Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moderator Hajnówka -porady.

KORZONEK68

Recommended Posts

Witam i z góry proszę o radę ale nie znalazłem odpowiedniego tematu na internecie i osoby która by doradziła i trwała do końca w swojej opini przed wydaniem kilku set złotych na gadżety do pieca, ale przejdę do setna sprawy a więc kocioł moderator hajnówka 22 kw ok 9 lat sie w nim pali drzewem z węglem brak jest miarkownika tylko drzwiczki u dołu okrągłe z oczkami brak uchylnych. Czopuch do komina idzie u dołu kotła-bez możliwości regulacji, brak dmuchawy. Problemów z piecem brak ale dom budowano w 80 latach stare rury teraz od 5-7 lat ocieplony i wymieniono na plastiki okna jest ok. Ale w tamtym roku zmieniłem stare grube ruru z gawitacyjnej instalacji na plastiki peks-podłogówka i grzejniki poszło ok 800 mertów plastiku, dwie pompy które wymuszają obieg. Oj i tu się zaczeło mniej wody w kotle i instalacji ciepło moment więc sie przykręciło piec do ok. 45-55 stopni i jest ok ale ja pracuje na zmiany 12 godzin żonie zdarzyło się nagonić temperature do 100 i było kosmos latała jak szlona wszystko jej kazałem otwierać itp. miałem śmiechu w pracy ona tu koszmar. Ten piec nie ma regulacji max temperatury drzewo mam suche sezonowane węgiel wszystko suche pod dachem więc szybko sie zajmuje. co mam zrobić aby spać spokojnie w nocy nie biegać non stop w dzien i w nocy sprawdzać temperatury oczywiście dolną mogę ustawić okrągłymi drzwiczkami dolnymi oczka przykręcam ale maksymalnej temperatury nie mam jak co robić?

-Jeden fachowiec mówił zjąć osłone pieca ocieplinę i wspawać miarkownik na 3/4 w miejsce gdzie prznaczony jest wentylator wspawać drzwiczki i po kłopocie.

-Drugi podobnie myślał ale zamiast miarkownika dmuchawa i sterownik ale u mnie w większości to drzewo.

-Trzeci polecił klapkę z regulacją możliwość zamykania i otwierania na allegro idealnie pasuje do pieca i kupić UNISER.

Co sądzicie o tym?JAk postąpić aby spokojnie spać i nie latać co pół godziny do pieca bo naprawdę więcej oczka otwarte i moment nabija temperaturę gdyż komin jest duży chodzi mi o otwór łeb urywa taki cią jest, a jeszcze strażak na komienie jest. A boję się o tę instalacje z plastiku dwie pompy jedna na C.O. druga podłogówka.Prosze o pomoc. Byłem dziś w mieście i w hydraulicznym poradzono mi zakupienie miarkownika ciągu do otworu który mam w piecu ale na 1/2 cala. Moi majstrowie mówili żWitam i z góry przepraszam że na priva ale nie znalazłem odpowiedniego tematu na internecie i osoby która by doradziła i trwała do końca w swojej opini przed wydaniem kilku set złotych na gadżety do pieca, ale przejdę do setna sprawy a więc kocioł moderator hajnówka 22 kw ok 9 lat sie w nim pali drzewem z węglem brak jest miarkownika tylko drzwiczki u dołu okrągłe z oczkami brak uchylnych. Czopuch do komina idzie u dołu kotła-bez możliwości regulacji, brak dmuchawy. Problemów z piecem brak ale dom budowano w 80 latach stare rury teraz od 5-7 lat ocieplony i wymieniono na plastiki okna jest ok. Ale w tamtym roku zmieniłem stare grube ruru z gawitacyjnej instalacji na plastiki peks-podłogówka i grzejniki poszło ok 800 mertów plastiku. Oj i tu się zaczeło mniej wody w kotle i instalacji ciepło moment więc sie przykręciło piec do ok. 45-55 stopni i jest ok ale ja pracuje na zmiany 12 godzin żonie zdarzyło się nagonić temperature do 100 i było kosmos latała jak szlona wszystko jej kazałem otwierać itp. miałem śmiechu w pracy ona tu koszmar. Ten piec nie ma regulacji max temperatury drzewo mam suche sezonowane węgiel wszystko suche pod dachem więc szybko sie zajmuje. co mam zrobić aby spać spokojnie w nocy nie biegać non stop w dzien i w nocy sprawdzać temperatury oczywiście dolną mogę ustawić okrągłymi drzwiczkami dolnymi oczka przykręcam ale maksymalnej temperatury nie mam jak co robić?

-Jeden fachowiec mówił zjąć osłone pieca ocieplinę i wspawać miarkownik na 3/4 w miejsce gdzie prznaczony jest wentylator wspawać drzwiczki i po kłopocie.

-Drugi podobnie myślał ale zamiast miarkownika dmuchawa i sterownik ale u mnie w większości to drzewo.

-Trzeci polecił klapkę z regulacją możliwość zamykania i otwierania na allegro idealnie pasuje do pieca i kupić UNISER.

Co Pana sądzi o tym?JAk postąpić aby spokojnie spać i nie latać co pół godziny do pieca bo naprawdę więcej oczka otwarte i moment nabija temperaturę gdyż komin jest duży chodzi mi o otwór łeb urywa taki cią jest. A boję się o tę instalacje z plastiku dwie pompy jedna na C.O. druga podłogówka.Prosze o pomoc. Dziś byłem w mieście i doradzono mi miarkownik ciągu na 1/2 cala gdyż taki mam pustty otwór w piecu ale mój majster mówił że trzeba przerabiac na 3/4 nie wiem o co biega. I tak jak zwykle kazano na drugą zimę zmienić piec w sklepie. Co sądzicie?

Witam!ja mam kociol 17 kw z Hajnowki,mialem z nim wiele problemow ,ponieważ najczesciej sa przewymiarowane i po nagrzaniu instalacji szybko gotuja wode.Zamontowanie miarkownika ciagu jest dobrym rozwiazaniem,zamiast wspawywac w kociol krociec mozna poszukac elektronicznego od ktorego czujnik przyklada sie do rury zasilajacej.Ograniczylem moc tego kotla zaslepiajac czesc rusztu i oslonilem czesc tych rur w kotle szamotem i teraz pali sie spokojniej i nie przeciaga temperatury.Polecam watek o ekonomicznym spalaniu wegla i paliw stalych ,ktory mozna znalesc na tym forum.