zk140t 25.02.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Teoretyczne parametry ofertowe tego palnika są obiecujące.Ale jak to się ma do praktyki? Czy jest tu ktoś, kto zastosował ten palnik w kotle olejowym?Jak wygląda w praktyce jego codzienna eksploatacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Pytaj raczej na pellets.com.pl tam sporo użytkowników tych palników pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 26.02.2012 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Pytaj raczej na pellets.com.pl tam sporo użytkowników tych palników pisze. Polecane prze Ciebie forum jest moderowane przez producenta palnika, którego zakup rozważam. To samo z siebie wyklucza obiektywność zamieszczonych tam komentarzy. Może rozszerzę zakres swoich poszukiwań. Czy ma ktoś doświadczenie w zakresie zastosowania jakiegokolwiek palnika na pelet w jakimkolwiek kotle olejowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 26.02.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Ja mam Wszystko zależy od kotła jakiego używasz, najlepiej do tego nadają się kotły żeliwne z drzwiczkami na zawiasach. Jest jeszcze szereg innych czynników ale to już dłuższa historia. Mam doświadczenie z palnikami Pellas, jak jest z palnikami Kostrzewy nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.02.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Polecane prze Ciebie forum jest moderowane przez producenta palnika, którego zakup rozważam. To samo z siebie wyklucza obiektywność zamieszczonych tam komentarzy. Nie przesadzałbym z tym brakiem obiektywizmu. Jest tam sporo negatywnych opinii o Kostrzewie, łącznie z nazwaniem kotla PFL "złomem" Albo tak: "U mnie jest strasznie zimno. Mozna by rzec, że nie mam ogrzewania. Już wiem że palnik nie jest w stanie obsłużyć ogrzewania i buforu. Na gwałt bedę przerabiał kotłownie. Do tego doszły kłopoty z wieszaniem się paliwa w podajniku. W niedziele, po powrocie z wojaży miałem 9 st w domu. Próbuje rożnych ustawień, ale efekt mierny. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 27.02.2012 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Nie przesadzałbym z tym brakiem obiektywizmu. Jest tam sporo negatywnych opinii o Kostrzewie, łącznie z nazwaniem kotla PFL "złomem" Albo tak: "U mnie jest strasznie zimno. Mozna by rzec, że nie mam ogrzewania. Już wiem że palnik nie jest w stanie obsłużyć ogrzewania i buforu. Na gwałt bedę przerabiał kotłownie. Do tego doszły kłopoty z wieszaniem się paliwa w podajniku. W niedziele, po powrocie z wojaży miałem 9 st w domu. Próbuje rożnych ustawień, ale efekt mierny. " Masz rację. Zbyt asekuracyjnie odniosłem się do tamtego forum. Rzeczywiście, znajdują się tam również teksty krytyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek333 29.02.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Witam, Użytkuję ten palnik od 2-ch sezonów i narazie jest ok. Nadmieniam, że nie jest podłączony do pieca olejoweg tylko do pieca na paliwo stałe. Przerobiony wcześniejszy piec na pelet, z którym miałem mniejsze lub większe problemy . Póki co faktycznie jest prawie bezobsługowy. Zobaczymy co dalej Zużycie pelletu na poziomie 500-600 kg/m-c w sezonie grzewczym. Dom 140m2. W sezonie letnim odpala się samoczynnie do grzania wody więc wogóle nie trzeba nawet zaglądać do kotłowni. Mała ilość popiołu. Po moich wcześniejszych doznaniach również z konstrukcją kostrzewy ta naprawdę się im udała. Mam nadzieję że potrwa to jak najdłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 29.02.2012 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Witam, Użytkuję ten palnik od 2-ch sezonów i na razie jest ok. (...) Póki co faktycznie jest prawie bezobsługowy. Witam. Jaki jest naprawdę hałas, generowany przez ślimak wewnętrzny palnika i ślimak w rurze podającej? Czytam o jakichś zgrzytach, piskach, trzaskach. Jak to jest w praktyce? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 03.03.2012 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Sprawa zakończona. Przeprowadziłem rozeznanie na kilku forach, zobaczyłem kilka instalacji i zdecydowałem... Dzisiaj kupiłem ten palnik, ponieważ przeważyły pochlebne opinie teoretyków oraz ludzi praktycznie go stosujących. Po niedzieli będzie odpalony.Dam znać co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriejew 30.03.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 WitamKolego zk140t mam taki sam dylemat co Ty. Mam kocioł olejowy Buderusa i jestem zainteresowany jak w praktyce wygląda użytkowanie palnika Kostrzewa Platinium Bio 1, jeżeli już go użytkujesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 30.03.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Witam Kolego zk140t mam taki sam dylemat co Ty. Mam kocioł olejowy Buderusa i jestem zainteresowany jak w praktyce wygląda użytkowanie palnika Kostrzewa Platinium Bio 1, jeżeli już go użytkujesz. Pozdrawiam Witaj. Przed zakupem palnika Kostrzewy szczegółowo przemyślałem wszystkie za i przeciw. Obecnie zakupiony palnik leży w kotłowni i czeka na uruchomienie. Zwłoka wynika z tego, że lokalny warsztat ślusarski jest na końcowym etapie budowy nowej ściany przedniej mojego kotła, adaptującej podłączenie tego palnika do mojego kotła olejowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 31.03.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) WitajCo masz na myśli pisząc "lokalny warsztat ślusarski jest na końcowym etapie budowy nowej ściany przedniej mojego kotła, adaptującej podłączenie tego palnika do mojego kotła olejowego" ? Przebudowujesz płaszcz wodny kotła ? Nie słyszałem jeszcze o takiej przeróbce pod palnik peletowy. Ile to kosztuje ?Czy chodzi o powiększenie otworu montażowego w drzwiach kotła ? Bo jesli tak, to taką przeróbkę robią instalatorzy palników doraźnie - na miejscu przy montażu w godzinę. Pzdr. Edytowane 31 Marca 2012 przez Pello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 31.03.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Witaj Co masz na myśli pisząc "lokalny warsztat ślusarski jest na końcowym etapie budowy nowej ściany przedniej mojego kotła, adaptującej podłączenie tego palnika do mojego kotła olejowego" ? Przebudowujesz płaszcz wodny kotła ? Nie słyszałem jeszcze o takiej przeróbce pod palnik peletowy. Ile to kosztuje ? Czy chodzi o powiększenie otworu montażowego w drzwiach kotła ? Bo jesli tak, to taką przeróbkę robią instalatorzy palników doraźnie - na miejscu przy montażu w godzinę. Pzdr. Fleks dobry na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 31.03.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Jasne, to podstawowe narzędzie każdego chirurga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 04.04.2012 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Witaj Co masz na myśli pisząc "lokalny warsztat ślusarski jest na końcowym etapie budowy nowej ściany przedniej mojego kotła, adaptującej podłączenie tego palnika do mojego kotła olejowego" ? Przebudowujesz płaszcz wodny kotła ? Nie słyszałem jeszcze o takiej przeróbce pod palnik peletowy. Ile to kosztuje ? Czy chodzi o powiększenie otworu montażowego w drzwiach kotła ? Bo jesli tak, to taką przeróbkę robią instalatorzy palników doraźnie - na miejscu przy montażu w godzinę. Pzdr. Witam. Mój kocioł nie ma drzwiczek, tylko izolowany termicznie żeliwny panel przedni (nr 14), przykręcany na cztery śruby. Nie chcę go niszczyć poprzez wycinanie w nim powiększonego otworu montażowego, ponieważ jeśli fiskus kiedyś obniży podatki zawarte w ekotermie, to wrócę do tego paliwa. Dlatego zleciłem wykonanie nowego panelu przedniego, na wzór oryginału tyle że tym razem z drzwiczkami z odpowiednim otworem montażowym.R01.bmpR02.bmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 16.05.2012 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Sprawdził się ten patent.Palnik Kostrzewy działa w moim kotle olejowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IWONA PELLETS 04.12.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Jesteśmy dystrybutorem produktów Kostrzewy - sprzedajemy - montujemy - serwisujemy.Oferujemy również dystrybucję pelletu. http://www.iwona.com.pl Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts