Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie czyjkami od alarmu cyrkulacją c.w.u

Recommended Posts

To ja mam pytanko, ile czasu potrzeba aby pompa cyrkulacyjna doprowadziła nam ciepła wodę do kranu? Wiem to zależy od odległości, ale dajmy na to przykładowo 15m. Przekrój rury standardowy.

Pytanie co oznacza ciepła..... i czym to chcesz popchnąć, ale rząd 45-60, max. 90 sekund.

Wychładzanie od ostatniego poboru wody na poziomie 15-30, max. 45 minut.

• 2 weeks później...
OGÓLNE ZASADY:

Grzejemy wodę (CWU, przepływowo, zładowo czy jak kto lubi i umie).

Gdzieś tam "trzymamy ją" w jakimś mniejszym czy większym "baniaczku".

Baniaczek ogacamy tak jak umiemy i jak nam wyobraźnia pozwala...

A potem?

Wpędzamy tę ciepłą wodę w GOŁE rury przytulone do masywnej bryły domu!

Albo...

W rury leżące POD styropianem (czy innym ociepleniem) podłogi na gruncie - tam gdzie jest WIECZNIE wilgoć i temperatura studzienna....

ZAPOMINAMY o tym, że powierzchnia tych rur (po zsumowaniu) jest podobna do powierzchni baniaczka, który ogaciliśmy starannie i CONAJMNIEJ 20cm ociepleniem!!!!

Wszystkie rury CWU i cyrkulcji powinny być maksymalnie ogacone!

Choćby "pianką z puszki".

W ścianach, gdzie są prowadzone - prujemy miejsce jak pod kanalizę!

Układamy tam CENTRALNIE rurki CWU i cyrkulacji i pianujemy "do równości".

WIEM...

Tak się, Panie, nie robi!....

CZEMU?

Jest jakiś zakaz?

Są sankcje?

JAKIE?

To - nie wolno już tego zrobić DOBRZE?!!!

Wtedy straty są tak małe , ze można sobie tę pompkę cyrkulacyjną na jakie 10W zapuścić i zapomnieć....

Adam M.

W nawiązaniu dowypowiedzi adama chcę powiedzieć jak o wygląda w praktyce , mnie firma instalująca PC, WM z reku i hydraulikę pociągneła rurę z CW pomiędzy kondygnacjami bezpośrednio przy jedynym kanale wentylacyjnym ( wymóg wentylacji grawitacyjnej z garazu ) jaki mam w domu tylko w 2 cm osłonie ( bo tak panom hydraulikom było łatwiej przejść między kondygnacjami ) dodatko pan inżynier pracujący w branży ciepłowniczej 20 lat usiłował mi wmówić że nie stanowi to problemu ( wiem że dla niego nie bo to JA będeę płacił za podrzewanie wody ) - dopiero jasne postawienie sprawy że nie zapłacę ani grosza dopóki tego nie zmienia załatwiło sprawę. Ot takie polskie realia - idziemy na skróty a durny i ciemny inwestor łyknie wszystko i za to zapłaci.

Edytowane przez surgi22

• 1 month później...
Powiedzcie mi jak wygląda z żywotnością pompki cyrkulacyjnej jak ona tak się będzie kilkanaście - kilkadziesiąt razy na dzień załączać?

Ja mam złe wspomnienia. Pompa w końcu nie chciała ruszać. Teraz mam na PLC2011A0 zrobione sterowanie włączaniem c.w.u. kiedy potrzebuję. Inaczej będzie się ta pompa włączać na pusto, bez potrzeby i będzie zabierać ciepło z zasobnika i sama pompa będzie dostawać po tyłku. Teraz każdy domownik ma smartfona więc wyjmujesz z kieszeni i pyk w pompkę :-) Przerabiałem i czujniki ruchu i do tego próbowałem dodać zegar i nie zdaje egzaminu. Jedynie klawisze dzwonkowe na ścianach jak masz gdzieś instalację plus smartfony i tablety. I tak się nie rozstaję ze swoim telefonem. Nawet do WC go zabieram :-) Polecam takie rozwiązanie, bo daje to maksymalne oszczędności ciepła c.w.u. Jedno naładowanie zasobnika 200L to przecież kilka złotych za gaz.

0003.jpg

0004.jpg

0005.jpg

Ja u siebie na sterowniku solarnym mam możliwość ustawienia załączania cyrkulacji w trybie 10/10min.

Jednak mimo to mam w ustalonych godzinach załączaną na stałe. Osobiście wolę te parę złotych stracić na gaz jak kolektory nie wyprodukują nadwyżki ciepła niż potem biegać za nową, wymieniać, odpowietrzać itp.

Każdy ma inne oczekiwania od życia, ale wg mnie sterowanie cyrkulacją wg czujek alarmowych to zły pomysł. Nie da aż tyle oszczędności, co w zamian trzeba się nakombinować. A woda zależy jak jest wystudzona to i 5 minut potrzebuje na cyrkulację zanim będzie w kranach ok (u mnie ok 25 do najdalszego punku w jedną stronę).

Też doszedłem do wniosku że c.w.u. na kliknięcie jest jedynym rozsądnym sposobem aby oszczędzać opał. Już minęły czasy prosperity. Miałem także inne problemy. Musiałem przerobić czujnik temperatury c.w.u żeby zrobić większą histerezę niż dało się ustawić na sterowniku pieca. Piec włączał się co kilka odkęceń kranu, a zasobnik duży i nie potrzeba go co chwilę grzać. Teraz jest dobrze.

Histerezę mam od 55 do 13 stopni z czujnikiem na dole i cyrkulację na przycisku dzwonkowym i w telefonie.

Ja mam złe wspomnienia. Pompa w końcu nie chciała ruszać. Teraz mam na PLC2011A0 zrobione sterowanie włączaniem c.w.u. kiedy potrzebuję. Inaczej będzie się ta pompa włączać na pusto, bez potrzeby i będzie zabierać ciepło z zasobnika i sama pompa będzie dostawać po tyłku. Teraz każdy domownik ma smartfona więc wyjmujesz z kieszeni i pyk w pompkę :-) Przerabiałem i czujniki ruchu i do tego próbowałem dodać zegar i nie zdaje egzaminu. Jedynie klawisze dzwonkowe na ścianach jak masz gdzieś instalację plus smartfony i tablety. I tak się nie rozstaję ze swoim telefonem. Nawet do WC go zabieram :-) Polecam takie rozwiązanie, bo daje to maksymalne oszczędności ciepła c.w.u. Jedno naładowanie zasobnika 200L to przecież kilka złotych za gaz.

Masz super dom z XXVll lub XXX wieku. Ja mam z 2006 i nie mam bladego pojęcia jak to jest, że mam ciepłą wodę w kranie, nawet jak wstanę w środku nocy. Pompka nie chodzi mi cały czas.

Pytanie: jaki jest sens stosowania sterowania za pomocą smartfonu plus przekaźnik z PLC za 146 zł, skoro można sterować przy pomocy włącznika na ścianie za 8 zł.

Zapomniałbym o promocji na te wasze PLC pod koniec Lipca. Mają być podobno po 299 zł z VAT.

Dla mnie włącznik na ścianie to trochę niepraktyczne rozwiązanie, bo znając moich domowników na bank po włączeniu by zapomnieli wyłączyć :)

To dajesz czasówkę lub sprzęgasz z wyłącznikami światła.

A tak swoją drogą to krocie przez cyrkulację też nie uciekają...

Bardziej chodzi o trwałość pompy.

• 2 weeks później...
No właśnie - chodzi o trwałość pompy. Częste załączenia i wyłączenia dużo bardziej szkodzą od pracy ciągłej.

Nie tylko ale i o energię. Ładowanie zasobnika trwa z 30 minut. Piec musi nagrzać wodę cyrkulacyjną do 80 stopni. 2/3 energii idzie w komin i w straty do samowystygnięcia i w straty przesyłowe do wymiennika. Częsta praca pompy doprowadzi do sytuacji, że będą ze 2-3 dodatkowe cykle ładowania zasobnika na dobę.

Nie tylko ale i o energię. Ładowanie zasobnika trwa z 30 minut. Piec musi nagrzać wodę cyrkulacyjną do 80 stopni. 2/3 energii idzie w komin i w straty do samowystygnięcia i w straty przesyłowe do wymiennika. Częsta praca pompy doprowadzi do sytuacji, że będą ze 2-3 dodatkowe cykle ładowania zasobnika na dobę.

Jakim piecem chcesz ładować zbiornik 30min?