marcinsgdz 25.02.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Mam na oku mały dom z dwoma garażami wykonany w technologii szkieletowej (123 m2 całość). Ogrzewanie tylko podłogowe w domach i garażu (w łazience tradycyjny grzejnik) - czy to dobrze i czy jest ono mało awaryjne? Czy w ziązku z tym mogę układać panele podłogowe? Piec na ekogroszek z podajnikiem firmy Galmet - czy to dobre i trwałe rozwiązanie, czy takie piec pobiera dużo prądu? Domy szkieletowe szybko się wychładzają - czy to oznacza, że trzeba dogrzewać taki dom przez większość roku? Przy domu jest przydomowa oczyszczalnia - również na prąd - czy to dobre i trwałe rozwiązanie oraz czy taka oczyszczalnia pobiera dużo prądu? Woda do kąpieli jest z bojlera elektrycznego - czy warto przerobić CO aby woda była podgrzewana przez piec? Okna energooszczędne Drurex. Czy taki dom jest późnmiej np. za 10 lat sprzedać? Bardzo proszę chociaż o szczątkowe informacje - do poniedziałku muszę podjąć decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia2610 25.02.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Sama zamierzam dopiero postawić taki domek, ale mam znajomych którzy mieszkają w szkieleciku już 9 lat, nie narzekają, w połowie pomieszczeń mają podłogówkę i bardzo sobie chwalą, do tej pory nie mieli z ogrzewaniem problemu. Twierdzą że dom wychładza się jak każdy gdy się w nim nie ogrzewa. Ja obecnie mieszkam w murowanym ale nie ocieplonym, jest tylko tynk i gdy nie pali się w piecu 10h a na zewnątrz jest -18st w domu również jest zimno i murowany nagrzewa sie jakieś 3-4 h.Znajomi w szkieleciku w ciągu godziny zanotowali wzrost temp. o 4-5 st. tak wiec zdecydowanie szybciej się go nagrzewa. Przekonuje mnie ta technologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 25.02.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 chlopie,zanim zadasz pytania egzystencjalne,sam sobie odpoaiwedz na kilka pytan z tych , ktore zadalespo 1 sze "" Woda do kąpieli jest z bojlera elektrycznego - czy warto przerobić CO aby woda była podgrzewana przez piec? "" - chcez kapac sie tylko w zime? jesli tak to przerób:) raczej prostym wyjsciem jest zrobienie bypassa tak by w zime woda byla wstepnie podgrzxewana przez piec a koncowo przez bojler , w lato tylko bojler. kwestia zużycia pradu przez piec i przez oczyszczalnie:) - kazde z tych urzadzen ma pewnie silnik elektryczny o mocy znamionowej . Nie da sie w ciemno wrozyc z fusów. Ile osob bedzie miezkalo, ile sciekow wyprodukujecie. czy oczyszczalna jest dwustopniowa, czy nie.Same niewiadomeOkna firmy drutex sa niezle:) wazne ,iluszybowe i czy maja gaz pomiedzy szybami. Profil ilukomorowy, itp kazdy dom sie wychładza, murowany tez. Z tym że w murowanym najpierw ogrzewasz sciany, potem powietrze w domu a w szkieletowym od razu powietrze. Szybsza reakcja nie bój sie szkieleciaka:) Daaaleki Zachod tylko na tym bazuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 25.02.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Sama zamierzam dopiero postawić taki domek, ale mam znajomych którzy mieszkają w szkieleciku już 9 lat, nie narzekają, w połowie pomieszczeń mają podłogówkę i bardzo sobie chwalą, do tej pory nie mieli z ogrzewaniem problemu. Twierdzą że dom wychładza się jak każdy gdy się w nim nie ogrzewa. Ja obecnie mieszkam w murowanym ale nie ocieplonym, jest tylko tynk i gdy nie pali się w piecu 10h a na zewnątrz jest -18st w domu również jest zimno i murowany nagrzewa sie jakieś 3-4 h. Znajomi w szkieleciku w ciągu godziny zanotowali wzrost temp. o 4-5 st. tak wiec zdecydowanie szybciej się go nagrzewa. Przekonuje mnie ta technologia. remont, przebudowa, modernizacja to dodatkowe plusy tej technologii bez mlota pneumatycznego, betoniarki itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 25.02.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 ...bez ekipy wyburzeniowej:D dynamitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 25.02.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 tylko bohater w swoim domu , z Leroy Marlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 25.02.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 a do remontu potrzebne sa nastepujace narządy i narzedzia- nóz, nozyczki, swiderek, srubokręt, szpachelka, packa, papier scierny i zona:) Uzyte w dowolnej kolejnosci:) a na serio- jesli cena sensowna, to bierz w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia2610 25.02.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 a do remontu potrzebne sa nastepujace narządy i narzedzia- nóz, nozyczki, swiderek, srubokręt, szpachelka, packa, papier scierny i zona:) Uzyte w dowolnej kolejnosci:) a na serio- jesli cena sensowna, to bierz w ciemno. Zona to chyba po to w tym remoncie żeby chwalić postępy męża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 25.02.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Gosia, no a jak inaczej? niczego innego na mysli nie mialem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewiczka_73 26.02.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Jakbym znajazla dom szkieletowy w dobrej cenie to bym kupiła, ale ponieważ nie ma ich na rynku w dobrej cenie to własnie zaczynam budowę własnego szkieleciaka. Chce go ogrzewać zwykłymi grzejnikami elektrycznymi. Znajomi mieszkają w takim domu od 10 lat i mają bardzo niskie rachunki za elektrycznosc. Taki dom grzeje sie wtedy kiedy jestes w nim w srodku, a jak nie ma domownikow, to mozna zakrecic grzejniki i nie masz kosztów. A ponieważ dom nie ma bezwładnisci cieplnej to nagrzewa się w ciągu 15-30 minut. Ja w tej technologii widzę tylko same plusy. Żeby podjąć decyzję o zakupie bym jeszcze spytała z jakich materiałów był budowany, kto wykonywał dom, czy ma świadectwo energetyczne czy tez OZC. To są wazne informacje, zeby stwierdzieć czy w taki dom warto zainwestować. Oglądałam niedawno połowę bliźniaka szkieletowego i nie wziąłąbym go za darmo. Po 4 latach nadawał się do generalnego remontu. Materiały - taniość. Notabene szukam ekipy, która posatwi mi szkielet z mojego drewna sciagnietego ze skandynawii. Może ktoś mógłby kogoś polecić, kto ze mnie nie zedrze? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 27.02.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Jakbym znajazla dom szkieletowy w dobrej cenie to bym kupiła, ale ponieważ nie ma ich na rynku w dobrej cenie to własnie zaczynam budowę własnego szkieleciaka. Chce go ogrzewać zwykłymi grzejnikami elektrycznymi. Znajomi mieszkają w takim domu od 10 lat i mają bardzo niskie rachunki za elektrycznosc. Taki dom grzeje sie wtedy kiedy jestes w nim w srodku, a jak nie ma domownikow, to mozna zakrecic grzejniki i nie masz kosztów. A ponieważ dom nie ma bezwładnisci cieplnej to nagrzewa się w ciągu 15-30 minut. Ja w tej technologii widzę tylko same plusy. Żeby podjąć decyzję o zakupie bym jeszcze spytała z jakich materiałów był budowany, kto wykonywał dom, czy ma świadectwo energetyczne czy tez OZC. To są wazne informacje, zeby stwierdzieć czy w taki dom warto zainwestować. Oglądałam niedawno połowę bliźniaka szkieletowego i nie wziąłąbym go za darmo. Po 4 latach nadawał się do generalnego remontu. Materiały - taniość. Notabene szukam ekipy, która posatwi mi szkielet z mojego drewna sciagnietego ze skandynawii. Może ktoś mógłby kogoś polecić, kto ze mnie nie zedrze? Pozdrawiam nie polegalbym na swiadectwach energrtycznych, niewiele maja wspolnego z rzeczywistoscia, zwlaszcza w lekkiej technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RoMax77 19.01.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Witam serdecznie. My już prawie ruszamy z budową i ciągle nie możemy zdecydować sie co do ogrzewania domu. Wimy, że kominek będzie dodatkowym źródłem ogrzewania. Dom bedzie miał około 120 m2. Go działki nie jest dociągnięty gaz, więc zastanawiam się nad ogrzewaniem kotłem na pellet. Czy ktoś ma doświadczenie ile tego paliwa zużywa się w ciągu roku? Będa też solary do podgrzewania wody po sezonie grzewczym. Bardzo prosze o opinie odnośnie ogrzewania skieletowca paliwem stałym. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlotakaka 20.01.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 witam, ja również niedługo rozpoczynam budowę szkieletora. mój pomysł na ogrzewanie to http://499.com.pl/piecyk-na-pellet-mcz-philo-comfortair-9kw-p-315.html oraz grzejniki - w salonie 2 po jednym w sypialni i łazienka.http://www.e-elkab.pl/?cat_id=47 piec ustawię w salonie na dole (ogrzeje mi 40metrów) i poprowadzę przewody z powietrzem do sypialni na piętrze.zalet kominków na pellet nie będę wypisywał bo jest tego pełno w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RoMax77 20.01.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 No ja raczej jestem zwolennikiem podstawowego pieca w kotłowni i jeżeli będe decydował się na piec zasilany paliwem stałym, czy też gazem to kocioł będzie w kotłowni. Nie chce robić z salonu kotłowni i co roku malować dom. Chciałbym aby się ktoś podzielił opinią ile pelletu zużywa się przez rok w szkieletowcu. Z tego co pisali użytkownicy gazu wcześniej to zużycie mniej więcej 2000-2500 litrów w domu około 150 m2. Litrów bo biorę tylko pod uwagę LPG, ale chyba gorzej to wypada w stosunku do pelletu, przynajmniej tak jest w tradycyjnym murowanym budownictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 21.01.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 wszystko zależy od tego jak tego szkielecika zaizolujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.01.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Dobrze zaizolowany szkielet potrzebuje na dobę ok.15-18 kantówek bukowych o wymiarze 50mm x 50mm x 280mm (takim paliwem dysponuję).Wystarcz to na CO i CWU na 24h.w taką pogodę jak dzisiaj -10oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RoMax77 21.01.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 wszystko zależy od tego jak tego szkielecika zaizolujesz Izolowany bedzie dobrze, z zewnątrz elewacja, styropian 10, folia wiatroizolacyjna, płyta, wełna 25 (naprzemienna), izolacja termiczna, no i plyta gipsowa. W działowych 10 wełna, w stropie 15, w dachu 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RoMax77 21.01.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Dobrze zaizolowany szkielet potrzebuje na dobę ok.15-18 kantówek bukowych o wymiarze 50mm x 50mm x 280mm (takim paliwem dysponuję).Wystarcz to na CO i CWU na 24h.w taką pogodę jak dzisiaj -10oC. Czyli ile metrów na rok potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.01.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 1,5 do 2m3./140m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 22.01.2013 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Izolowany bedzie dobrze, z zewnątrz elewacja, styropian 10, folia wiatroizolacyjna, płyta, wełna 25 (naprzemienna), izolacja termiczna, no i plyta gipsowa. W działowych 10 wełna, w stropie 15, w dachu 25. trochę za mało na dachu do góry ucieka najwięcej energii cieplnej, nie pamiętam dokładnie ile ma Nydar ale tego co podał możesz się trzymać ważna też jest wentylacja czyli reku, gwc od tego zależą straty jakie będziesz miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts