animuss 25.02.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) Witam mam pytanie odnośnie sterowania ogrzewaniem podłogowym .Na dwóch oddzielnych kondygnacjach chciałbym wstępnie regulować temperaturę zasilania poprzez mieszacze ,ale z zastosowaniem jednej pompy obiegowej i stworzyłem taki oto schemat :- Czy to będzie działać poprawnie i nie będzie stwarzać kłopotów z regulacją Może macie jakieś inne pomysły ,wolał bym z pompą na zasilaniu ale nic mi do głowy nie przychodzi . Edytowane 3 Marca 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 25.02.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Działać będzie, ale istotne jest co jest po stronie zasilania układu podmieszania OP.Poza tym powinieneś na gałęziach zasilających lub powrotnych każdego z dwóch obiegów OP przewidzieć zawór regulacyjny.Pompa jest jedna, a przepływy w poszczególnych obiegach różne. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.02.2012 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Działać będzie, ale istotne jest co jest po stronie zasilania układu podmieszania OP. Poza tym powinieneś na gałęziach zasilających lub powrotnych każdego z dwóch obiegów OP przewidzieć zawór regulacyjny. Pompa jest jedna, a przepływy w poszczególnych obiegach różne. nilsan Może więcej danych: Mam Kocioł na paliwo stałe ,za nim zawór 4-drogowy ,kolektor z rozdziałem na podłogówkę i grzejniki ,od kolektora (dotyczy podłogówki) do tej pory miałem zastosowany jeden mieszacz 3-drogowy ,pompa na zasilaniu ,za nią trójnik z rozejściem na dwie kondygnacje ,parter to działalność ,piętro mieszkanie nie chcę pakować takiej samej temp. na obie kondygnacje .Druga pompa obsługuje grzejniki ,trzecia w dodatkowym obiegu CWU cyrkulacji .Nie chcę więcej pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 25.02.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Według twojego opisu wykonania układu będzie działać. Jednak wolałbym na wszelki wypadek zobaczyć schemat twojego układu. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.02.2012 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) Według twojego opisu wykonania układu będzie działać. Jednak wolałbym na wszelki wypadek zobaczyć schemat twojego układu. nilsan Spreparuję zaraz schemat ale trochę to potrwa . Jestem ,nie jest to całość ale skupiłem się na centralnym : - Lub takie rozwiązanie: - Edytowane 3 Marca 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 25.02.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) Pierwsze rozwiązanie jest lepsze, ponieważ wszystkie obiegi są równoprawne. Jest to tzw. układ Tichelmana.W rozwiązaniu tym zastosowałbym jeden filtr siatkowy o większej średnicy nominalnej zamontowany na wejściu rozdzielacza zasilającego.Obie pompy zapiąłbym zaworami różnicowymi, żeby zabezpieczyć możliwość grawitacyjnej pracy kotła w przypadku zaniku napięcia. W tym celu należałoby również wykonać instalację w taki sposób, żeby zapewnić przepływ wody z kotła zawsze do góry bez syfonów, zgodnie zasadami obowiązującymi podczas budowy instalacji grawitacyjnych, podobnie na powrocie do kotła. Pompy należy zamontować na obejściu, zawory różnicowe w miejscu pompy. W każdym z obiegów zamontowałbym zawór regulacyjny (równoważący). Pozwoli to dostosować wysokość podnoszenia pompy do różnych oporów przepływu wody w poszczególnych obiegach. Zawór bezpieczeństwa przy naczyniu przeponowym jest zbędny. nilsan Edytowane 25 Lutego 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.02.2012 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) a może tak:- jeszcze taki:- Edytowane 3 Marca 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.02.2012 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) Pierwsze rozwiązanie jest lepsze, ponieważ wszystkie obiegi są równoprawne. Jest to tzw. układ Tichelmana. W rozwiązaniu tym zastosowałbym jeden filtr siatkowy o większej średnicy nominalnej zamontowany na wejściu rozdzielacza zasilającego. Obie pompy zapiąłbym zaworami różnicowymi, żeby zabezpieczyć możliwość grawitacyjnej pracy kotła w przypadku zaniku napięcia. W tym celu należałoby również wykonać instalację w taki sposób, żeby zapewnić przepływ wody z kotła zawsze do góry bez syfonów, zgodnie zasadami obowiązującymi podczas budowy instalacji grawitacyjnych, podobnie na powrocie do kotła. Pompy należy zamontować na obejściu, zawory różnicowe w miejscu pompy. W każdym z obiegów zamontowałbym zawór regulacyjny (równoważący). Pozwoli to dostosować wysokość podnoszenia pompy do różnych oporów przepływu wody w poszczególnych obiegach. Zawór bezpieczeństwa przy naczyniu przeponowym jest zbędny. nilsan Mam jeden filtr na zasilaniu zaraz przed kolektorem zasilającym ,na schemacie wkleiłem bo był bez niczego .Kocioł jest zabezpieczony dwoma zaworami bezpieczeństwa na zasilaniu i powrocie do tego zasobnik ma zawór upustowy schładzający a zasobnik CWU jest wpięty grawitacyjnie działa mi to już tak 10 lat i się sprawdziło.Instalacja jest z miedzi(małe przekroje) i grawitacyjnie raczej nie da się tego puścić . Edytowane 25 Lutego 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 25.02.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Przekroje są istotne dla uzyskania pełnej mocy podczas pracy grawitacyjnej.Mniejsze przekroje zapewnią ci 30-50% mocy odbieranej na drodze grawitacyjnej, a to jest bardzo dużo jak kocioł będzie musiał pracować w trybie grawitacyjnym. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.02.2012 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Przekroje są istotne dla uzyskania pełnej mocy podczas pracy grawitacyjnej. Mniejsze przekroje zapewnią ci 30-50% mocy odbieranej na drodze grawitacyjnej, a to jest bardzo dużo jak kocioł będzie musiał pracować w trybie grawitacyjnym. nilsan Podłogówka nie pójdzie bo ma zasyfonowanie wchodzi na ścianę a dopiero na dół na podłogę a mam jej sporo bo parter cały -100m2 piętro -70m2 i poddasze 40m2.Co do grzejników cześć jest w piwnicy i jest rozprowadzona ze stropu parteru tu nie pójdzie w ogóle , Dopiero piętro 6 grzejników tu mogło by coś popchnąć i poddasze 6 grzejników ale na razie poddasze zaślepione gałązki wystają grzejników brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 25.02.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Podłogówka na pięterze i poddaszu pójdzie pomimo zasyfonowania na rozdzielaczu, grzejniki również. Tak czy inaczej moim zdaniem warto. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.02.2012 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Podłogówka na pięterze i poddaszu pójdzie pomimo zasyfonowania na rozdzielaczu, grzejniki również. Tak czy inaczej moim zdaniem warto. nilsan Ok.Zaraz skoryguję schemat zawsze to bezpieczniej i lżej dla pompy .A jak te 2 następne schematy się podobają zwłaszcza ten ostatni z jedną pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 25.02.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Podłogówka wymaga dużych wartości przepływu, natomiast CO znacznie mniejszych. Mogą również wymagać różnych wysokości podnoszenia pomp (ciśnień dysponowanych). Ja bym nie łączył tych obiegów na jednej pompie. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.02.2012 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) ok.Przerobię schemacik i wkleję .Tak wyszło ale różnicówka musiała by pracować strzałą do dołu a to umęczy pompkę .- Edytowane 3 Marca 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 26.02.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Te odpowietrzniki przy mieszaczach są zbędne. Jeżeli rysunek odzwierciedla rzeczywisty układ instalacji, to te przy pompach również. Układ sam się odpowietrzy.Jeżeli zmontujesz zawory różnicowe przewidziane do montażu na powrocie, to wszystko będzie pracowało OK. Zawór różnicowy nigdy nie "męczy" pompy, nie wiem skąd ci to przyszło do głowy. Reszta może być. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.02.2012 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 (edytowane) Te odpowietrzniki przy mieszaczach są zbędne. Jeżeli rysunek odzwierciedla rzeczywisty układ instalacji, to te przy pompach również. Układ sam się odpowietrzy. nilsan Ze względu że nie mam wszystkich grzejników podłączonych nie mogę do końca odpowietrzyć części instalacji zdarza się że na powrocie wylatują bąble powietrza ,które czasami nie chcą zejść poniżej kolektora (bomblują w rurach w kotłowni ), a jak już przelecą to pakują się zaraz z powrotem przez pompy słychać jak je mieli. Edytowane 28 Lutego 2012 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.02.2012 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Jeżeli zmontujesz zawory różnicowe przewidziane do montażu na powrocie, to wszystko będzie pracowało OK. Zawór różnicowy nigdy nie "męczy" pompy, nie wiem skąd ci to przyszło do głowy. Reszta może być. nilsan Nie wiedziałem że są specjalne zawory różnicowe na powroty ,zasugerujesz jakiś konkretnie ? No zdarza się że zawór męczy pompę jeżeli jest nieszczelny nie domyka do końca , wtedy pompa zasysa wodę z bypassa spada sprawność pompy bo tłoczy cześć wody w kółko .Robią teraz te zawory byle jakie z kulką gumową (kiedyś stalowa) materiał też byle jaki nie mam przekonania do nich ,(dla mnie lepsza chyba była by kulka gumowa pływająca w wodzie) na powrocie woda jest chłodniejsza i powinna zawsze wznosić się ku górze.Może dać zawór klapowy albo zwrotny jakiś o małym oporze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 28.02.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Poszukaj na Allegro lub u wujka GOOOGL'a. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.02.2012 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Wczoraj cały dzień przetrzepywałem internet ale nic ciekawego nie znalazłem .Możesz ukierunkować moje poszukiwania - jaka Firma lub ,jaki typ zaworu kula,klapa,z/z.Cokolwiek zasugerujesz z góry dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 28.02.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Zawór zwrotny klapowy nadaje się do montażu w poziomie. W pionie można go zamontować jedynie na zasilaniu.Zawory różnicowe robią już teraz uniwersalne na zasilanie i powrót w poziomie i pionie.Tu masz pierwszy z brzegu:http://sandmax.istore.pl/pl/zawor-roznicowy-1.html nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts