Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panowie fachowcy - „Móóój jest ten kawałek podłogi” (Mr Zoob)

LUPOPO

Recommended Posts

Panowie Fachowcy

Fredi O7

Ghost34

Jarekkur

Kornik1

Parkietkomplex

wg alfabetu i najbardziej aktywnych na forum.

Wylewka 7-8 cm, wilgotność podłoża poniżej 1%, a w domu 45 – 50 %.

Wylewka wyschła w sposób naturalny przez 2 lata. Dom był zamieszkały i ogrzewany . Podłoże zostało sprawdzone przez fachowca i mam na piśmie, że odpowiada wszelkim normom, by ułożyć deskę lub parkiet.

Myślę o desce litej dębowej koloru naturalnego , grubości 21-22, warstwa wierzchnia 10 mm(w salonie kaloryfer). O trójwarstwowej też myślę, choć mniej intensywnie.

Czy kupić surowe deski, czy tez prefabrykowane. Ostatnio Hajnówka mi chodzi po głowie. Jeżeli kupie prefabrykowaną deskę, jaka będę miała gwarancję, ze chemia użyta jest dobrej jakości, jak i wilgotność desek prawidłowa. Z kolei deska surowa, czy parkieciarz zastosuje dobrą chemię. Wmówi mi, a ja będę by happy.

Panowie potrzebuje dobrej jakości zarówno deski jak i chemii. „Swojego kawałka podłogi” nie układam na kilka lat, ale …naście. Zatem jaka deska, (myślę o 1 gat.), jakich klejów, oleju lub lakier (mat). Czytałam o Wakolu.

Chcę, by deska miała jak najdłużej kolor naturalny (jasny), salon południowo-zachodni. Czytałam coś o pyle ceramicznym w lakierach. Panowie jakie są ceny usług, oraz jaki VAT, jeżeli zlecę wykonanie parkieciarzowi z jego materiałem i chemią, ew. deska moja.

Liczę na Was Panowie. Marze o pięknej podłodze dobrej jakości i w rozsądnej cenie.

Pozdrawiam i życzę parkieciarzom wielu DOBRYCH klientów.

Panowie Fachowcy

Fredi O7

Ghost34

Jarekkur

Kornik1

Parkietkomplex

Wylewka wyschła w sposób naturalny przez 2 lata. Dom był zamieszkały i ogrzewany . Podłoże zostało sprawdzone przez fachowca i mam na piśmie, że odpowiada wszelkim normom, by ułożyć deskę lub parkiet.

Myślę o desce litej dębowej koloru naturalnego , grubości 21-22, warstwa wierzchnia 10 mm(w salonie kaloryfer). O trójwarstwowej też myślę, choć mniej intensywnie.

Czy kupić surowe deski, czy tez prefabrykowane. Ostatnio Hajnówka mi chodzi po głowie. Jeżeli kupie prefabrykowaną deskę, jaka będę miała gwarancję, ze chemia użyta jest dobrej jakości, jak i wilgotność desek prawidłowa. Z kolei deska surowa, czy parkieciarz zastosuje dobrą chemię. Wmówi mi, a ja będę by happy.

Panowie potrzebuje dobrej jakości zarówno deski jak i chemii. „Swojego kawałka podłogi” nie układam na kilka lat, ale …naście. Zatem jaka deska, (myślę o 1 gat.), jakich klejów, oleju lub lakier (mat). Czytałam o Wakolu.

Chcę, by deska miała jak najdłużej kolor naturalny (jasny), salon południowo-zachodni. Czytałam coś o pyle ceramicznym w lakierach. Panowie jakie są ceny usług, oraz jaki VAT, jeżeli zlecę wykonanie parkieciarzowi z jego materiałem i chemią, ew. deska moja.

Liczę na Was Panowie. Marze o pięknej podłodze dobrej jakości i w rozsądnej cenie.

robocizna VAT 8%

Materiały 23%

Parkieciarz może ale nie musi wykonać swojej pracy wraz z lakierami przy 8% VAT.

Lakiery z pyłem ceramicznym LOB WS 2K Supra cena około 150zł/m2 + 60zł/5l filtr UV. Na powierzchnię 1m2 potrzeba około 200-350ml lakieru. To są 2 lub 3 warstwy. Deski Hajnówki polecam. Należy wziąć pod uwagę, że w Hajnówce jest kilku producentów.

Jeżeli parkieciarz zostawił protokół a chcesz abym go przejrzał, to możesz go wysłać na moją pocztę.

Czym parkieciarz i w jaki sposób mierzył i testował podłoże. Po dwóch latach podłoże osiągnęło wilgotność równoważną 1,0% lub nawet poniżej. Ale jaką ma wytrzymałość? W zeszłym tygodniu na trzech budowach należało usunąć wszystkie wylewki. Piaskownice.

Deska lita z 10mm warstwy użytkowej jest kilkadziesiąt lat (70).

Chemię pozwól wybrać parkieciarzowi, on daje Ci gwarancję na całość.

Zakładam, że mówiąc o Hajnówce masz na myśli http://www.parkiethajnowka.pl/ nie wiem jak gotowe deski, ale lity parkiet jest przeciętnej jakości, w kwestii jakości, dokładności wykonania można kupić o wiele lepszy materiał.

Jeśli chodzi o cenę. Deska w Naturze to wydatek rzędy 120-180zł w typowych wymiarach. Reszta jest zależna, między innymi od rejonu kraju, metrażu, zdolności negocjacyjnych, pory roku, użytych materiałów itp...

Ceny materiałów dobrej jakości są zbliżone i nie ma co szukać dziury w całym czy produkt firmy A jest lepszy od firmy B. Jakość raczej jest zbliżona, o wiele większe różnice są w wygodzie pracy danym produktem, co Ciebie jako inwestora mniej interesuje:P

Klej dwuskładnikowy kosztuje około 20-24 zł netto kg w detalu, dobry lakier około 80zł-120zł litr. Do tego masz grunt, podkład, szpachla.

Dębina jest poczciwa. Deska lita i pamiętaj o świętym parkieciarskim prawie: na 1cm grubości szerokość nie powinna przekraczać 4 cm. Przy dębie można ciut wyjechać za margines ale bez przesady. Drewno nie będzie patrzyć, że modna jest szerokość. Chemia markowych firm jest porównywalna.

Ja najczęściej biorę odpowiedzialność za całość. Moje jest drewno i chemia. Na nikogo nie mogę zrzucić odpowiedzialności

Panowie Fachowcy

Fredi O7

Ghost34

Jarekkur

Kornik1

Parkietkomplex

Koledzy "po fachu" przekazali wiele fachowych informacji, do których się przyłączam.

Ze swej strony dodam, że inwestor sam lub przy pomocy architekta wnętrz powinien określić wygląd podłogi i taką informację przekazać wykonawcy. Natomiast wykonawca - fachowiec powinien wiedzieć jak to wykonać. Internetowa wiedza nt. wykonawstwa jest na tyle powierzchowna, żę chcąc ją zastosować, nie znając szczegółów, można tylko namieszać i popsuć dobrą atmosferę, bez której trudno mówić o dobrej jakości.

Deski, parkiety z litego drewna służą od wieków i jeśli zostały dobrze wykonane a po wiekach poddane fachowej renowacji to dzisiaj mają swoją wartość niczym stare meble czy stare wino.

Czy elementy prefabrykowane - gotowce zasługują już na taką opinię, niech sobie każdy sam odpowie?????

Pozdrawiam

Edytowane przez Parkiet

robocizna VAT 8%

Materiały 23%

Wygląda na to, że mógłbyś bardziej się postarać wobec inwestora.

Wykonując usługę korzystniej dla klienta jest, gdy materiały użyte rozliczysz z nim wg 8% stawki VAT.

Z tego co wiem, kosztów drewna podłogowego inwestor nie może odliczyć w ramach zwrotu części podatku VAT.

Ty prowadząc działalność usługową masz taką możliwość.

U mnie na budowie nigdy nie podpisywałem umowy z kimś, kto stosował inne stawki VAT na usługę, a inną na materiały!

Otrzymywałem oferty wykonania usługi, do której proponowano stawkę 23%!

Oczywiście takiej oferty, w ogóle nie brałem pod uwagę.

Skoro w tym wątku wypowiadają się wykonawcy, to powiedzcie jak to jest z tym stosowaniem przez Was stawek podatku VAT?

Mamy wolny rynek można wybrać wykonawcę. Ja jak jest taka możliwość używam stawki 8%. Jak ja dostarczam drewno klientowi to tak samo za całość biorę odpowiedzialność i chyba tak powinien robić wykonawca. Nawet jak coś jest nie tak z materiałami to klienta nie powinno już to obchodzić.

Wygląda na to, że mógłbyś bardziej się postarać wobec inwestora.

Wykonując usługę korzystniej dla klienta jest, gdy materiały użyte rozliczysz z nim wg 8% stawki VAT.

Z tego co wiem, kosztów drewna podłogowego inwestor nie może odliczyć w ramach zwrotu części podatku VAT.

Ty prowadząc działalność usługową masz taką możliwość.

U mnie na budowie nigdy nie podpisywałem umowy z kimś, kto stosował inne stawki VAT na usługę, a inną na materiały!

Otrzymywałem oferty wykonania usługi, do której proponowano stawkę 23%!

Oczywiście takiej oferty, w ogóle nie brałem pod uwagę.

Skoro w tym wątku wypowiadają się wykonawcy, to powiedzcie jak to jest z tym stosowaniem przez Was stawek podatku VAT?

Są małe acz solidne firmy, które muszą czekać na zwrot VAT-u. Czekanie powoduje w takich firmach napięcia finansowe. Stąd wiem, że niektórzy tego nie robią. Klient może sam wystąpić o zwrot VAT-u i poczekać trochę dłużej na jego zwrot.

Jeśli chodzi o lite deski to warto poszukać na rynku jest w czym wybierać ja bym proponował deskę gotową do położenia przynajmniej mniej pracy. Jeżeli zależy ci na wysokiej jakości to mogę polecić ci firmę JPDparkett, http://www.jpdparkett.eu, wysoka jakość średnia cena przynajmniej tak było ostatnio.;)

Są małe acz solidne firmy, które muszą czekać na zwrot VAT-u. Czekanie powoduje w takich firmach napięcia finansowe. Stąd wiem, że niektórzy tego nie robią. Klient może sam wystąpić o zwrot VAT-u i poczekać trochę dłużej na jego zwrot.

Widocznie Twoja firma jest mała (jednoosobowa) i stosujesz 23% VAT na materiały z usługą dla klienta (zamiast 8%). Tracisz płynność finansową, bo zbyt długo czekasz na zwrot VAT-u. Klient wg Ciebie może czekać, choć to TY zarobiłeś i TY powinieneś dać na usługę ze swoim materiałem klientowi fakturę na 8%.

Nie wykluczam, ze dasz na materiały 8%, ale wówczas wszelkie straty i tak wkalkulujesz w towar, a klient nieświadom Twoich kombinacji zapłaci więcej.

Dobrze , ze nie jestem z 3miasta, a takiemu cwaniakowi pokazałbym drzwi.

Na forum jesteś wyjątkowo aktywny, wiedzę fachową posiadasz, ale pazerność na klienta przebija obie pozytywne cechy „deska 300 zł/m2 na gotowo”. Więcej cytować nie będę.

Powodzenia w szukaniu naiwnych klientów. Bez odbioru.

Woziwodo, gdybyś układał drogą deskę na kolanach, musiałbyś uważać na brudzący klej, na brudnej budowie, walcząc z bólem kręgosłupa, to nie pisałbyś takich "mądrości" z sufitu.

Wytłumacz nam jeszcze o kredytowaniu cudzej budowy przez 15% różnicy w Vat.

Może tu się wykażesz, szanowny bankierze.

Widocznie Twoja firma jest mała (jednoosobowa) i stosujesz 23% VAT na materiały z usługą dla klienta (zamiast 8%). Tracisz płynność finansową, bo zbyt długo czekasz na zwrot VAT-u. Klient wg Ciebie może czekać, choć to TY zarobiłeś i TY powinieneś dać na usługę ze swoim materiałem klientowi fakturę na 8%.

Nie wykluczam, ze dasz na materiały 8%, ale wówczas wszelkie straty i tak wkalkulujesz w towar, a klient nieświadom Twoich kombinacji zapłaci więcej.

Na forum jesteś wyjątkowo aktywny, wiedzę fachową posiadasz, ale pazerność na klienta przebija obie pozytywne cechy „deska 300 zł/m2 na gotowo”. Więcej cytować nie będę.

Ja z tak grubiańskim podchodzeniem klienta do rzemieślnika, kończę już przy telefonie. Nie oglądam, nie poznaję. Kombinujesz i to za bardzo. Nie nalegam, nie namawiam. Pracy mam dużo, i to takiej z wyzwaniem. One kosztują. Materiał jest najwyższej jakości, lepszy niż norma dopuszcza. To kosztuje. Mam klientów wymagających. To kosztuje. Są parkieciarze i klienci, którzy myślą jak TY. Wtedy często dzwonią z pytaniami lub zlecają wykonanie ekspertyzy. Jestem rzeczoznawcą, a to nie pozwala mi schodzić z obranego poziomu. Muszę pozostać niezależny. Nie będę kupował desek, których nie da się bez szpar ułożyć, krzywo przyciętych, byle jak wykonanych-tanich! To jest inny poziom. Obcy mojemu pojęciu o sztuce rzemieślniczej/parkieciarstwie.

Nie lej wody kolego od wody wożenia. Drewniane materiały podłogowe były w stawce 7% i stąd można uzyskać zwrot różnicy VATu. Nasz forumowy kolega Jarekkur posiada tak duży zasób wiedzy i doświadczenia, że mógłby tym obdzielić wszystkich zainteresowanych i jeszcze by tego sporo zostało. Proponuję trochę umiaru w wystawianiu opinii. Pozdrawiam.

http://www.odzyskajvat.pl/index31.php

Edytowane przez Parkiet

hmmm Panie woziwoda..odliczyc mozesz Pan tylko gatunki krajowe to raz...egzotykow sie nie odlicza..moze to stad..23%..pozatym nie wiem oc oc walczysz czleku pytales dostales wcene..nie zgadzasz sie z nia..moze zamiast dowalać..w płytki sposób ..Panu Jarkowi spożytkowałbyś energie na szukanie tanszej oferty..mamy wolny rynek..

Jeśli Wykonawca podał stawkę 23% to chce 23% ..coz w tym jest niezrozumialego..???:o..

Życzę ze szczerego serca Tanszej oferty..bdb jakości posadzki drewnianej z wykonawstwem..

i nie Życze aby to Pan Jarek musiał sie zajać ewentualnymi błedami na Pana inwestycji..choc może wtedy doceni Pan jego wiedzę..i sie Pan dowie ile to kosztuje..

p.s

Warto wyloozowac...i nie obrażać sie na swiat ze tak jest...

• 10 months później...
a ja jako klient podłogi Hajnówka nie polecam.W skrócie chodzi o to, że droga olejowana, droga podłoga szybko została pogryziona przez korniki a naszą reklamację odrzucono. Tutaj jest wszystko opisane: parkiet-hajnowka.pl. Fotki też są.

a ja jako klient podłogi Hajnówka nie polecam.W skrócie chodzi o to, że droga olejowana, droga podłoga szybko została pogryziona przez korniki a naszą reklamację odrzucono. Tutaj jest wszystko opisane: parkiet-hajnowka.pl. Fotki też są.

zrobili was w konia, a wy się daliście. Kompletna bzdura z księżyca wzięta.

Sądzę, że za wcześnie na ferowanie takich oskarżeń.

Lepiej sprawdzić dokładnie gdzie jest przyczyna niż wymuszać na kimś akceptację reklamacji.

To tak nie fair.

Pozdrawiam.

Osobiście to bardziej obstawiam, że robale zostały przywiezione w drewnie. Wykonawca w porozumieniu z producentem powinni wyciąć przynajmniej jedną deskę i sprawdzić dokładnie co się dzieje. Być może to tylko stare kanały po robakach. Robal raczej toczy w środku i przez olej do światła się nie przegryza.

25 lat robię podłogi i z takim przypadkiem się nie spotkałem.