ok1719509853 25.02.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 WitamZadałem poniższe pytania w wątku "GWC wodny "tymi ręcami" robiony" ale jakoś mało osób to czyta w dziale ogólnym więc przekleję te pytanie tutaj 1Przymierzam się do wykonania GWC na wiosnę. Kilku instalatorów odradzało rurowy GWC. Zdecydowałem, że wykonam glikolowy. Na działce niestety nie mam gliny, tylko piasek (zaoszczędziłem sporo przy zasypywaniu nim fundamentów), woda jest dopiero na ok 14m choć na działkach sąsiednich znajdują sie naturalne stawy i tereny podmokłe. Czy dobrym pomysłem będzie położenie folii na dnie wykopu, na to trochę piasku na to rury i zasypanie. Tuż pod powierzchnią dodatkowo planuję rozprowadzić rury drenarskie od rynien. Czy to usprawni system GWC? 2Zainspirowany ideą podgrzewania/schładzania za pomocą nagrzewnicy/chłodnicy z glikolem pomyślałem, że możnaby pójść krok dalej. Czy sensownym byłoby zastosowanie 2 takich dodatkowych wymienników. 1 znich odzyskiwałby ciepło wywiewane i przekazywałby je do nagrzewnicy umieszczonej już za GGWC podgrzewając o kolejne kilka stopni nawiewane powietrze. natomiast latem przy pomocy kilku zaworów przełączałoby sie na obieg z GGWC oczywiście z pominięciem nagrzewnicy wylotowej. Czy to miałoby sens? czy mogłoby się okazać że rekuperator jest zbędny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 25.02.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Z tego co piszesz to nie masz warunków na GWC glikolowy. Raczej właśnie rurowiec, żwirowiec lub ceramiczny byłby u Ciebie najwłaściwszy. Druga nagrzewnica raczej nie podniesie temperatury glikolu o kilka stopni. Na ile zmieniłaby temperaturę to trudno powiedzieć, raczej o kilka dziesiątych, trzeba byłoby wykonać obliczenia. Może ktoś bardziej oblatany w temacie napisze więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ok1719509853 27.02.2012 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 rurowiec i żwirowiec odpadają ze względu na swoje wady. (niezwiązane z rodzajem gruntu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts