Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy - cieknie dach po roztopach!!

greg2000

Recommended Posts

słuchajcie nie wiem co jest grane: na skutek topnienia śniegu zalegajacego na dachu- tak przypuszczam.. - ( dach położony latem, nie zamieszkały) pod blachą zabrał się lód (nie zaobserwowałem w jakim momencie niestety), który też stopniał i zaczęło kapać na strychu. Strych ocieplony styropianem 25 cm. Zastanawiam się czy to nie skropliny pary z domu zamarzły i rozmarzły pod blacha, ale chyba trochę tego za dużo. Dach jest pokryty Panelem Emka Klik, niestety z 2-3 kawałków w pionie, ale z dużym zakładem więc woda w górę nie popłynęła.. Czy możliwe, że zamki paneli przeciekają? W czasie nawet ulewnych deszczów nie było tego problemu. Ktoś może się podzielić swoim doświadczeniem. wielkie dzieki!

Jakie jest wrycie wstępne i czy zamontowana jest paroizolacja? Raczej na 90% dach nie przecieka. Pozdrawiam.

deski i papa, ale podziurawiona gwoździami od łat- więc przecieka, tylko skąd tyle lodu było pod blachą?? Paroizilacji od wewnątrz jeszcze nie ma - dopiero planuję położyć folię i jeszcze 5 cm styropianu, Dzieki

Skoro masz deski i papę to skąd wiesz, co jest pod blachą? Twój problem to brak paroizolacji a ten lód to zamarznięty kondensat pary wodnej z wnętrza budynku. Dach z całą pewnością nie przecieka. Pozdrawiam.

dzieki za pocieszenie! wiem, ze to lód, bo sam widziałem go pod blachą, w miejscu gdzie jeszcze nie ma ocieplenia ( kilka m2) ale dziwię się ze para przeniknęła w takich ilościach przez 2 warstwy styropianu.. A moze już tam siedziała wcześniej?:) Jak myślisz - danie paroizolacji od wew. załatwi ten problem na przyszłą zimę? bo niefajnie to wygląda jak kapie do środka- strych mam użytkowy, nie mówiąc już ze drewno cierpi..

Skoro masz deski to jak mogłaś widzieć coś pod blachą? Zamontowanie folii paroizolacyjnej nie załatwi sprawy jak nie będzie wentylacji pomiędzy izolacją cieplną a deskami. Nie widząc jak masz wykonany dach trudno profesjonalnie doradzić. Skoro jednak zebrało się tam tyle wody (lodu) to tej wentylacji nie masz. Pewnie się szykuje trochę poważniejsza robota. Pozdrawiam.

ano mam takie 2 metry przy jaskółce gdzie widać deski i blachę od dołu, bo nie wykonczone jeszcze i tam widziałem lód. Mam szczelinę daną na 2 cm pomiedzy styropianem i deskami wiec to powinno być ok ( chyba ze w kalenicy coś blokuje) Dach jest taki: blacha na rąbek, kontrłaty i łaty ( razem 6cm wysokości- to nie ma jakiejś specjalnej wentylacji przewidzianej), papa, deska, styropian miedzy krokwiami ( szczelina1-2 cm), 2 warstwa styropianu. Planuję tu dać folię i jeszcze 5 cm styropianu.

A czy kalenica jest otwarta? Jak blacha na rąbek to skąd tam się wziął lód? Pozdrawiam.
dachowcy mieli przeciąć taśmę w kalenicy dla wentylacji, a skąd wziął się pod blachą lód - nad tym właśnie się zastanawiam (blacha leży na łątach kontrłatach, więc do desek jest kilka cm)..

Witam.

W kalenicy powinna być taśma kalenicowa umożliwiająca wentylację, której się nie przecina. Na przykład taką: Taśma kalenicowa Braas Figaroll , albo innego producenta.

Nie powinno się montować taśmy dekarskiej (jest szczelna).

Równie ważna jest możliwość wentylowania pod papą. W kalenicy musi być przerwa pomiędzy deskami i papą sąsiednich połaci.

Edytowane przez młotek
dopisanie kwestii