Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom szkieletowy rozterki

marcinsgdz

Recommended Posts

• 2 months później...
  • 7 months później...
Czyli wg Ciebie bez znaczenia czy damy 5cm białego, czy 20cm grafitowego??:o

Człowieku w domach kanadyjskich/szkieletowych stosować można tylko i wyłącznie styropian ryflowany lub zwykły na listwach żeby zachować między styropianem a wiatroizolacją pustkę powietrza niezbędna do wentylacji całej ściany. Więc jaki bys nie zastosował styropian czy 5cm czy też 20cm to i tak pod nim bedzie wpadało zimne powietrze. znajdz sobie w internecie zdjecia termowizyjne sciany domu szkieletowego ocieplonego styropianem ryflowanym i wełną a zobaczysz jaka jest różnica. Jeżeli więc chodzi o ocieplenie szkieletora to tylko wełna.

Przekrój:

tynk, styropian 10 cm, płyta farmacel, konstrukcja z 15 cm belek z wypełnieniem watą, osb, płyta g-k. Mam taki dom od 17 miesięcy- nic się nie dzieje. Widziałem odkrywkę w ścianie zewnętrznej takiego domu po 4 latach - bez najmniejszych zmian- czyli można

oczywiście zapomnialem o foli, która jest między wata a płytą osb

Edytowane przez Wlade

A gdzie folia paroizolacyjna od wewnątrz? Nie wiem jak to może funkcjonować dobrze na dłuższą mete chyba że mi wytłumaczysz.

Ja to rozumuje tak:

Wilgoć z wnętrza poprzez dyfuzje swobodnie przeniknie przez płytę gk następnie przez osb która tez jest paro przepuszczalna dostanie się do wełny, wełna naciągnie wilgoć i razem z płytą fermacel wilgoć nie będzie miała jak się przedostać na zewnątrz ponieważ zatrzyma się na nieparoprzepuszczalnym styropianie zamknięta wilgoć spowoduje zagrzybienie konstrukcji możne nie za 2 lub 5 lub 8 lat ale kiedyś to nastąpi a wtedy pojawi się nieprzyjemny zapach insekty i twój temat na forum co robić

Może zapomniał napisać o foli , bo każdy ją stosuje. Mój przekrój: od zewn: styropian grafit 15cm,wiatroizolacja,OSB3,15cm wełna,folia paroizolacyjna,5cm wełny w dodatkowym ruszczie, płyta k-g. W pomieszczeniach mokrych zielona płyta k-g + uszczelnienie gumą w płynie

i powiedz mi którędy ma wilgoć się dostać? skoro buduje sie szczelny termos

Może zapomniał napisać o foli , bo każdy ją stosuje. Mój przekrój: od zewn: styropian grafit 15cm,wiatroizolacja,OSB3,15cm wełna,folia paroizolacyjna,5cm wełny w dodatkowym ruszczie, płyta k-g. W pomieszczeniach mokrych zielona płyta k-g + uszczelnienie gumą w płynie

Paroizolacja powinna być zaraz pod płyta gk

i powiedz mi którędy ma wilgoć się dostać? skoro buduje sie szczelny termos

Wilgoć przedostaje sie poprzez drobne nieszczelności oraz tam gdzie folia musiała zostać przerwana np otwory gniazdek , włączników, przepusty rur i przewodów

Opisz mi proszę tę technologie lub napisz przekrój ściany zewnętrznej

Podaję przekrój ściany od zewnątrz:

Tynk

Klej:

-biały

-szary

Siatka

Styropian gładki 10cm

Mata drenażowa

Membrana wiatroizolacyjna

Płyta OSB 12mm

Konstrukcja szkieletowa z wełną (139/39mm Drewno suszone komorowo nieimpregnowane STORA Enso)

Folia paroizolacyjna szczelna (tzn ciągła również przy łączeniach ścian zewnętrznych z wewnętrznymi)

Płyta KG

Dodam jeszcze fakt iż, wokół otworów okiennych zastosowane są uszczelki zabezpieczające przed przeciekaniem wody opadowej przy styku Styropian-Okno

Dom użytkowany jest prawie 2 lata

Edytowane przez escone

Są technologie pozwalające zastosować styropian bez zbędnej wentylacji w dociepleniu.

Ja tak mam w moim domu i to działa bo domu prawie nie trzeba zimą ogrzewać

Ale jednak masz wentylację w dociepleniu, piszesz przecież o macie drenażowej. Myślisz, że skoro woda może po tym spływać, to zimne powietrze się tam nie dostanie? Na jakiej zasadzie to ma tak działać?

Podaję przekrój ściany od zewnątrz:

Tynk

Klej:

-biały

-szary

Siatka

Styropian gładki 10cm

Mata drenażowa

Membrana wiatroizolacyjna

Płyta OSB 12mm

Konstrukcja szkieletowa z wełną (139/39mm Drewno suszone komorowo nieimpregnowane STORA Enso)

Folia paroizolacyjna szczelna (tzn ciągła również przy łączeniach ścian zewnętrznych z wewnętrznymi)

Płyta KG

Dodam jeszcze fakt iż, wokół otworów okiennych zastosowane są uszczelki zabezpieczające przed przeciekaniem wody opadowej przy styku Styropian-Okno

Dom użytkowany jest prawie 2 lata