon. W razie przerwania jednej albo zmiany wideodomofonu nie będziesz musiał kabla wymieniać.

• 1 year później...

Tak dla potomnych: Często montuje dobry koncentryk i dodatkowo 4x1mm to wystarcza na taką odległość. Zazwyczaj tanie wideodomofony z allegro maja słaby zasięg np: 30metrów Orno :(. Jakiś czas temu montowałem zestaw kupiony przez klienta marki LEELEN zdziwiłem się bo pierwszy raz widziałem sprzęt, a klient miał 280metrów przewodu 8x0,5mm (które sparowałem, podwójnie) wideodomofon ruszył i działa bez problemu do dziś, problem jest tylko z wywołaniem podglądu z monitora. Serwis powiedział że za mały przekrój na taka odległość, ale i tak klient jest zadowolony! Mogę serdecznie polecić ponieważ wiem że zawsze jest kołopot z odległościami.

pozdro

mam taką małą podpowiedź dla

http://forum.muratordom.pl/member.php?139640-zawka1

też chciałem wideodomofon

ale zmieniłem go na kamerke z modulatorem podłączoną do TV + zwykły domofon

otwieranie furtki i bramy

2 wie żyły zasilające + koncentryk na obraz

w PIPie oglądam kto podjechał

Staszek 1/2 Marioli:)