roberts78 25.02.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Witam>Chciałbym sterować wybranymi czujkami od alarmu cvyrkulacjA c.w.u.Mam podciagniętą skrętkę od centralki alarmowej do rozdzielni gdzie będzie znajdował się taki przekażnik:http://allegro.pl/przekaznik-czasowy-dwuczasowy-pcm-10-zamel-i2089503624.htmlPo podaniu napięcia przez czujkę będzie załanczał pompe cyrkulacyjna na nastawiony czas i bloklował ponowne uruchiomienie na zadany czas.W zwiazku ztym iż czujki działają na 24v czy można bezpośrenio podłączyć wyjscia z czujek znajdujacych sie przy kuchni i łazience bezpośrenio do tego przekaźnika czy czeba stosować dodatkowo jakiś stycznik? Czy alarmy posiadaja jakieś programowalne wyjście które można wykożysytać w tym celu i czy ono podaje także 24v.Centralki jeszcze nie posiadam tylko okablowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 27.02.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Jakoś mało jasno przedstawiony problem bo:- jakie to czujki systemu alarmowego pracują na 24V?- jaki jest cel tego oczekiwanego sterowania i dlaczego koniecznie w połączeniu z Systemem Alarmowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberts78 27.02.2012 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) Przepraszam-Czujki pir-12v.A co chce osiagnąc to nie ten temat.Interesuje mnie wyłacznie jak to podłączyc .I tylko takich odpowiedzi oczekuję. Edytowane 27 Lutego 2012 przez roberts78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 27.02.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 a to to zdrowia życzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 28.02.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Z systemu alarmowego uzyskasz tylko 12V, za mało żeby wysterować/zasilić ten przekaźnik 24V.Lepiej już użyj PCM-10 w wersji na 230V i przekaźnika pośredniczącego np: AWZ-514 PU1/HV Twój algorytm sterowania jest kiepski, wyjdzie to w praniu znaczy jak już zamieszkasz.Na szczęście będzie to do poprawy bez kucia ścian. Dla pomp najgorszym momentem życia jest ich start, częste załączenia skracają życie takich pompek.Weź to pod uwagę przy ustalaniu czasów t1 i t2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberts78 29.02.2012 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Znalazłem coś takiego:http://dobry-czas.pl/pl/Produkty/Przekazniki-czasowe-jednofunkcyjne/Przekaznik-MTR17-TTR-U240-208Przekażnik posiada funkcję tr-odmierzanie cyklu pracy i przerwy wyzwalane zboczem opadającym styku S.Powiedzmy że ustawię czas pracy pompy na 2min a po nim czas przerwy 20min(zależy od stopnia wychłodzenia wody w rurach)podczas której przekażnik nie reaguje na kolejne impulsy wejścia s. Co do przekaźnika 12/230 to czy ten sie nada ?Potrzebuję modułowy ponieważ do rozdzielni podciągnieta już jest skrętka.http://dobry-czas.pl/pl/Produkty/Przekazniki-interfejsowe/Przekaznik-MIR17-001-D012-116 CZy można zaprogramować wyjście z alarmu tak aby podawało jeden impuls z wszystkich czujek przy punktach poboru wody, czy muszę od każdej z 3-ch czujek doprowadzac po jednym kablu do przekażnika 12/230 + n oczywiście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.03.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 CZy można zaprogramować wyjście z alarmu tak aby podawało jeden impuls z wszystkich czujek przy punktach poboru wody, czy muszę od każdej z 3-ch czujek doprowadzac po jednym kablu do przekażnika 12/230 + n oczywiście? Tak, można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberts78 05.03.2012 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Przekaźnik który zamieściłem powyżej obsłuży wyjście z alarmu bez użycia dodatkowego przekaznika 12/230v.Zasilanie działa w zakresie 12-240v.Wystarczy podłączyć zasilanie +/- 12v z alarmu, a na styk sterujacy wyjście z alarmu.Na zaciski robocze 230v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 08.03.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Jam mam przyciski do pompy cyrkulacji c.w.u. oraz mogę ją włączyć z komórki poprzez PLC. Nic lepszego nie wymyślisz. Czujka ruchu to też nie rozwiązanie, bo będzie kręcić pompą bez sensu i obniżać temperaturę wody. Jak są dłuższe rury to albo sie godzimy na straty opału albo przyciski z czasówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberts78 12.03.2012 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 (edytowane) Układ może działać tak samo tylko bez logowania sie przyciskiem przed wejściem do kibla.Zastępują go czujki umieszczone w odpowiednim miejscu. Edytowane 14 Marca 2012 przez roberts78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 14.03.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Może napisz jaki masz system alarmowy(centralka), to może wystarczy trochę przeprogramować centralkę alarmu i wtedy zwykły przekaźnik będzie potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 15.04.2012 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Podciągam bardzo interesujący temat. Jak dla mnie bombowe rozwiązanie. Ponieważ w alarmach nie siedzę, czy ktoś może podpowiedzieć jaką centralkę należało by użyć aby miała wyjście reagujące na załączenie tylko konkretnych czujek? Sprawa druga - ten przekaźnik wydaje mi się być nieodpowiedni. Dlatego, że on załącza się na tak długi czas aż czujka nie przestanie podawać sygnału plus czas T1. To oznacza, że jak się ktoś będzie non stop kręcił przy czujce przez godzinę to przez godzinę cyrkulacja będzie chodzić. To musiałby być przekaźnik, który po poddaniu sygnału włącza się na czas T1 ale tylko T1, niezależnie od tego ile trwa impuls wzbudzający i pozwała włączyć po czasie T2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.04.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 To ja mam pytanko, ile czasu potrzeba aby pompa cyrkulacyjna doprowadziła nam ciepła wodę do kranu? Wiem to zależy od odległości, ale dajmy na to przykładowo 15m. Przekrój rury standardowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.04.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 A nie lepiej po prostu DOBRZE zbudować cyrkulację i układ CWU?Załączamy pompkę o mocy symbolicznej i zapominamy o problemie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.04.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 chodzi o straty jakie generują rury nawet zaizolowane - a nie pompka - jeśli cały czas cyrkulujemy cały czas mamy straty , jesli ogrzewamy np zbiornik w taniej nocnej taryfie - to poprzez cyrkulacje caly czas go systematycznie wychladzamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 15.04.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 No właśnie Adamie. Jak napisał R&K chodzi właśnie o straty w rurach na wychładzaniu zbiornika. Zaproponowany tutaj system pozwala na całkowite wyłączenie w nocy (bo nikt nie chodzi) a w dzień tylko ja się ktoś zbliża do kranu. Uważam, że pomysł zarąbisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.04.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Uważam, że to "pudrowanie trupa aby zdrowo wyglądał" a nie zarąbisty pomysł!Poczytaj : "Cyrkulacja - wór bez dna" to zrozumiesz co piszę! Układy CWU i cyrkulacji budowane są chyba po pijaku i nogami w obecnie stawianych domach!ŚREDNIA MOC STRAT w takich układach to od 2,5 do 4kW... KTO Z WAS zabudował CIEPŁOMIERZ na układzie cyrkulacji?!(Bo ja - kilkukrotnie!) Jest czystym idiotyzmem nakładanie tej szarej pianki (o symbolicznej grubości i iluzorycznych parametrach) na rury układu CWU i cyrkulacji.DA SIĘ to zrobić DOBRZE!Ale...Przy tej robocie trzeba trochę wyobraźni i przewidywania skutków podejmowanych działań. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.04.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) napisz cos wiecej Adamie lub podlinkuj temat bo nie moge go odnalesc ewentualnie skopiuj tutaj kowintesencje zagadnienia oto projekt mojego domu z kotlowni na dol do kuchni idzie 1 rura i w prawo poprzez pokój do lazienki 2 rura z przedidziana cyrkulacja lub zaworem termoregulacyjnym nad ta lazienka na poddaszu jest 2 lazienka jak najlepiej byloby rozwiazac ten uklad by generowal jaknajmniej strat ? dziekuje Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.04.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Dokładnie Adamie napisz coś więcej, niedługo mnie to czeka A chciałbym zrobić porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.04.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 OGÓLNE ZASADY: Grzejemy wodę (CWU, przepływowo, zładowo czy jak kto lubi i umie).Gdzieś tam "trzymamy ją" w jakimś mniejszym czy większym "baniaczku".Baniaczek ogacamy tak jak umiemy i jak nam wyobraźnia pozwala...A potem?Wpędzamy tę ciepłą wodę w GOŁE rury przytulone do masywnej bryły domu!Albo...W rury leżące POD styropianem (czy innym ociepleniem) podłogi na gruncie - tam gdzie jest WIECZNIE wilgoć i temperatura studzienna....ZAPOMINAMY o tym, że powierzchnia tych rur (po zsumowaniu) jest podobna do powierzchni baniaczka, który ogaciliśmy starannie i CONAJMNIEJ 20cm ociepleniem!!!! Wszystkie rury CWU i cyrkulcji powinny być maksymalnie ogacone!Choćby "pianką z puszki".W ścianach, gdzie są prowadzone - prujemy miejsce jak pod kanalizę!Układamy tam CENTRALNIE rurki CWU i cyrkulacji i pianujemy "do równości". WIEM...Tak się, Panie, nie robi!.... CZEMU?Jest jakiś zakaz?Są sankcje?JAKIE?To - nie wolno już tego zrobić DOBRZE?!!! Wtedy straty są tak małe , ze można sobie tę pompkę cyrkulacyjną na jakie 10W zapuścić i zapomnieć.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts