rudi102 25.02.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 niedawno dowiedziałam się, że aby uniknąć opłaty za rentę planistyczną podczas sprzedaży ziemi należy przed wejściem planu zagospodarowania uzyskać decyzje o warunkach zabudowy - wtedy przeznaczenie gruntu nie zmieni się bo już przed uchwaleniem MPZP jego przeznaczenie bylo pod budowe. Proste, a mi i mężowi udało się to zupełnie przypadkiem - mieliśmy zamiar budować sie na dzialce (wtedy jeszcze rolnej) ktora dostal on od rodzicow. mpzp byl w trakcie opracowywania wiec musielismy uzyskac decyzje o warunkach zabudowy. niedlugo potem plan zagospodarowania przestrzennego zostal uchwalony wiec nasze starania o warunki zabudowy okazaly sie bezcelowe (jak wtedy stwierdzilismy) bo wystarczylo kilka m-cy odczekac i juz byl plan. potem stwierdzilismy ze przy domu rodzicow jest jeszcze sporo miejsca i zbudujemy sie obok, a tamta dzialke sprzedamy. nie minelo 5 lat od uchwalenia mpzp wiec teoretycznie powinnismy zaplacic 15% renty planistycznej od wzrostu wartosci dzialki (z rolnej na budowlaną) co daloby niezla sumke na korzysc gminy jednak dzieki temu ze wczesniej uzyskalismy warunki zabudowy - przeznaczenie gruntu przed wejsciem mpzp i po bylo to samo wiec nie placimy nic wiec jesli macie ziemie rolna i zamierzacie ja w przyszlosci sprzedac - wystapcie o warunki zabudowy, w przeciwnym wypadku jesli gmina w miedzyczasie uchwali plan zagospodarowania bedziecie musieli odczekac ze sprzedaza ziemi 5 lat aby uniknac oplaty za rente planistyczna. to tyle, moze komus sie ta informacja przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 09.03.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Chyba, że gmina zawiesi postępowanie ws. WZ. Może na pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudi102 11.03.2012 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 a to prawda. tak czy siak warto zlozyc wniosek, poczekac pol roku az sie wezma za to, potem 2mce na sama decyzje nie wiem jak to jest w innych gminach ale w mojej prace nad MPZP trwaly latami wiec nie zdazyli go uchwalic zanim byli zobowiazani wydac mi WZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts