Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu

PumaRST

Recommended Posts

Witam serdecznie,

to mój pierwszy post na tym forum. Mam następujące pytanie a w zasadzie prośbę o pomoc.

Mamy dom o konstrukcji szkieletowej, który ma 9 lat. W tym roku zrobiłem badanie termowizyjne bo chciałem się przekonać gdzie i jaką mam utratę ciepła ( do dnia dzisiejszego spaliłem już 18m drewna a ogrzewam dom kominkiem). Na badaniu wyszło że wszystkie okna są źle osadzone, część krzywo i są nieszczelne a wręcz rozeszły się na zgrzewach niektórych. Drzwi wejściowe w bardzo podobnym stanie - ale o tych rzeczach wiedziałem i nie było to zaskoczeniem. Natomiast nie wiem jak interpretować wyniki badania ścian i fundamentów(cokołu). Przez ściany ucieka 3-6* a przez cokół 8-12*. Fundament od zewnątrz nie jest ocieplony żadnym styropianem ani niczym w tym stylu. Natomiast ściany od zewnątrz mają konstrukcję następującą (idąc od wnętrza): płyta OSB -> folia -> cegła -> tynk. Na zdjęciach widać dokładnie każdą cegłę i jak sądzę są widoczne mostki przez zaprawę.

Nie wiem jak interpretować takie ubytki ciepła czy takie fundamenty ocieplać (wydaje mi się że tak), czy robić ocieplenie ścian od zewnątrz żeby zmniejszyć tą utratę.

Z góry dziękuję za podpowiedzi. Dodam że nie znam się na budownictwie i poruszam się po tym temacie jak dziecko we mgle więc nie wiem czy taka utrata ciepła przez ściany to dużo czy mało. Moze dodam że zamierzam jako drugie źródło ciepła zainstalować konwektory akumulacyjne (czyli grzać prądem) najmniej inwazyjne rozwiązanie bo nie mam żadnej instalacji bazowej do CO.

Pozdrawiam

PumaRST

PS: to jest link do badania termowizyjnego : http://wrzucacz.pl/file/5811330092973/niestachow.pdf

Edytowane przez PumaRST
dodany plik

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dopasuj sobie do własnych upodobań, bo jedni lubią 30% a inni 60%

czyli wedle uznania i tego jaką ktoś chce mieś wilgotność w domu.

a jak się sprawdza oblicza punkt rosy?? na razie jak przeczytałem to wychodzi mi na to ze im grubszy styropian tym lepiej. ale mogę być w błędzie.

Ty budowałeś dom, czy został kupiony ? Dach został ocieplony wełną zapewne i to widać na zdjęciach po kolorze tła.

Natomiast z tekstu wynika, że wełna jest również w ścianach, ale od wewnątrz ? To niedobry sposób na ocieplenie i dlatego wskazane by było docieplić dom z zewnątrz........tak jak mpoplaw sugeruje - od fundamentów, po dach. Przy okazji obrobisz ociepleniem okna i zlikwidujesz mostki na ościeżach. Po 9 latach powinieneś też sprawdzić uszczelki w samych oknach - jestem przekonany, że ich wymiana uszczelni skrzydła okienne. Tam gdzie pod drzwiami ucieka ciepło też możesz zainstalować miękkie włochate uszczelki - są takie, nie rysują podłogi a izolują.Może być jakiś filc czy podobny miękki materiał. Zlikwiduje szparę i już poprawa.

Co do tych okienek pod dachem, to ja bym je zlikwidował. Przy temperaturze odniesienia - 23 st. + 9.4 oznacza, że ciepło ma tam autostradę do ucieczki z domu.

Co specjalnie nie dziwi, bo ciepłe powietrze zawsze się unosi do góry. Dwa takie otwory walnie przyczyniają się do puszczania z dymem kubików drewna.

Jeśli to wentylacja, to rozwiązana fatalnie. Wylot zużytego powietrza powinien być wyprowadzony do przewodu wentylacyjnego w kuchni, łazience, przedpokoju ?

Pokoje i tak należy wietrzyć i używać mikrowentylacji.

Podejrzanie cienki wydaje mi się mur z cegły........to faktycznie jest 12 cm ?

Dom budowali moi dziadkowie a ja go odziedziczyłem.

dach jest ocieplony wełną. Wełna również jest w ścianie w przestrzeni między płytą osb a folią. co do jej rodzaju czy grubości to wiele nie powiem bo nie wiem. przypomina konsystencją watę a nie płyty z wełny. co do okien mam zamiar zaprosić znajomego który siedzi w temacie okien od jakiś 15-20 lat niech zobaczy czy da się je jeszcze naprawić (uszczelki regulacja itd) czy jednak mam racje że są tak pokrzywione że nic już im nie pomoże ( z oczywistych powodów wolał bym tą pierwszą opcję.

co do wentylacji to jest ona w kuchni i obu łazienkach ale nie wiem czy można zaślepić te co są pod dachem - też wolał bym się ich pozbyć również ze względu na fakt że często mam problem z gniazdami os w nich. otwory są takie cztery.

co do muru to robiłem sondę w ścianie i faktycznie do płyty OSB jest około 10-12cm a później w projekcie przeczytałem że grubość cegły 12cm. Fundament chyba w ogóle nie jest ocieplony na pewno nie cokół i nie od strony zewnętrznej. nie wiem jak jest z podłogą - ale mam nadziej ze choć trochę jest ale żeby się przekonać musiał bym kolejną sondę zrobić tym razem w podłodze. A jeśli nawet nie jest to nie wiem czy dało by się teraz to ocieplić.

Nie doczytałem z pierwszego posta, że planujesz ogrzewać elektrycznością. To spore wyzwanie dla domu.

Z drugiej strony, jeśli jesteś zdecydowany coś zrobić i masz jakieś środki, to można tu niemało zaradzić.

Te otwory czy okienka u góry trzeba w takim razie zlikwidować. Skoro jest wentylacja w domu, to ten relikt starego myślenia jest zbędny.

Twój znajomy oceni okna, to będziesz wiedział, jakie koszty z tym związane Cię czekają ? No i ocieplenie zewnętrzne. Starannie zrobione będzie remedium na większość Twoich kłopotów. Widziałem kiedyś zdjęcia, które kolega z pracy zrobił kamerą termowizyjną zimą na posesji swojego znajomego. Na ścianach było tam 12, lub 15 cm ocieplenia ze styropianu. Zdjęcia z zewnątrz pokazywały ściany w kolorze prawie identycznym jak tło, czyli jednolicie ciemnoniebieskie, a temperatury różniły się o dziesiąte części stopnia. Zatem droga jest prosta. Nałożyć ocieplenie na cały dom i jeśli się da na fundament. Docieplenie fundamentu jest bardzo ważne, nawet jeśli nie ma w podłodze izolacji. Tworzy to bowiem zamkniętą przestrzeń, która z tygodniami działania ogrzewania, nagrzeje się i utrzyma dodatnią temperaturę. To ustabilizuje również stan fundamentu. Kosztuje to, bo styropian do fundamentów jest drogi i powinno się to zrobić szczelnie, uprzednio zabezpieczając fundament przeciwwilgociowo, ale komfort mieszkania z czasem zdecydowanie poprawi.

Tak to wygląda po mojemu.

Nie doczytałem z pierwszego posta, że planujesz ogrzewać elektrycznością. To spore wyzwanie dla domu.

Z drugiej strony, jeśli jesteś zdecydowany coś zrobić i masz jakieś środki, to można tu niemało zaradzić.

Te otwory czy okienka u góry trzeba w takim razie zlikwidować. Skoro jest wentylacja w domu, to ten relikt starego myślenia jest zbędny.

Twój znajomy oceni okna, to będziesz wiedział, jakie koszty z tym związane Cię czekają ? No i ocieplenie zewnętrzne. Starannie zrobione będzie remedium na większość Twoich kłopotów. Widziałem kiedyś zdjęcia, które kolega z pracy zrobił kamerą termowizyjną zimą na posesji swojego znajomego. Na ścianach było tam 12, lub 15 cm ocieplenia ze styropianu. Zdjęcia z zewnątrz pokazywały ściany w kolorze prawie identycznym jak tło, czyli jednolicie ciemnoniebieskie, a temperatury różniły się o dziesiąte części stopnia. Zatem droga jest prosta. Nałożyć ocieplenie na cały dom i jeśli się da na fundament. Docieplenie fundamentu jest bardzo ważne, nawet jeśli nie ma w podłodze izolacji. Tworzy to bowiem zamkniętą przestrzeń, która z tygodniami działania ogrzewania, nagrzeje się i utrzyma dodatnią temperaturę. To ustabilizuje również stan fundamentu. Kosztuje to, bo styropian do fundamentów jest drogi i powinno się to zrobić szczelnie, uprzednio zabezpieczając fundament przeciwwilgociowo, ale komfort mieszkania z czasem zdecydowanie poprawi.

Tak to wygląda po mojemu.

Co ty chczesz tygodniami nagrzewać ziemię pod podłogą? jaka zamknięta przestrzeń ? Pomyśl zanim coś napiszesz, to nie boli.

Co ty chczesz tygodniami nagrzewać ziemię pod podłogą? jaka zamknięta przestrzeń ? Pomyśl zanim coś napiszesz, to nie boli.

A może mądralo poradził byś coś autorowi wątku, zamiast dyskredytować wypowiedź której nie rozumiesz.

Odnieś się jakoś do postu autora i poradź, co może zrobić ze swoim problemem ?

Natomiast z tekstu wynika, że wełna jest również w ścianach, ale od wewnątrz ? To niedobry sposób na ocieplenie i dlatego wskazane by było docieplić dom z zewnątrz........

To jest szkielet, więc normalna ściana, taka jak powinna być, oprócz tej cegły, bo można wykończyć cegłą, ale po co na to tynk...? Chyba że się komuś znudziła :)

Zdradz nam drogi znawco jak zamieszasz podgrzać grunt pod budynkiem ( do jakiej głebokości 1,2,10 metrów ? ) i jak zatrzymac to ciepło ??

Samo się nagrzeje, skoro nie ma dobrej izolacji pod podłogą, ale będzie się grzać tylko pod budynkiem, a nie dookoła.

Zdradz nam drogi znawco jak zamieszasz podgrzać grunt pod budynkiem ( do jakiej głebokości 1,2,10 metrów ? ) i jak zatrzymac to ciepło ??

Kolega owp jednym celnym zdaniem sprawę wyłożył.

Ale że w dzisiejszych czasach mamy kulturę obrazkową i jak nie widać to mózg już nie pracuje - słowo trzeba powtarzać żeby dotarło.

Dlatego i ja wkleję kawałek swojego posta, gdzie idea została wyjaśniona.

Cytat : "Docieplenie fundamentu jest bardzo ważne, nawet jeśli nie ma w podłodze izolacji. Tworzy to bowiem zamkniętą przestrzeń, która z tygodniami działania ogrzewania, nagrzeje się i utrzyma dodatnią temperaturę. To ustabilizuje również stan fundamentu."

Takie perpetuum mobile wymyśliłem.

Kolega owp jednym celnym zdaniem sprawę wyłożył.

Ale że w dzisiejszych czasach mamy kulturę obrazkową i jak nie widać to mózg już nie pracuje - słowo trzeba powtarzać żeby dotarło.

Dlatego i ja wkleję kawałek swojego posta, gdzie idea została wyjaśniona.

Cytat : "Docieplenie fundamentu jest bardzo ważne, nawet jeśli nie ma w podłodze izolacji. Tworzy to bowiem zamkniętą przestrzeń, która z tygodniami działania ogrzewania, nagrzeje się i utrzyma dodatnią temperaturę. To ustabilizuje również stan fundamentu."

Takie perpetuum mobile wymyśliłem.

Koledzy OWP i PZW na Fizyce spali i to mocno .