Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec kondensat ACV

Recommended Posts

Też pytałem na forum o ten kocioł. Cyba nie jest zbyt popularny wśród forumowiczów. Inna sprawa że jest od niedawna na rynku. W ACV twierdzą że dużo ich poszło, bo niby co mieli by powiedzieć.

Nie zmienia to faktu że już niedługo postawię sobie taki w mieszkaniu a latem zainstaluje i odpalę żeby żdązyć z przeprowadzką przed jesienią.

U mnie to już przesądzone. Bedzie AquaExcellence24kw.

Xrrr82 dowiedzialeś się może czegoś więcej od tej Pani, jak się ten kocioł sprawuje, czy zadowolona jest generalnie i w ogóle.

Będę go montował wcześniej niż pisałem poprzednio to bedę się mógł podzielić wrażeniami z odpalenia zerowego. c.w.u. niestety okaże się jak już będzie za późno żeby coś zmienić, czyli jak będziemy tam mieszkać.

Już jest.

Dzisiaj jest podłączany.

Ten naprawdę bardzo stresujący etap budowy (wybór pieca) mamy juz za sobą. Mamy nadzieję że będzieny zadowoleni z użytkowania.

Zdamy relację jak się spisuje.

Hjuston do Xrrr82.

Jak z tą kobietą. Może nie ma cyrklucji? Tak się tylko pocieszam. :-? Jak z takiego wielkiego pudła może wody zabraknąć? :wink:

Marcin

Sluchajcie:......Kobieta ma cyrkulacje ale mowi ze jak sie kapia to czasem brakuje cieplej wody.......

Podobno ten zasobnik ma duza wydajnosc ale zycie pokazuje ze jednak nie jest tak wesolo.

To tyle co sie dowiedzialem. Kociol ma kilka miesiecy ale tez nie moze sie doprosic zeby jej to uruchomili na cacy jak ma to byc.

Wystarczy popatrzec na siec serwisowa i wszystko jasne.

Maszynka moze i niezla ale jeszcze chyba malo znana ( lub rozleklamowana)

Dodam tylko, ze kupilem od nich zasobnik na wode dalem za niego 2000 tys ( stal nierdzewna ) do tego mam piecyk vailanta kondensata dali mi za 5000 zl :)

to tyle jak macie jakies pytania to walcie :)

Tak więc cofam poprzednie stwierdzenie o spokoju który zapanował po zakupie pieca. W nerwowości będę czekał jak będzie się sprawował w realnych warunkach. A miesięcy kilka to będzie :-?

Serwisantów mam w okolicy kilku niestety o ich jakości przekonam się (tak jak i o funkcjonowaniu pieca) po fakcie czyli jak już przyjedzie i bedzie lub nie będzie wiedział o co chodzi.

Piec musi wisieć w niedużej łazience więc niestety opcja z oddzielnym zasobnikiem odpadła.

Xrrr82, Jaki zasobnik masz od ACV? Odpalony? Jak się spisuje?

Marcin

Ja kupiłam PRESTIGE SOLO 24 KW i zasobnik SMART 130, montaż w maju + termokominek

Całość polecana przez znajomych, montaż robi mi firma z tradycjami.

Sadząc po dotychczasowej pracy instalatorów - to świetni fachowcy

(miałam porównanie z inną ekipą) , umiejacy podpowiedzieć ciekawe i wcale nie dlawyciągnięcia większej kasy.

Jak sprawdzę działanie całości rozwiązania -podzielę się informacjami

Danka

To jeszcze tak na szybko dorzucę.

Szukałem serwisanta do odpalenie maszyny i przy okazji dowiedziałem się że są dwie wersje AquaExcellence. Ta pierwsza - nie ciekawa.

W drugiej poprawili wymiennik sterowanie i coś tam jeszcze. Pierwsza wersja jest już podobno nie do kupienia więc mam nadzieję, że kupiłem drugą. Serwisant mówił, że można to poznać po oprogramowaniu, ma jakieś dodatkowe funkcje, bo wnętrze wygląda tak samo.

Tyle.

• 4 weeks później...

Witajcie !

Pracuję w firmie sprzedającej te kotły i muszę powiedzieć że dobrze dobrany z osprzetem wg. producenta są to dobre kotły. fakt pierwsza partia zjadła nam trochę nerwa przy uruchomianiu ale teraz się wszystko ułożyło i jest okey,

Potrzebni są do nich dobrzy serwisanci bo ci od zwykych wisielaków mogą mieć kłopoty.

Teraz sprzedałem Duże dwa Prestige 47 i 85 kW i zobaczymy jak te będą chłodzić.

Pozdrawiam .

• 3 months później...

Witamy , po długiej jak sie okazało przerwie.

Piec został odpalony w sobotę. Poszło sprawnie i bez problemów mimo, że servisant nie wyglądał na obeznanego z tym modelem.

Serwisant przyjechał, podłączył czujnik oraz programator i załączył piec.

Za chwilkę popłynęła ciepła woda i grzejniki zaczęły się robić ciepłe.

Niedługo się przeprowadzamy, na razie jest tylko jedna łazienka z wanną + zlew w kuchni, jak juz będziemy mieszkać postaramy się zdać w miarę obiektywną relację z exploatacji.

Pozdrawiamy,

Ania i Marcin