WOJSKI 18.08.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Kable razem z rurkami, tam niskie napięcie więc 0,25 lub 0,5 weź sobie odkurzacz z montażem Z długością rury wyrzutowej nieprawda, tu akurat im krócej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUR 20.08.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Czyli jak będę kupował odkurzacz to można wziąć razem z montażem zerknij jeszcze na moje rzuty czy nie lepiej go zamontować w rogu przy ścianie zewnętrznejNajlepiej kupić na alle... ? Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 20.08.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Powieś tam gdzie ci wygodnie, możesz w rogu to będzie krótsza rura wylotowa. Ja brałem odkurzacz na PROFI, na razie działa pół roku. Na razie jestem zadowolony, ale to za krótko na miarodajną opinię . Zobaczymy jak będzie dalej.... Jak chcesz coś inny sprząt to szukaj lokalnego sprzedawcy, wszyscy maja opcję montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.08.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Czy to prawda ze rura wyrzutowa ma mieć około 3mb ? Dzięki za odpowiedzi Jacek Tak, przyjmuje się, że NIE MOŻE przekroczyć 3m, chodzi zarówno o opory jak i sposób rozprzestrzeniania się ciepła i dźwięku Tak patrzyłem u mnie jest ok 1,2 mb. wraz z przepustem przez ścianę i tłumikiem. Ale przyznaję, że im krótszy odcinek tym lepiej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.08.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 To ja mam pytanie: u mnie jednostka centralna będzie w garażu, wylot mogę zostawić wolny (na garaż w sensie) albo przepuścić go do góry pod sufit i w poprzek garażu, czyli w sumie musiałaby mieć ze 4 metry i jedno kolanko po drodze. Co robić?- zostawić wylot na garaż - przyjąć, że 4m to prawie jak trzy i zrobić normalnie- zrobić wylot rurą większej średnicy, a choćby i kanalizacyjną 75mm (mogę, garaż jest od wewnątrz izolowany styropianem od reszty domu, rurę wciąłbym w ten styropian). J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 21.08.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 A nie mozesz powiesić jednostki na scianie zewnętrznej?Lepiej mieć dłuższą instalację wlotową jak wylotową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.08.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Wolę nie. Tam, gdzie ją chcę powiesić mam pod nią idealne miejsce, a na zewnętrznej nie bardzo. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.08.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 To ja mam pytanie: u mnie jednostka centralna będzie w garażu, wylot mogę zostawić wolny (na garaż w sensie) albo przepuścić go do góry pod sufit i w poprzek garażu, czyli w sumie musiałaby mieć ze 4 metry i jedno kolanko po drodze. Co robić? - zostawić wylot na garaż - przyjąć, że 4m to prawie jak trzy i zrobić normalnie - zrobić wylot rurą większej średnicy, a choćby i kanalizacyjną 75mm (mogę, garaż jest od wewnątrz izolowany styropianem od reszty domu, rurę wciąłbym w ten styropian). J. No cóż coś trzeba zrobić - kanalizacyjnej nie proponuje, bo energia pędzącego powietrza (ciepłego)spowoduje takie naładowanie elektrostatyczne zewnętrznej ścianki rury, że będzie zawsze cała w kurzu i pajęczynach.Dodatkowo powietrze jest ciepłe i ma swoją energię - nawet w dużym garażu będzie uciążliwe unosząc w powietrze wszędobylski kurz. Zrób tak jak piszesz przez całą długość normalna rura CO za jednostką ok 1m tłumik....gdy będzie bardzo "gwizdało "na końcu będziesz musiał zastosować jeszcze jeden(ok 50,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 23.08.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Co fakt to fakt, rury do CO są antystatyczne czego nie mozna powiedzieć o kanalizacyjnych. Choć z jednej strony jak cały kurz z garażu przyczepi sie do tego kawałka kanalizacyjnej to będzie łatwiej posprzątać ten kawałek rury jak cały garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.08.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Ta rura byłaby zakryta, więc jej obrośnięcie od zewnątrz kurzem mi nie zagraża. Ewentualnie mam inną możliwość: tuz przy OC mam kanały komina wentylacyjnego i chyba nawet jakiś wolny tam jest, może po prostu rurkę wylotową w taki kanał wstawić? Z jednej strony rura miałaby wtedy może z pół metra, z drugiej - przedłużona byłaby ośmioma metrami niespecjalnie gładkiej rury ceramicznej fi140 J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 02.09.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 A ja mam podobną sytuację jak Jarek.W garażu miejsce na jednostkę, no i w garażu kanał wentylacyjny.I teraz pytanie czy można sie jakoś w niego przebić i wypuścić wyrzutnie ponad dach??Wysokość komina około 7-8m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajjjka 30.09.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam, czy ktoś mógłby mi pomóc w ocenie instalacji? Na czerwono gniazdka, na zielono szufelki. Chcę kupić odkurzacz BEAM SC 335 PLATINUM , da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m2teusz 19.01.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Witam! Proszę o ewentualne korekty do mojego projektu OC. JC - jednostka centralna G - gniazdo S - szufelka P - pion Edytowane 19 Stycznia 2014 przez m2teusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.01.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Wyprostuj zakręty na dole do tej szufelki po prawo, można polecieć po skosie przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m2teusz 25.01.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Wyprostuj zakręty na dole do tej szufelki po prawo, można polecieć po skosie przez ścianę. Niestety nie bardzo bo pomieszczenie 1.5 będzie miało podłogę 15cm niżej niż pozostałe. Tak wiec rozumiem że więcej jako takich uwag nie ma? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy25 03.06.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Witam, Uprzejmie proszę o sugestie,uwagi do projektu OC. 1,2,3,4 - gniazda ( 1-salon, 2-korytarz, 3-łazienka, 4-pokój ) 5,6- szufelki (kuchnia i wiatrołap) 7-jednostka centralna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 10.06.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Uprzejmie proszę o sugestie,uwagi do projektu OC. Ja bym dała też szufelkę przy kominku - niestety nie pomyśleliśmy o tym i teraz żałuję, bo bardzo by się przydała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy25 10.06.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 agagrusz - Dzięki za dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radk 01.12.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Witam proszę znawców tematu o komentarze na temat moje CO [ATTACH=CONFIG]292129[/ATTACH] Mam pytanie dotyczące przewodu który jest w instalacji czy to ma być przewód ydy czy jakiś inny na stronie vacuflo.pl jest Przewód elektryczny 2 x 0,75 mm², który wygląda jak przewód głośnikowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_Walo 01.12.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Witam proszę znawców tematu o komentarze na temat moje CO [ATTACH=CONFIG]292129[/ATTACH] Mam pytanie dotyczące przewodu który jest w instalacji czy to ma być przewód ydy czy jakiś inny na stronie vacuflo.pl jest Przewód elektryczny 2 x 0,75 mm², który wygląda jak przewód głośnikowy. Zeby pan nie odpłynoł z dumy przy czytaniu wiadomości ale projekt instalacji zrobiony idealnie. Tak ma wygladać tylko pana wykonanie na budowie a na potwierdzenie proszę zrobić zdjecia! Przewód 2x0,75 mm spokojnie wystarczy, nie ma znaczenia czy to będzie głośnikowy czy zwykły ponieważ jest tam tylko 24V. Przewód grubszy 1mm poźniej cięzko podłkaczyć w gniazdach gdzie wychodzi dwa przewody. Pozdrawiam Łukasz walo CEO Posejdon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts