Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na alkohol???

gonzo93

Recommended Posts

Witam.

Ceny paliw rosną. Ropa coraz droższa i raczej "nieodnawialna". Wpadłem na pomysł ogrzewania domu alkoholem. Jestem całkowitym lamerem w tym temacie. Może ktoś mnie uświadomi. Dowiedziałem się już, że wykorzystanie alkoholu w silnikach spalinowych niesie za sobą problem smarowania - więc jako paliwo do agregatów prądotwórczych odpada :(

Czy jest możliwe zasilanie kotłów olejowych alkoholem? Czy są z tym jakieś problemy?

Alkohol przemysłowy kosztuje 1zł/litr, wiec taniej niż olej opałowy.

Czy ktoś zgłębiał już problem?

Witam.

Ceny paliw rosną. Ropa coraz droższa i raczej "nieodnawialna". Wpadłem na pomysł ogrzewania domu alkoholem. Jestem całkowitym lamerem w tym temacie. Może ktoś mnie uświadomi. Dowiedziałem się już, że wykorzystanie alkoholu w silnikach spalinowych niesie za sobą problem smarowania - więc jako paliwo do agregatów prądotwórczych odpada :(

Czy jest możliwe zasilanie kotłów olejowych alkoholem? Czy są z tym jakieś problemy?

Alkohol przemysłowy kosztuje 1zł/litr, wiec taniej niż olej opałowy.

Czy ktoś zgłębiał już problem?

Wlej olej roślinny .Sprawdź kaloryczność .Litr oleju to nie litr alkoholu energetycznie.

Wlej olej roślinny .Sprawdź kaloryczność .Litr oleju to nie litr alkoholu energetycznie.

Nic nie będę lać, bo mam kocioł gazowy. Jestem ciekawy. Rozumiem, że kaloryczność będzie różna. Olej kosztuje chyba ok 4zł/litr alkohol musiałby być 4 razy mniej kaloryczny by było to nieopłacalne....

Znalazłem tabelę.

Ciekawa sprawa, jakoś mi dotychczas nie przyszło do głowy, może dlatego, że nie wiedziałem że alkohol taki tani.

A nawiasem mówiąc, jak i gdzie można sprawdzić, kupić, zamówić? Jakieś specjalne warunki, deklaracja przeznaczenia?

Znalazłem na alledrogo "ALKOHOL ETYLOWY CAŁKOWICIE SKAŻONY" Intrygujące są różnice w cenie. Raz jest to 1zł/litr innym razem 5zł/litr O co chodzi???

Znalazłem na alledrogo "ALKOHOL ETYLOWY CAŁKOWICIE SKAŻONY" Intrygujące są różnice w cenie. Raz jest to 1zł/litr innym razem 5zł/litr O co chodzi???

To znaczy że jest w tym jakiś myk. Zdaje się, że to oferuje ten sam sprzedawca?

Dochodzi jeszcze koszt transportu, może dzierżawy tego wielkiego pojemnika...

Ta złotówka za litr, to byłoby zbyt piękne.

Pewnie jeszcze trzeba mieć jakąś firmę na to, deklaracje, przeznaczenie, warunki bezpieczeństwa na materiały chemiczne... Przecież nie pozwolą tak sobie palić, bo

podniesie się krzyk, że zaszkodzi środowisku... No to już się nakupowałem...

Było miło, się skończyło.

Edytowane przez hes

No co wy ?! Taki fajny watek i dupa ?

Spirytus jak sprzedają po zecie, to produkcja nie może być droższa

od 0,50... Problem nie w tym, że sąsiad wychleje, tylko chyba za

łatwo z palnika rakietę zrobić . Ja jestem gotów na testy (degustacja

przy okazji :D)

Na Antarktydzie Brazylijczykom właśnie odpaliła nowiutka instalacja na biomasę tak, że i Polacy mogli się wykazać w akcji ratunkowej. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić zapalenia bez obaw żarówki w kotłowni ze zbiornikiem pełnym spirytusu. Chyba zbiornik zewnętrzny, najlepiej zakopany by się przydał.