Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena pompy Nibe - do weryfikacji

Iwa86tcz

Recommended Posts

Witam,

Dostalismy wycene od instalatora na pompe ciepla Nibe Fighter 1245(8kw).

Instalator jest z oficjalnej strony Nibe Biawar.

Chcialam zweryfikowac cene, bo dla mnie jest atrakcyjna, boje sie ze az za atrakcyjna...wyszlo taniej niz przy wycenach rodzimych producentow.

Itak:

Nibe Fighter 1245 + kolektor pionowy 2x90 m = 42 000 netto

Nibe Fighter 1245 + kolektor poziomy 600m =35 000 netto

Cena zawiera wszystko, armatury, naczynia itp. Po mojej stronie tylko instalacja elektryczna.

Poprosze o opinie .

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WItam,

Cena jest bez podlogowki, cene podlogowki podana jest wyzej.

Projekt prac geologocznych jest podany w kosztorysie, ale jest napisane (opcjonalnie) wiec sama nie wiem.

BTW czy jest on wymagany?

Pzdr

Czyli razem za wszystko jak pisąłem w granicach 55 tys. Ja za swój komplecik zapłaciłem podobne pieniądze. Uważam to za dobrą cenę.

Jednego nie rozumiem....

Odwiertów wystarczy 2x90m, a poziomego 600m ?

Pompa o mocy 8 kW ma około 5 kw mocy chłodniczej. to na jej podstawie dobiera się minimum DZ dla pompy. Minimum bo przewymiarować zawsze można. Licząc delikatnie czyli po 30 W mb odwiertu ( tyle zresztą jest najbezpieczniej) = 5,4 kW. czyli DZ pionowe dobrane okej. Dolne źródło poziome można przyjąć na poziomie 15 W a najbezpieczniej 10W, wówczas mamy głowę spokojną. Licząc po 10 W x 600 mb = 6 kW. Czyli poziome przewymiarowane. Jest tańsze w wykonaniu wiec taniej jest je przewymiarować co wychodzi tylko na plus dla instalacji

Ja Nibe 1245 12 kw pótora roku temu kupilem za 28600 zł brutto ale firma robila odwierty 6 x 50 m2 oraz podlogówke ok 320 m2. Calosc z projektem prac geologicznymi i odbiorami to 85 tys brutto. Mysle , że za taka pompe i do takiego domu to cena ok. Teraz zastanawiam sie nad zakupem przystawki do chlodzenia pasywnego.

Calosc z projektem prac geologicznymi i odbiorami to 85 tys brutto. Mysle , że za taka pompe i do takiego domu to cena ok.

Wiem, że o gustach i sposobie wydawania pieniędzy się nie dyskutuje, ale gdybym mieszkał w tej okolicy (Lubin) to nie wydałbym nigdy takiej kwoty na pompę. Myślę, że za porządną pompę PW 14 kW razem z podłogówką nie wyszłoby więcej jak 45 - 50 tysięcy. Te 35 albo 40 tysięcy, które by pozostały w kieszeni wydałbym na coś znacznie przyjemniejszego :-) bo z eksploatacji to one się zwrócą za życia chyba wnuków.