Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PELET - palnik Kostrzewa Platinium Bio 1 w kotle olejowym.

zk140t

Recommended Posts

Pytaj raczej na pellets.com.pl tam sporo użytkowników tych palników pisze.

Polecane prze Ciebie forum jest moderowane przez producenta palnika, którego zakup rozważam.

To samo z siebie wyklucza obiektywność zamieszczonych tam komentarzy.

Może rozszerzę zakres swoich poszukiwań.

Czy ma ktoś doświadczenie w zakresie zastosowania jakiegokolwiek palnika na pelet w jakimkolwiek kotle olejowym?

Polecane prze Ciebie forum jest moderowane przez producenta palnika, którego zakup rozważam.

To samo z siebie wyklucza obiektywność zamieszczonych tam komentarzy.

Nie przesadzałbym z tym brakiem obiektywizmu. Jest tam sporo negatywnych opinii o Kostrzewie, łącznie z nazwaniem kotla PFL "złomem"

Albo tak:

"U mnie jest strasznie zimno. Mozna by rzec, że nie mam ogrzewania.

Już wiem że palnik nie jest w stanie obsłużyć ogrzewania i buforu. Na gwałt bedę przerabiał kotłownie.

Do tego doszły kłopoty z wieszaniem się paliwa w podajniku. W niedziele, po powrocie z wojaży miałem 9 st w domu. Próbuje rożnych ustawień, ale efekt mierny. "

:)

Nie przesadzałbym z tym brakiem obiektywizmu. Jest tam sporo negatywnych opinii o Kostrzewie, łącznie z nazwaniem kotla PFL "złomem"

Albo tak:

"U mnie jest strasznie zimno. Mozna by rzec, że nie mam ogrzewania.

Już wiem że palnik nie jest w stanie obsłużyć ogrzewania i buforu. Na gwałt bedę przerabiał kotłownie.

Do tego doszły kłopoty z wieszaniem się paliwa w podajniku. W niedziele, po powrocie z wojaży miałem 9 st w domu. Próbuje rożnych ustawień, ale efekt mierny. "

:)

Masz rację.

Zbyt asekuracyjnie odniosłem się do tamtego forum.

Rzeczywiście, znajdują się tam również teksty krytyczne.

Witam,

Użytkuję ten palnik od 2-ch sezonów i narazie jest ok. Nadmieniam, że nie jest podłączony do pieca olejoweg tylko do pieca na paliwo stałe. Przerobiony wcześniejszy piec na pelet, z którym miałem mniejsze lub większe problemy :). Póki co faktycznie jest prawie bezobsługowy. Zobaczymy co dalej :) Zużycie pelletu na poziomie 500-600 kg/m-c w sezonie grzewczym. Dom 140m2. W sezonie letnim odpala się samoczynnie do grzania wody więc wogóle nie trzeba nawet zaglądać do kotłowni. Mała ilość popiołu. Po moich wcześniejszych doznaniach również z konstrukcją kostrzewy ta naprawdę się im udała. Mam nadzieję że potrwa to jak najdłużej :)

Witam,

Użytkuję ten palnik od 2-ch sezonów i na razie jest ok. (...) Póki co faktycznie jest prawie bezobsługowy.

Witam.

Jaki jest naprawdę hałas, generowany przez ślimak wewnętrzny palnika i ślimak w rurze podającej? Czytam o jakichś zgrzytach, piskach, trzaskach.

Jak to jest w praktyce?

Dziękuję.

Sprawa zakończona.

Przeprowadziłem rozeznanie na kilku forach, zobaczyłem kilka instalacji i zdecydowałem...

Dzisiaj kupiłem ten palnik, ponieważ przeważyły pochlebne opinie teoretyków oraz ludzi praktycznie go stosujących.

Po niedzieli będzie odpalony.

Dam znać co i jak.

• 4 weeks później...
Witam

Kolego zk140t mam taki sam dylemat co Ty. Mam kocioł olejowy Buderusa i jestem zainteresowany jak w praktyce wygląda użytkowanie palnika Kostrzewa Platinium Bio 1, jeżeli już go użytkujesz.

Pozdrawiam

Witaj.

Przed zakupem palnika Kostrzewy szczegółowo przemyślałem wszystkie za i przeciw.

Obecnie zakupiony palnik leży w kotłowni i czeka na uruchomienie. Zwłoka wynika z tego, że lokalny warsztat ślusarski jest na końcowym etapie budowy nowej ściany przedniej mojego kotła, adaptującej podłączenie tego palnika do mojego kotła olejowego.

Witaj

Co masz na myśli pisząc "lokalny warsztat ślusarski jest na końcowym etapie budowy nowej ściany przedniej mojego kotła, adaptującej podłączenie tego palnika do mojego kotła olejowego" ?

Przebudowujesz płaszcz wodny kotła ? Nie słyszałem jeszcze o takiej przeróbce pod palnik peletowy. Ile to kosztuje ?

Czy chodzi o powiększenie otworu montażowego w drzwiach kotła ? Bo jesli tak, to taką przeróbkę robią instalatorzy palników doraźnie - na miejscu przy montażu w godzinę.

Pzdr.

Edytowane przez Pello

Witaj

Co masz na myśli pisząc "lokalny warsztat ślusarski jest na końcowym etapie budowy nowej ściany przedniej mojego kotła, adaptującej podłączenie tego palnika do mojego kotła olejowego" ?

Przebudowujesz płaszcz wodny kotła ? Nie słyszałem jeszcze o takiej przeróbce pod palnik peletowy. Ile to kosztuje ?

Czy chodzi o powiększenie otworu montażowego w drzwiach kotła ? Bo jesli tak, to taką przeróbkę robią instalatorzy palników doraźnie - na miejscu przy montażu w godzinę.

Pzdr.

Fleks dobry na wszystko ;)

Witaj

Pzdr.

Witam.

Mój kocioł nie ma drzwiczek, tylko izolowany termicznie żeliwny panel przedni (nr 14), przykręcany na cztery śruby.

Nie chcę go niszczyć poprzez wycinanie w nim powiększonego otworu montażowego, ponieważ jeśli fiskus kiedyś obniży podatki zawarte w ekotermie, to wrócę do tego paliwa.

Dlatego zleciłem wykonanie nowego panelu przedniego, na wzór oryginału tyle że tym razem z drzwiczkami z odpowiednim otworem montażowym.

R01.bmp

R02.bmp

• 1 month później...
  • 6 months później...