Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin, przykra niespodzianka - co robić? (zdjęcia)

Recommended Posts

Poszukałem, znalazlem kilka tematów o effe2 i wiem tyle co wcześniej, czyli nic nie wiem. Wiem, że jeden popękał (przy podłączonej kozie). Reszta nie byla użytkowana lub była użytkowana krótko.

Zresztą ostatecznie (tak na 95%) i tak zdecydowałem się na rozbiórkę starego komina i postawienie nowego w tym samym miejscu, więc effe-2 przestaje być już tak korzystny cenowo. Wybiorę raczej systemowy ze zintegrowanym wentylacyjnym. Tu też ile głosów tyle opinii.

Poszukałem, znalazlem kilka tematów o effe2 i wiem tyle co wcześniej, czyli nic nie wiem. Wiem, że jeden popękał (przy podłączonej kozie). Reszta nie byla użytkowana lub była użytkowana krótko.

Zresztą ostatecznie (tak na 95%) i tak zdecydowałem się na rozbiórkę starego komina i postawienie nowego w tym samym miejscu, więc effe-2 przestaje być już tak korzystny cenowo. Wybiorę raczej systemowy ze zintegrowanym wentylacyjnym. Tu też ile głosów tyle opinii.

No i to akurat jest dobra decyzja:) Co do Effe- jak uwzględnisz wszystkie elementy komina - no to właśnie ta atrakcyjność cenowa traci sporo.......

• 9 months później...

Niestety jestem zmuszony powrócić do tego wątku. Komin jak widać na zdjęciu jest nówka sztuka. Ponieważ zwiększyłem kanały (dymny 27x20, wentylacja 14x20) trzeba było go odchylić górą (powyżej jętek) aby nie trafił wpół gąsiora. Problemem jest naciek na kominie ,zwlaszcza po deszczach. Czy możliwe jest, że deszcz leci "dziurą" i ponieważ ściana komina jest pochylona to "zbiera" wodę?

Dane:

Palę drewnem rozbiórkowym (suchym) z temperaturą 60-80 stopni C. Temp. spalin wg producenta kotła - ponad 400 stopni.

Palę 5-6 dni w tygodniu po 8-10 godzin.

Komin na poddaszu jak widać nie jest ocieplony, lecz jest tam temperatura dodatnia.

Komin jest z cegly, otynkowany, bez wkładu, bez nasady, daszku czy czego kolwiek. Odchylony górą o kilka stopni.

Poza naciekiem nie ma z nim żadnych problemów.

2013-01-03 16.55.58.jpg

[ATTACH=CONFIG]161880[/ATTACH]

Myślałem o czymś takim na kanał dymny. Wentylacyjny jest przykryty z góry.

Może być ale szerokość podstawy tego daszka zrób tak, by wystawała co najmniej 4-5 cm poza obrys komina po zagięciu wcześniej krawędzi w dół (też o kilka cm). Sam daszek tez zrobiłbym szerszy.