radk 01.12.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Ok dzięki za informacje zdjęcia na pewno umieszczę. Mam jeszcze pytanie co ile m dawać uchwyt do rury?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur-Reda 03.12.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Witam! Są różne szkoły jeżeli chodzi o uchwyty do rur. 1. Co metr + na każdej kształtce (wychodzi trochę dużo, kosztowo to i tak grosze ale roboty się robi więcej)2. Na każdej kształtce (oczywiście te leżące na płasko) + na zdrowy rozsądek dać na rurach np co 2m. Piony i tak odchodzą więc tego wcale tak dużo nie jest. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.12.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Nie rozumiem. Na chłopski rozum właśnie pion/pioy wymagałby mocowania, podczas gdy to, co leży na wylewce zwykle obłożone styropianem - jest sens to w ogóle mocować? Dziurawić izolację??? U mnie tam rury leżą niczym nie mocowane i szczerze mówiąc nie widzę żadnych minusów takiego "niedbalstwa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aspilusa 03.12.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 W zasadzie jak masz dobrze wykorytowany styropian pod rurki do odkurzacza i z góry przyszedł też styro lub wylewka i jest dobrze poklejone to nic się nie powinno stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur-Reda 12.12.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Nie rozumiem. Na chłopski rozum właśnie pion/pioy wymagałby mocowania, podczas gdy to, co leży na wylewce zwykle obłożone styropianem - jest sens to w ogóle mocować? Dziurawić izolację??? U mnie tam rury leżą niczym nie mocowane i szczerze mówiąc nie widzę żadnych minusów takiego "niedbalstwa" W pionach rura jest w ścianie i zabetonowana/zagipsowana więc tam uchwytu na pewno nie będziesz potrzebował. Każdy niech robi jak uważa, ja zaznaczyłem tylko jak POWINNO być to zrobione zgodnie z wszystkimi zasadami montażu systemu centralnego odkurzania. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.12.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Zasady też mogą mieć w danym miejscu sens, albo go nie mieć. Sam czynisz wyjątek dla pionów z uwagi na to, że rura będzie w taki czy inny sposób powiązana z murem (co niekoniecznie może być prawdą, dla przykładu u mnie pion OC przebiega całkowicie swobodnie w szachcie instalacyjnym i niemocowany po prostu by tam "wisiał"), więc bądźmy konsekwentni. Jeśli zamurowanego pionu nie ma sensu mocować, to tym bardziej nie ma sensu mocować poziomych odcinków trzymanych styropianem i wylewką, zwłaszcza, że w ich przypadku mocowanie wiąże się z dodatkowymi, potencjalnie dużymi problemami wynikającymi z konieczności dziurawienia izolacji przeciwwilgociowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 13.12.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Witam, Planuj zamontować centralę w piwnicy. Wylot od odkurzacza wychodzi mi około 3,5 metra. Piwnica prawie cała jest w ziemi, czy nie będzie problemu jeśli wylot będzie miał "pod górkę"? W całym domu planuje 5 punktów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Jeziółkowski 15.12.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Nie ma żadnego problemu by wylot wykonać pod górę. Należy tylko pamiętać, że turbina w odkurzaczu centralnym jest skonstruowana do zasysania z instalacji, a nie tłoczenia w nią powietrza.Dlatego odcinek wyrzutni powinien być jak najkrótszy. Odkurzacz powinieneś zmontować jak najbliżej ściany zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 15.12.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Nie ma żadnego problemu by wylot wykonać pod górę. Należy tylko pamiętać, że turbina w odkurzaczu centralnym jest skonstruowana do zasysania z instalacji, a nie tłoczenia w nią powietrza. Dlatego odcinek wyrzutni powinien być jak najkrótszy. Odkurzacz powinieneś zmontować jak najbliżej ściany zewnętrznej. Oki, dzięki Będę musiał pokombinować jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aspilusa 15.12.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Przyjmuje się na rurę fi 2 nie dalej jak 4mb a jeśli jest dalej to należało by przejść z tych 50mm na 80mm rurkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 02.01.2015 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Witam, Proszę o ocenę projektu instalacji OC dla mojego domu: - na niebiesko rury oraz gniazda - na zielono szufelki - na czerwono pion - na fioletowo jednostka odkurzacza Parter: - dwie szufelki: wiatrołap i kuchnia - trzy gniazda: dwa w środku i jedno na podwórko na podjeździe - do czyszczenia samochodu - jednostka w kotłowni, wyrzut przez ścianę http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=296773&d=1420240940 Piętro: - jedno gniazdo na korytarzu, blisko pionu http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=296774&d=1420240997 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artekpyrlandia 04.01.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Czy płytkę pod gniazdko hide a hose wkręca się na ścianę czy jakoś inaczej bo hydraulik mi mówi że później się wyreguluje jak kupimy odkurzacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 05.01.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Na parterze dałbym tylko jedno gniazdo w pobliżu pionu - no i na zewnątrz tak jak jest. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loel 06.01.2015 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Witam Poznaniaka (Arek). Pewnie że płytkę na ścianę. Monter jak się rzucił na hide a hosa to mógł sam chociaż popytać tam gdzie na tym się znają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aspilusa 06.01.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Płytkę na ścianę to norma ale to nie wszystko. Przekręć do nas albo do kogoś kto to fachowo robi i podpytaj, żeby twój majster później przy gniazdach dużych oczu nie robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artekpyrlandia 07.01.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loel 08.01.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Oszczędzaj , oszczędzaj Arasku bo to dopiero początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 14.01.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Na parterze dałbym tylko jedno gniazdo w pobliżu pionu - no i na zewnątrz tak jak jest. Boję się tylko, czy jedno gniazdo na dole wystarczy do omiecenia całego domu i tarasu - drewnianego. Drugie gniazdo to niewielki koszt a nie wiem czy wygoda użytkowania całości nie będzie dzięki temu dużo większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.01.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2015 Uwierz, przy używaniu OC największa wygoda jest właśnie wtedy, gdy z jednego gniazdka możesz opierdzielić całe piętro. Weź kawał sznurka, odmierz 11m, jeden koniec przymocuj w okolicy projektowanego gniazdka i sprawdź, czy dojdziesz w każdy kąt domu, uwzględniając hipotetyczne meble. Jeśli tak - takie gniazdko wystarczy. Oczywiście możesz dodać kolejne, jak sam mówisz, kosztu specjalnie nie podnoszą, a mogą pomóc, ale musu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.02.2015 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 też się przymierzam do oc. Ale u mnie musi iść w suficie podwieszanym, inaczej się nie da. Ale... faktycznie sprawdzę sobie z tym sznurkiem:) Co prawda brzmi to śmiesznie ale przecież chodzi aby było skuteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts