edgar184 25.02.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Witam.Czy grafitowy styropian się kołkuje?? Czy tylko kładzie się na kleju?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.02.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 to zależy:1. jaki klej 2. jakiej wysokości budynek3. jak klej jest nanoszony na styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.02.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 ja mam 25 cm grafit na sam klej od siatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 25.02.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 WitamJa właśnie zamówiłem styropian grafitowy, w hurtowni powiedzieli mi że trzeba używać lepszej chemii do klejenia.Czy to prawda? Np. Firma Weber ma w swojej ofercie kleje do styropianu grafitowego.Drodzy forumowicze proszę o porady, jaki klej zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edgar184 26.02.2012 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Ale nie ma żadnych przeciwskazań do kołkowania styropianu?? Bo w większości zdjęć z ocieplania grafitowym styropianem, nie ma kołków w styropianie, i stąd moje pytanie.Podejżewam że kołek plastikowy nie robi jakiegoś super mostka cieplnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 26.02.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam Ja właśnie zamówiłem styropian grafitowy, w hurtowni powiedzieli mi że trzeba używać lepszej chemii do klejenia. Czy to prawda? Np. Firma Weber ma w swojej ofercie kleje do styropianu grafitowego. Drodzy forumowicze proszę o porady, jaki klej zastosować. A TYTAN EOS, albo coś w tym stylu? Też sam planuję przyklejać styropian grafitowy 20 cm na ten klej bez kołkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikabrot 26.02.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 witam podpinam sie do tej dyskusij my jestesmy na etapie wyboru styropianu i myślimy o termoorganice na elewacje te w kropki gr.14 i i nasz wykonawca powiedział że jednak kołkowa:eek:nie stanowi większe zabezpieczenie niż sam klej. Zeby potem wam się nie zrobiło tak jak widziałam jednego razu że pod wpływem dużego wiatru odpadła cała ściana ułożonego styropianu zostały same mury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 26.02.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Zrób zgodnie z aprobatą producenta styropianu, wtedy nie będziesz miał problemu z ewentualną reklamacją. Każde odstępstwo to powód do nie uznania reklamacji. Aprobaty przeważnie są dostępne na stronach int. producentów Przypilnować trzeba tez wykonawce by płyty były klejone nie tylko na placki ale też obwodowo!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.02.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Kołkowanie jest obligatoryjne w budynkach powyżej 8m wysokości - szczególnie jeśli chodzi o naroża budynku. W innych przypadkach wynika tylko z tego że produceci kleju chcą się ustrzec przed kłopotami wynikłymi z marnej jakości kleju oraz błędów wykonawczych. Prosty test na klej: przyklej kawałek styropianu EPS 100 do ścany i spróbuj go oderwać po 2 tygodniach. Jeśli rozerwiesz spoinę, oderwiesz klej od płyty wtedy zmiń klej albo kołkuj. Jeś rozwiesz płytę a pozostałości ze ściany mozna zeskrobać za pomocą siekiery to oznacza że kołkowanie nie będzie potrzebne. Oczywiście przy zachowaniu wysokości jak wyzej oraz odpowiednim nałożeniu kleju:http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqPYkBGjUywVT4bY9uZ_RAK7u4ybmhDvFG2bvTS4qBu3WQcOu7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edgar184 26.02.2012 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Dziękuję za objaśnienie sprawy.Wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 26.02.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Popatrz na rysunki zamieszczone przez Coulington,a i nie daj sobie wmówić że klejenie obwodowe (wałek, warkocz, różnie mówią wykonawcy) nie jest potrzebne. Wykonawca najchętniej by kleił jak na rys b tylko bez wałka po obwodzie płyty, na same placki a to błąd, mogą sie tłumaczyć ze to po to by wilgoć spływała , nie słuchaj tego i klej jak na zdjęciach (najbardziej typowe to rys b przy normalnym kleju do styropianu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Kamilka 26.02.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 (edytowane) A TYTAN EOS, albo coś w tym stylu? Też sam planuję przyklejać styropian grafitowy 20 cm na ten klej bez kołkowania Ciekawa propozycja, a jak cenowo wychodzi taka 1 puszka kleju? Tylko powiem szczerze że nie znalazłem informacji czy można kleić tym klejem styropian grafitowy Edytowane 26 Lutego 2012 przez Michal_Kamilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.02.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 można. Ostatnio widziałem elewację (ok 8 m wysokości) gdzie styropian był przyklejony na pianę. Ciekowostka taka że podłożem była blacha stalowa. Trzyma jak cholera. Na początku miała być kołokowana ale po próbach zrezygnowano z łączników mechanicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 26.02.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Czy jest sens dawać listwę startową pod pierwszy rząd płyt styropianowych? Na pewno ułatwi to pracę, ale czy nie będzie ona dużym mostkiem termicznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 28.02.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Witam Drogich Forumowiczów,Pragnę zauważyć, że podobny wątek już był i zastanawialiśmy się nad tym jakiego kleju można użyć do klejenia styropianu grafitowego. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167486-Grafitowy-styropian-jakiego-kleju-u%C5%BCyli%C5%9Bcie&p=5135134#post5135134 Co do kołkowania to wygląda to dokładnie tak samo jak w przypadku styropianu białego. Czyli istnieje możliwość klejenia wyłącznie na zaprawę przy założeniu odpowiedniej nośności podłoża tj. 80kPa oraz ocieplania budynków o wysokości do 12m. Oczywiście wszystko to jest również uzależnione od rodzaju budynku, jego usytuowania itd. Biorąc jednak pod uwagę duże korzyści wynikające z dodatkowego zamocowania w porównaniu do szkód jaki mogły by powstać na skutek odspojenia się całego docieplenia zaleca się standardowo stosować 4 łączniki na m2 tj. 2 na płytę. Dodatkowo ważne jest odpowiednie nałożenie kleju na płyty czyli stosowanie metody "obwodowo-punktowej" tzn. obwódka + 3 placki - zasada klej powinien zajmować co najmniej 40% powierzchni płyty. Kolejnym, b. ważnym elementem, na który powinniśmy zwrócić szczególną uwagę jest zabezpieczenie przyklejonych płyt przed wysoką temp. od promieniowania UV. Mam na myśli unikanie w trakcie prac silnego nasłonecznienia oraz stosowanie siatek osłonowych na rusztowaniach. Ciemny kolor płyt powoduje, że podczas słonecznej pogody szybko i znacznie się nagrzewają co powoduje powstanie naprężeń wewnętrznych prowadzących do ich odkształcenia oraz w efekcie odspojenia od warstwy wiążącego kleju. Wygląda to tak, że klej zostaje na ścianie a płyty są na ziemi.Dlatego też zwracam na to szczególną uwagę. W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Serdecznie pozdrawiamAdam KamianowskiSpecjalista ds Technicznych FAST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edgar184 01.03.2012 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Witam Drogich Forumowiczów, Pragnę zauważyć, że podobny wątek już był i zastanawialiśmy się nad tym jakiego kleju można użyć do klejenia styropianu grafitowego. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167486-Grafitowy-styropian-jakiego-kleju-u%C5%BCyli%C5%9Bcie&p=5135134#post5135134 Co do kołkowania to wygląda to dokładnie tak samo jak w przypadku styropianu białego. Czyli istnieje możliwość klejenia wyłącznie na zaprawę przy założeniu odpowiedniej nośności podłoża tj. 80kPa oraz ocieplania budynków o wysokości do 12m. Oczywiście wszystko to jest również uzależnione od rodzaju budynku, jego usytuowania itd. Biorąc jednak pod uwagę duże korzyści wynikające z dodatkowego zamocowania w porównaniu do szkód jaki mogły by powstać na skutek odspojenia się całego docieplenia zaleca się standardowo stosować 4 łączniki na m2 tj. 2 na płytę. Dodatkowo ważne jest odpowiednie nałożenie kleju na płyty czyli stosowanie metody "obwodowo-punktowej" tzn. obwódka + 3 placki - zasada klej powinien zajmować co najmniej 40% powierzchni płyty. Kolejnym, b. ważnym elementem, na który powinniśmy zwrócić szczególną uwagę jest zabezpieczenie przyklejonych płyt przed wysoką temp. od promieniowania UV. Mam na myśli unikanie w trakcie prac silnego nasłonecznienia oraz stosowanie siatek osłonowych na rusztowaniach. Ciemny kolor płyt powoduje, że podczas słonecznej pogody szybko i znacznie się nagrzewają co powoduje powstanie naprężeń wewnętrznych prowadzących do ich odkształcenia oraz w efekcie odspojenia od warstwy wiążącego kleju. Wygląda to tak, że klej zostaje na ścianie a płyty są na ziemi. Dlatego też zwracam na to szczególną uwagę. W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Serdecznie pozdrawiam Adam Kamianowski Specjalista ds Technicznych FAST Również dziękuję za odpowiedź, dobrze że Pan zwrócił uwagę na nasłonecznienie podczas klejenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 02.03.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Mostkiem termicznym? Pewnie będzie ale myślę, że tak maaaaaaaalutkim, że szkoda sobie nim zawracać głowę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts