gonzo93 25.02.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Witam. Ceny paliw rosną. Ropa coraz droższa i raczej "nieodnawialna". Wpadłem na pomysł ogrzewania domu alkoholem. Jestem całkowitym lamerem w tym temacie. Może ktoś mnie uświadomi. Dowiedziałem się już, że wykorzystanie alkoholu w silnikach spalinowych niesie za sobą problem smarowania - więc jako paliwo do agregatów prądotwórczych odpada Czy jest możliwe zasilanie kotłów olejowych alkoholem? Czy są z tym jakieś problemy? Alkohol przemysłowy kosztuje 1zł/litr, wiec taniej niż olej opałowy. Czy ktoś zgłębiał już problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.02.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Witam. Ceny paliw rosną. Ropa coraz droższa i raczej "nieodnawialna". Wpadłem na pomysł ogrzewania domu alkoholem. Jestem całkowitym lamerem w tym temacie. Może ktoś mnie uświadomi. Dowiedziałem się już, że wykorzystanie alkoholu w silnikach spalinowych niesie za sobą problem smarowania - więc jako paliwo do agregatów prądotwórczych odpada Czy jest możliwe zasilanie kotłów olejowych alkoholem? Czy są z tym jakieś problemy? Alkohol przemysłowy kosztuje 1zł/litr, wiec taniej niż olej opałowy. Czy ktoś zgłębiał już problem? Wlej olej roślinny .Sprawdź kaloryczność .Litr oleju to nie litr alkoholu energetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 25.02.2012 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Wlej olej roślinny .Sprawdź kaloryczność .Litr oleju to nie litr alkoholu energetycznie. Nic nie będę lać, bo mam kocioł gazowy. Jestem ciekawy. Rozumiem, że kaloryczność będzie różna. Olej kosztuje chyba ok 4zł/litr alkohol musiałby być 4 razy mniej kaloryczny by było to nieopłacalne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.02.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Nic nie będę lać, bo mam kocioł gazowy. Jestem ciekawy. Rozumiem, że kaloryczność będzie różna. Olej kosztuje chyba ok 4zł/litr alkohol musiałby być 4 razy mniej kaloryczny by było to nieopłacalne.... A jaki gaz propan czy ziemny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 25.02.2012 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 A jaki gaz propan czy ziemny Niestety jeszcze propan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.02.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Kocioł na alkohol?? W Polsce? Nie widzę tego.Obawiam się,że wielu właścicieli po pewnym okresie ich użytkowania też by tego nie widziała:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 25.02.2012 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Kocioł na alkohol?? W Polsce? Nie widzę tego. Obawiam się,że wielu właścicieli po pewnym okresie ich użytkowania też by tego nie widziała:D To problem ludzi którzy nie mogą się powstrzymać od spożycia bezpośredniego paliw. Mnie interesuje strona techniczna (chemiczna) zagadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.02.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 A co za problem stosować? Popatrz na biokominki. Działają i grzeją. Zastosowanie w zwykłym kotle na paliwa stałe to tylko zmianarodzaju paliwa. Aby wycisnąć max. wydajność trzeba by projektować nowe palniki i wymienniki ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.02.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Znalazłem tabelę. Ciekawa sprawa, jakoś mi dotychczas nie przyszło do głowy, może dlatego, że nie wiedziałem że alkohol taki tani. A nawiasem mówiąc, jak i gdzie można sprawdzić, kupić, zamówić? Jakieś specjalne warunki, deklaracja przeznaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 25.02.2012 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Znalazłem tabelę. Ciekawa sprawa, jakoś mi dotychczas nie przyszło do głowy, może dlatego, że nie wiedziałem że alkohol taki tani. A nawiasem mówiąc, jak i gdzie można sprawdzić, kupić, zamówić? Jakieś specjalne warunki, deklaracja przeznaczenia? Znalazłem na alledrogo "ALKOHOL ETYLOWY CAŁKOWICIE SKAŻONY" Intrygujące są różnice w cenie. Raz jest to 1zł/litr innym razem 5zł/litr O co chodzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 25.02.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) Znalazłem na alledrogo "ALKOHOL ETYLOWY CAŁKOWICIE SKAŻONY" Intrygujące są różnice w cenie. Raz jest to 1zł/litr innym razem 5zł/litr O co chodzi??? To znaczy że jest w tym jakiś myk. Zdaje się, że to oferuje ten sam sprzedawca? Dochodzi jeszcze koszt transportu, może dzierżawy tego wielkiego pojemnika... Ta złotówka za litr, to byłoby zbyt piękne. Pewnie jeszcze trzeba mieć jakąś firmę na to, deklaracje, przeznaczenie, warunki bezpieczeństwa na materiały chemiczne... Przecież nie pozwolą tak sobie palić, bo podniesie się krzyk, że zaszkodzi środowisku... No to już się nakupowałem... Było miło, się skończyło. Edytowane 25 Lutego 2012 przez hes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 26.02.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Znalazłem starą dyskusję. Zbyt dużo nie ma informacji, ale jedno jest pewne. Wytworzenie alkoholu/destylacja też kosztuje. Może jednak warto lać olej roślinny? http://esto.katalog-czesci.info/9_35860_0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.02.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 compi zwrócił uwagę na słuszny problem. Tu problemem będzie bilans energetyczny całej zabawy z wytworzeniem etanolu. Nie prościej po prostu surowiec spalić w kotle na paliwo stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansu 26.02.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Jakimś realnym rozwiązaniem są biogazownie przydomowe Można uzyskać dotacje.W mojej okolicy istnieje biogazownia, która przerabia kukurydzę na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 26.02.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 To chyba cenowy kosmos w zakresie zaprojektowania i wykonania pod jeden dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.02.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Prostą biogazownię zrobisz z dwóch beczek, albo szczelnego zbiornika na szambo. Chińczycy mają miliony takich biogazowni u siebie (choć mają trochę cieplejszy klimat). http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/dwie-swietne-ksiazki-o-biogazie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.02.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 No co wy ?! Taki fajny watek i dupa ? Spirytus jak sprzedają po zecie, to produkcja nie może być droższa od 0,50... Problem nie w tym, że sąsiad wychleje, tylko chyba za łatwo z palnika rakietę zrobić . Ja jestem gotów na testy (degustacja przy okazji ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 29.02.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Na Antarktydzie Brazylijczykom właśnie odpaliła nowiutka instalacja na biomasę tak, że i Polacy mogli się wykazać w akcji ratunkowej. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić zapalenia bez obaw żarówki w kotłowni ze zbiornikiem pełnym spirytusu. Chyba zbiornik zewnętrzny, najlepiej zakopany by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.03.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 No zgoda, trzeba by opanować paliwo tak jak się to z gazem robi.Jakby gaz się miał nagle skończyć, szybciutko sposoby by się znalazły.Tylko chłopcy co się gazem bawią, zrobią wszystko żeby jakąś "durną"ekologię udupić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamNowy 02.03.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Cześć apropo ogrzewania alkoholem to polecam blog o biokominkach na alkohol . http://lovter.infoPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts