RoMax77 29.10.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Już prawie gotowy domek, mam nadzieję, że w tym roku jeszcze przeprowadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domypolne 12.01.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Buduję dom, a raczej buduje wykonawca dom szkieletowy 10 na 11 m u podstawy. 200 m kw powierzchni całkowitej. Ocieplony 15 styropian i zachodnia strona 20 cm. Ogrzewanie piec kondensacyjny Vaillant Ecotec plus w z kominka na poddaszu. Zapraszam do dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.08.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 B z kominka na poddaszu. . Kominek na poddaszu ? Jaka jest długość komina od przyłącza do wylotu spalin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 01.09.2014 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 w domach szkieletowych nie powinno sie styropianu z zewnatrz liczyc do ocieplenia. jest on raczej potrzebny tylko jako nosnik pod tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 01.09.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 w domach szkieletowych nie powinno sie styropianu z zewnatrz liczyc do ocieplenia. jest on raczej potrzebny tylko jako nosnik pod tynk Czyli wg Ciebie bez znaczenia czy damy 5cm białego, czy 20cm grafitowego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 02.09.2014 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Czyli wg Ciebie bez znaczenia czy damy 5cm białego, czy 20cm grafitowego?? Człowieku w domach kanadyjskich/szkieletowych stosować można tylko i wyłącznie styropian ryflowany lub zwykły na listwach żeby zachować między styropianem a wiatroizolacją pustkę powietrza niezbędna do wentylacji całej ściany. Więc jaki bys nie zastosował styropian czy 5cm czy też 20cm to i tak pod nim bedzie wpadało zimne powietrze. znajdz sobie w internecie zdjecia termowizyjne sciany domu szkieletowego ocieplonego styropianem ryflowanym i wełną a zobaczysz jaka jest różnica. Jeżeli więc chodzi o ocieplenie szkieletora to tylko wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escone 02.09.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Nie jest tak do końca. Są technologie pozwalające zastosować styropian bez zbędnej wentylacji w dociepleniu.Ja tak mam w moim domu i to działa bo domu prawie nie trzeba zimą ogrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 03.09.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Opisz mi proszę tę technologie lub napisz przekrój ściany zewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 03.09.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Nie jest tak do końca. Są technologie pozwalające zastosować styropian bez zbędnej wentylacji w dociepleniu. Ja tak mam w moim domu i to działa bo domu prawie nie trzeba zimą ogrzewać od jak dawna tak masz i czy robiłeś odkrywkę po 5 latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlade 03.09.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 (edytowane) Przekrój:tynk, styropian 10 cm, płyta farmacel, konstrukcja z 15 cm belek z wypełnieniem watą, osb, płyta g-k. Mam taki dom od 17 miesięcy- nic się nie dzieje. Widziałem odkrywkę w ścianie zewnętrznej takiego domu po 4 latach - bez najmniejszych zmian- czyli można oczywiście zapomnialem o foli, która jest między wata a płytą osb Edytowane 4 Września 2014 przez Wlade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 03.09.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 A gdzie folia paroizolacyjna od wewnątrz? Nie wiem jak to może funkcjonować dobrze na dłuższą mete chyba że mi wytłumaczysz. Ja to rozumuje tak: Wilgoć z wnętrza poprzez dyfuzje swobodnie przeniknie przez płytę gk następnie przez osb która tez jest paro przepuszczalna dostanie się do wełny, wełna naciągnie wilgoć i razem z płytą fermacel wilgoć nie będzie miała jak się przedostać na zewnątrz ponieważ zatrzyma się na nieparoprzepuszczalnym styropianie zamknięta wilgoć spowoduje zagrzybienie konstrukcji możne nie za 2 lub 5 lub 8 lat ale kiedyś to nastąpi a wtedy pojawi się nieprzyjemny zapach insekty i twój temat na forum co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 03.09.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Może zapomniał napisać o foli , bo każdy ją stosuje. Mój przekrój: od zewn: styropian grafit 15cm,wiatroizolacja,OSB3,15cm wełna,folia paroizolacyjna,5cm wełny w dodatkowym ruszczie, płyta k-g. W pomieszczeniach mokrych zielona płyta k-g + uszczelnienie gumą w płynie i powiedz mi którędy ma wilgoć się dostać? skoro buduje sie szczelny termos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 03.09.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Może zapomniał napisać o foli , bo każdy ją stosuje. Mój przekrój: od zewn: styropian grafit 15cm,wiatroizolacja,OSB3,15cm wełna,folia paroizolacyjna,5cm wełny w dodatkowym ruszczie, płyta k-g. W pomieszczeniach mokrych zielona płyta k-g + uszczelnienie gumą w płynie Paroizolacja powinna być zaraz pod płyta gk i powiedz mi którędy ma wilgoć się dostać? skoro buduje sie szczelny termos Wilgoć przedostaje sie poprzez drobne nieszczelności oraz tam gdzie folia musiała zostać przerwana np otwory gniazdek , włączników, przepusty rur i przewodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 03.09.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 jak ma dodatkowy ruszt wewnętrzny to niby tych przerw nie ma. Właśnie się zastanawiam nad styro, może by mi nieco kosmiczny rachunek za budowę obniżył . Też 15 cm. Ale znowu - chytry dwa razy traci… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakuboski 03.09.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 I dopiero na tym ruszcie wewnętrznym przed położeniem płyty gk powinna być naklejona folia paroizolacyjna. Dodatkowym plusem wełny jest to że jest niepalna w porównaniu do styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 03.09.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 I dopiero na tym ruszcie wewnętrznym przed położeniem płyty gk powinna być naklejona folia paroizolacyjna. Dodatkowym plusem wełny jest to że jest niepalna w porównaniu do styropianu. Paroizolacja może być przykryta wełną do 30% grubości izolacji termicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escone 03.09.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 (edytowane) Opisz mi proszę tę technologie lub napisz przekrój ściany zewnętrznej Podaję przekrój ściany od zewnątrz: Tynk Klej: -biały -szary Siatka Styropian gładki 10cm Mata drenażowa Membrana wiatroizolacyjna Płyta OSB 12mm Konstrukcja szkieletowa z wełną (139/39mm Drewno suszone komorowo nieimpregnowane STORA Enso) Folia paroizolacyjna szczelna (tzn ciągła również przy łączeniach ścian zewnętrznych z wewnętrznymi) Płyta KG Dodam jeszcze fakt iż, wokół otworów okiennych zastosowane są uszczelki zabezpieczające przed przeciekaniem wody opadowej przy styku Styropian-Okno Dom użytkowany jest prawie 2 lata Edytowane 3 Września 2014 przez escone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polipola 03.09.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Są technologie pozwalające zastosować styropian bez zbędnej wentylacji w dociepleniu. Ja tak mam w moim domu i to działa bo domu prawie nie trzeba zimą ogrzewać Ale jednak masz wentylację w dociepleniu, piszesz przecież o macie drenażowej. Myślisz, że skoro woda może po tym spływać, to zimne powietrze się tam nie dostanie? Na jakiej zasadzie to ma tak działać? Podaję przekrój ściany od zewnątrz: Tynk Klej: -biały -szary Siatka Styropian gładki 10cm Mata drenażowa Membrana wiatroizolacyjna Płyta OSB 12mm Konstrukcja szkieletowa z wełną (139/39mm Drewno suszone komorowo nieimpregnowane STORA Enso) Folia paroizolacyjna szczelna (tzn ciągła również przy łączeniach ścian zewnętrznych z wewnętrznymi) Płyta KG Dodam jeszcze fakt iż, wokół otworów okiennych zastosowane są uszczelki zabezpieczające przed przeciekaniem wody opadowej przy styku Styropian-Okno Dom użytkowany jest prawie 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escone 03.09.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Mata drenażowa nie daje zjawiska tak silnej wentylacji jak ryfle w styropianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts