JK2010 24.02.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Czy warto zaoszczędzić 20-30 tys. zł i zlecić instalację pompy ciepła firmie odległej od miejsca zamieszkania o ok. 200km?W razie awarii zimą w zanim dojadą w domu będzie poniżej zera i podłogówkę szlak trafi? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 200km to można w 2,5h zrobić, więc nie odległość, a dyspozycyjność serwisu się liczy.Podłogówka wytrzyma "trochę" dłużej, a w rezerwie i tak warto mieć kominek z DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 24.02.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 jeżeli temperatura w domu spadnie poniżej zera w ciągu 2,5 godzin od np 21 to niewarto w takim domu montować pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 25.02.2012 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 a nawet jak padnie pompa to mozna sobie na te 2,5h odpalic grzałke ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 25.02.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 a w rezerwie i tak warto mieć kominek z DGP. ... albo dużo prościej i taniej - kocioł elektryczny np. 6-8 kW. Ceny poniżej 2000 zł. Wpięty w CO jako rezerwa dla PC w razie jej padnięcia lub z jakichś powodów - braku/spadku wydajności PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.02.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 ... albo dużo prościej i taniej - kocioł elektryczny np. 6-8 kW. Ceny poniżej 2000 zł. Wpięty w CO jako rezerwa dla PC w razie jej padnięcia lub z jakichś powodów - braku/spadku wydajności PC. Kocioł elektryczny to dobry pomysł ale jest jedno ale np. Brak jednej fazy albo ogólnie prądu. Kominek z DGP nawet grawitacyjnie da sobie rade. Ale tak na poważnie to policzcie sobie ile czasu potrzeba na spadek temp. Z 21 do np - 5? Przy tak dobrze izolowanych domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 25.02.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Kocioł elektryczny to dobry pomysł ale jest jedno ale np. Brak jednej fazy albo ogólnie prądu. Kominek z DGP nawet grawitacyjnie da sobie rade. Ale tak na poważnie to policzcie sobie ile czasu potrzeba na spadek temp. Z 21 do np - 5? Przy tak dobrze izolowanych domach Dlatego nigdy nie byłem i nie jestem zwolennikiem żadnego "zapasowego" źródła ciepła w dobrze izolowanym, murowanym domu, tym bardziej kominka. W razie dłuższego braku prądu (ponad doba) jakoś można sobie poradzić - generator, LPG, ale nie rozpisujmy się, było o tym na forum dokładnie tydzień temu. A co do kominka - teraz mam, głównie dlatego, że żona chciała mieć klimacik w salonie, a ja - tanie źródło ciepła. W następnym domu - zgodnie postanowiliśmy - nigdy więcej. Będzie, ale "atrapa" elektryczna, również w ładnej ceglanej obudowie. Efekt dla oczu ten sam, ale za pół ceny i bez kosztów komina, bez mostka cieplnego, brudu, popiołu, dymu, itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 25.02.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Kocioł elektryczny to dobry pomysł ale jest jedno ale np. Brak jednej fazy albo ogólnie prądu. K Na dwóch fazach też pójdzie, tylko z mniejszą mocą. Jak całkiem zabraknie napięcia to już czarna d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 25.02.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Dlatego nigdy nie byłem i nie jestem zwolennikiem żadnego "zapasowego" źródła ciepła w dobrze izolowanym, murowanym domu, tym bardziej kominka. W razie dłuższego braku prądu (ponad doba) jakoś można sobie poradzić - generator, LPG, ale nie rozpisujmy się, było o tym na forum dokładnie tydzień temu. A co do kominka - teraz mam, głównie dlatego, że żona chciała mieć klimacik w salonie, a ja - tanie źródło ciepła. W następnym domu - zgodnie postanowiliśmy - nigdy więcej. Będzie, ale "atrapa" elektryczna, również w ładnej ceglanej obudowie. Efekt dla oczu ten sam, ale za pół ceny i bez kosztów komina, bez mostka cieplnego, brudu, popiołu, dymu, itp. itd. oj nie wiem czy jesteś przygotowany na zmasowany atak wszystkich zwolenników kominków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 25.02.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 ja bede bronił rydza - rowniez z dala od kominkow - jedynie jako ozdoba na bioetanol - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 25.02.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 oj nie wiem czy jesteś przygotowany na zmasowany atak wszystkich zwolenników kominków Jestem, bo sam mam kominek i zaaaawasze chciałem go mieć, tylko życie po paru latach weryfikuje zachcianki Chciałem też mieć dom na 1 albo 2 hektarowej działce, zresztą dużo nie brakowało... Wybudowałem na 0,3 ha i teraz żałuję, że nie na 0,15, max 0,20 ha Kolejny dom będzie na 0,16 ha działce. Tak jest ze wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 26.02.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Czy warto zaoszczędzić 20-30 tys. zł ... razie awarii zimą Za te 20-30kzł będziesz mógł w razie awarii pc grzać farelką i konwektorami przez 4 lata. Wątpię, że będziesz miał tak długi czas reakcji serwisu, a gdyby nawet, to latem na spokojnie poszukasz sobie innego, albo kupisz inną pc, bo instalacja już będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts