n_i_k 25.02.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Witam! Mam dość długie schody wejściowe do domu (mieszkam na pierwszym piętrze bliźniaka). Schody są zamknięte czyli nie wpływają na nie czynniki atmosferyczne ale klatka jest nieogrzewana i panuje na niej temperatura tylko kilka stopni wyższa, niż na zewnątrz. Dodatkowo schody są pierwszą rzeczą na którą się wchodzi po wejściu z dworu (czy z pola, lub z podwórka - jak kto woli), stąd pierwsze z nich są narażone na wodę/błoto/śnieg. Stopni jest 24, o wysokości 18cm, głębokości 28cm, szer. 116cm, do tego 2 podesty - jeden w ok 2/3 wysokości (wymiary 116x117) a drugi na samej górze (116x160). Schody obecnie mam w stanie zostawionym przez dewelopera czyli wylane z betonu. Deweloper na moje życzenie usunął strupy i je z grubsza wyrównał ale pozostały wgłębienia po szalunkach i dość duże nierówności. Obecny stan na zdjęciach. http://i40.tinypic.com/208dylj.jpg http://i56.tinypic.com/ndvkw5.jpg Chciałbym je wykończyć w stylu "surowego betonu" najchętniej tak, aby:- kosztowało to stosunkowo niedużo- można było je jakoś użytkować w czasie wykańczania (np. co drugi schodek albo połowę stopnia, chodzi o to, by nie były całkowicie wyłączone na kilka dni a max kilka godzin, ponieważ w domu mieszkamy)- były wytrzymałe, nie śliskie i w miarę łatwe do czyszczenia Pomyślałem, poczytałem forum i doszedłem do wniosku, że można to zrobić w dwojaki sposób:1. Zeszlifować stopnie i podesty a potem zaimpregnować lub pomalować farbą do betonu2. Zastosować zaprawę samopoziomującą zewnętrzną (szalunki do wyznaczenia stopnia) a wyszlifować podstopnice3. Zastosować powierzchnię z żywic (jak opisaną tutaj ) Dodatkowym wyzwaniem jest górny podest, na którym dodatkowo wylana jest posadzka cementowa niestety słabej jakości (kruszy się na kancie) i dodatkowo podnosząca wysokość ostatniego stopnia. Proszę Szanownych Forumowiczów o poradę - który ze sposobów byłby najlepszy? A może jakiś inny pomysł ktoś mi podsunie? Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 26.02.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam! Mam dość długie schody wejściowe do domu (mieszkam na pierwszym piętrze bliźniaka). Schody są zamknięte czyli nie wpływają na nie czynniki atmosferyczne ale klatka jest nieogrzewana i panuje na niej temperatura tylko kilka stopni wyższa, niż na zewnątrz. Dodatkowo schody są pierwszą rzeczą na którą się wchodzi po wejściu z dworu (czy z pola, lub z podwórka - jak kto woli), stąd pierwsze z nich są narażone na wodę/błoto/śnieg. Stopni jest 24, o wysokości 18cm, głębokości 28cm, szer. 116cm, do tego 2 podesty - jeden w ok 2/3 wysokości (wymiary 116x117) a drugi na samej górze (116x160). Schody obecnie mam w stanie zostawionym przez dewelopera czyli wylane z betonu. Deweloper na moje życzenie usunął strupy i je z grubsza wyrównał ale pozostały wgłębienia po szalunkach i dość duże nierówności. Obecny stan na zdjęciach. http://i40.tinypic.com/208dylj.jpg http://i56.tinypic.com/ndvkw5.jpg Chciałbym je wykończyć w stylu "surowego betonu" najchętniej tak, aby: - kosztowało to stosunkowo niedużo - można było je jakoś użytkować w czasie wykańczania (np. co drugi schodek albo połowę stopnia, chodzi o to, by nie były całkowicie wyłączone na kilka dni a max kilka godzin, ponieważ w domu mieszkamy) - były wytrzymałe, nie śliskie i w miarę łatwe do czyszczenia Pomyślałem, poczytałem forum i doszedłem do wniosku, że można to zrobić w dwojaki sposób: 1. Zeszlifować stopnie i podesty a potem zaimpregnować lub pomalować farbą do betonu 2. Zastosować zaprawę samopoziomującą zewnętrzną (szalunki do wyznaczenia stopnia) a wyszlifować podstopnice 3. Zastosować powierzchnię z żywic (jak opisaną tutaj ) Dodatkowym wyzwaniem jest górny podest, na którym dodatkowo wylana jest posadzka cementowa niestety słabej jakości (kruszy się na kancie) i dodatkowo podnosząca wysokość ostatniego stopnia. Proszę Szanownych Forumowiczów o poradę - który ze sposobów byłby najlepszy? A może jakiś inny pomysł ktoś mi podsunie? Z góry dzięki! Witam... Taki rodzaj schodów,można również wykończyc poprzez obłożenie drewnem. Przesyłam zdjecie z realizacji -(schody betonowe zostały obłożone dębiną,i zaolejowane),w tym przypadku polecam lakierowanie- (Trafic +Prime lub Comercial+Prelak) twarde dwukomponentowe lakiery) Pozdrawiam (po kliknieciu na foto powiekszy sie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
otemtotem 02.08.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Podnoszę temat, gdyż też jestem zainteresowana wykończeniem schodów na "surowy beton" i szukam informacji jak te schody porządnie zabezpieczyć przed zniszczeniem. Schody betonowe mam w stanie deweloperskim i w sumie mogłabym je takie zostawić, ale martwię się, że się poniszczą i powycierają. Ma ktoś jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 02.08.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Małe pytanie: co znaczy dla was "surowy beton". To co widzicie to jest surowy beton....Jakakolwiek wylewka - nie wnikam jaka przez codzienne góra i dół po jakimś czasie straci swój urok. Można spróbować wyszlifować te schody ale wtedy faktura będzie gładka - betonowa acz gładka i surowy beton to nie będzie. Można spróbować zrobić lastriko - sztuczny kamień - beton to nie będzie. Można próbować zamontować płyty z tzw. betonu architektonicznego, którego faktura udaje beton. Oczywiście będą one odpowiednio zabezpieczone etc - ale to będą płyty. Można wreszcie także wyczyścić z brudu to co jest i po prostu odpowiednio zaimpregnować i tyle. Bo tak ma być. Tylko trzeba będzie dla lepszego efektu dokładnie to pomalować i w taki sposób by wydawało się, że schody wychodzą ze ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
otemtotem 03.08.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 chciałabym osiagnąć podobny efekt jak na załączonym obrazku - nie wklejam obrazka tylko link ze względu na brak praw autorskich do niego. http://arch.blox.pl/resource/betenowe_schody.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 03.08.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Z tej odległości ciężko ocenić, ale stawiam, że może to być beton wylany na drobnym ziarnie (piasek do ok 2mm) i po prostu wyszlifowany. Mogą to też być płyty z betonu architektonicznego. To drugie łatwiejsze zamontować, to pierwsze - trzeba by nadać kilka cm na grubość (bodajże minimum to 2,5 cm). Możesz też spróbować po prostu wyszlifować ten beton co jest do równego , niewielkie ubytki mogą być i zobaczyć jak to się będzie prezentowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts