tomek131 27.02.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Pewnie tak,ale zrobili to wyłącznie sprzedawcy lub zakamuflowani sprzedawcy pomp ciepla na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 27.02.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Jedyną uwagę, jaką mam do tej oferty, to proponowałbym jednak trochę dłuższe odwierty. My do 8kW proponujemy jednak jakieś 200m - lekko przewymiarowane dolne źródło korzystnie wpływa potem na prace pompy ciepła i przydaje się w czasie ekstremalnych temperatur. Pewność działania przy super niekorzystnych warunkach większa i święty spokój dla instalatora, bo mniejsze ryzyko braku wydajności DZ, ale w praktyce wystarczy spokojnie 150-160 m w dwóch odwiertach dla mocy grzewczej 8 kW. Warunkiem jest prawidłowo dobrana moc PC dla danego domu, żeby się później nie okazało, że sprężarka pracuje np. 20 h/dobę przez miesiąc czy dwa. Wtedy faktycznie jest ryzyko wymrożenia odwiertu. Pamiętajcie, że kolejne np. 40 mb odwiertu to około 3000 zł. Nie ma co przesadzać z długością odwiertów, koszta rosną. Najlepiej weryfikować to podczas wiercenia, jak robi to uczciwa i doświadczona firma. Zasugerują w zależności od tego co wyjdzie w trakcie - wydłużenie bądź skrócenie zaplanowanej wstępnie długości. Zależy jakie warstwy przewiercają, czy będzie woda, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 27.02.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 A tam gadasz......Zapłacisz ze wszystkim maks 15 i masz pewne grzanie.Nie martwisz się ,że stanie w minus25.Bądzmy szczerzy i przestańmy wymyślać kotłownie gazowe za 30tys albo porównujmy je z pompami Wieśka za 100tys.Grzejesz prosto niedrogo i skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanko77 27.02.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Ten instalator ma stronke : http://www.geowarm.pl tam znajdziecie kontakt. Tak na marginesie, czy mieliscie dostep do gazu ziemnego i mimo wszystko wybraliscie PC? Też jestem na etapie wyboru instalatora PC, tak więc zaraz zerknę do tego linka. A jest to może ktoś sprawdzony?, Masz jakieś opinie o nim? Jeśli chodzi o gaz to ja jestem w takiej sytuacji-mam gaz do podlączenia za plotem za 1600 pln, ale jak podliczylam wszelkie koszta a przede wszystkim te z ogrzewania ( u mnie m3 kosztuje 2,32 + 36 abonament miesiecznie) to stwierdziłam, ze wole pompe. Poki co bylam fanką ecopowera, ale jak ktoś dał by mi dobrą oferte na nibe to bym sie nie zastanawiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 27.02.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Przesyłowe nie przesyłowe i tak taniej jak prądem i powietrzną pompą a czasem i gruntówki żrą prąd ,że hoho.Oczywiście nie u tych co je oficjalnie lub nieoficjalnie sprzedają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 28.02.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Przesyłowe nie przesyłowe i tak taniej jak prądem i powietrzną pompą a czasem i gruntówki żrą prąd ,że hoho.Oczywiście nie u tych co je oficjalnie lub nieoficjalnie sprzedają Żeby prawdą było to co piszesz o kosztach grzania gazem, PC powietrze-woda musiałaby mieć COP średnioroczny 1,18 Gratuluję poczucia humoru Gaz jest dobry, nie przeczę, ale dla tych co duuuużo zarabiają i stać ich na rachunki często przekraczające w zimie 1000 zł miesięcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 28.02.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Sorry, trochę przesadziłem, bo założyłem pracę tylko w 2.taryfie. Przy pracy mieszanej gaz zrównuje się z PC przy średniorocznym COP i tak na poziomie poniżej 1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 28.02.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 O właśnie przeliczmy dokładnie przy jakim COP ogrzewanie pompą powietrzną zrówna się z kosztem ogrzewania gazem.Tak trochę od drugiej strony ,ale to da fajny obraz potencjalnym zainteresowanym.Będą mogli wierzyć lub nie wierzyć w jakiś tam COP ,ale będą wiedzieć przy jakim COP powietrzna zrównuje się z gazem.Obydwa systemy są bezobsługowe a koszt ich zrobienia jest podobny lub gaz jest tańszy o parę koła -zależy to od konkretnych warunków,głownie opłaty za przyłączenie.Więc ,jak gazu nie ma lub jest daleko już przy COP.....X.....koszty ogrzewania pompą powietrze/woda się zrównają.Policzmy ,dla pracy w 2 taryfach i jednej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 28.02.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Koszty różnych źródełek ciepła - odsyłam do ostatniego papierowego Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 28.02.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Pewnie tak,ale zrobili to wyłącznie sprzedawcy lub zakamuflowani sprzedawcy pomp ciepla na tym forum Ja tak zrobiłem i wcale nie jestem zakamuflowanym sprzedawcą PC. Niezakamuflowanym też nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BTM 01.03.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 ja dostałem wycenę na Nibe 1245 (6,4 kW):- jednostka z osprzetem 30 000 brutto- materialy pomocnicze do podlaczenia 3000 brutto- dolne zrodlo (2x80m) z sondami, plynem itd 14000 bruttocalosc 47000 brutto (z montazem i 20 bezplatnych serwisow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 01.03.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 47koła?Kup żonie nowego np vw polo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 01.03.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Wiec cena 35 tys z poziomym jest calkiem do przelkniecia. Gdybym nie miala nitki gazu ziemnego zaraz za plotem w ogole bym sie nie zastanawiala, a tak mam zagwostke. jakbym miał dom większy i słabo ocieplony to bym nad PC poziome pomyślał, ale przy moich 150m2 z zaplanowanym 50-60kW/m2 gdybym miał gaz za płotem to bym się w ogóle nad niczym innym nie zastanawiał! Nie ma nad czym!! Tak samo czysto, cicho, mało miejsca zajmuje gaz co PC. Serwis gazu w każdej większej wsi, koszt niewielki, DZ czyli dostawa gazu spoczywa na PGNiG a nie zabawa z pompkami i glikolem, przewymiarowaniem DZ itp. Choć znam jedną osobę co 2 lata temu wstawiła PC p/w a ma gaz ziemny! Ma dom ok 250m2 plus w garaż przerobiony na basenik z przeciwprądem. PC PW grzeje przez 10-11 msc CO, 8-10 msc CWU a resztę gazem ziemnym. Na rachunkach oszczędza 7-8 tys (ok 40 CWU pewnie przez basenik). Kupił PC PW za 45 tys z buforem. Zwrot po maks 5 latach z prognozami podwyżki cen mediów ... więc wszystko indywidualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 01.03.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Jest nad czym Czy Wy nie macie kalkulatora ? Ja mam gaz przy działce i od razu wykluczyłem gaz bo drogi,droższy niż grzanie bezpośrednio prądem Za roczne opłaty przesyłowe za gaz mogę mieć 2-3 miesiące grzania prądem czyli prawie połowe sezonu grzewczego nie wspominając o konieczności budowy komina,drogiego pieca i płatnych przeglądów. no ja celuję w PC PW, ale nie uważam tego za najlepsze rozwiązanie. Za najlepsze w kategorii bezobsługowe, szybki i przystępny cenowo serwis, cykl życia (sprawdzony) urządzenia to ja wybieram gaz ziemny! A co do cen to założyciel wpisu ma do wydania 35 tys na PC poziome kontra 23 tys na kocioł, komin i przyłącze gazu (jak dom blisko granicy i gazu). Serwis gazu pewniejszy, szybszy, tańszy. Zużycie sprężarki w PC zobaczymy. Zużycie palnika w gazie - powszechnie znane. Bez glikolu do wymiany, bez pompki, bez DZ na kilku arach więc gaz ma sporo plusów. A jak porównasz PC PW - które sam kupujesz za ok 17 tys to fajnie. Gorzej jak musisz zamiast 9 czy 10 kw wejść w 11 czy 12 kW gdzie jednostka zew. jest większa i zaraz PC wskakuje w cenę nie 17 a 23-26 tys. Jedna "gorsza" awaria PC PW i masz różnicę w cenie za gaz na 5 czy 7 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.03.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 (edytowane) .... Edytowane 1 Marca 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.03.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 A tam gadasz...... Zapłacisz ze wszystkim maks 15 i masz pewne grzanie.Nie martwisz się ,że stanie w minus25.Bądzmy szczerzy i przestańmy wymyślać kotłownie gazowe za 30tys albo porównujmy je z pompami Wieśka za 100tys.Grzejesz prosto niedrogo i skutecznie. A ile przyjemnego syfku gazowego w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 01.03.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 proszę cię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.03.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Tomek ja nie żartuję - spytaj się żony ile ją kosztuje nie finansowo oczywiście ale pracy utrzymanie porządku w kuchni - oczywiście jeśli masz gaz. Popatrz jak wyglądają mebelki w otoczeniu takiej kuchni po kilku latach. Czterdzieści lat mieszkam w domu z gazem i kilka lat miałem wątpliwą przyjemność mieszkać też w domu gdzie wszystko było na gaz ogrzewanie, CWU i kuchnia. Nie ja dziękuję i w moim nowym domu tego nie będzie nawet gdybym miał gaz już na działce. Zresztą pierwsze słowa mojej żony jak zdecydowaliśmy się na budowę to były - tylko nie waż mi się doprowadzać gazu do domu - mam dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 01.03.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 nie wspominając o konieczności budowy komina,drogiego pieca i płatnych przeglądów. mity mity mity, sam chce kupic PC ale nie dlatego ze sie na nia napalam tylko dlatego ze nie chce miec gazu, co nie znaczy ze gaz jest az taki drogi drogi piec???? mnie do mojego domku firmy wycenily piece jednofunkcyjne na okolo 4-6 tys + zasobnik wody okolo 1,5-2 tys , wiec juz nie przesadzajmy ze piec jest drogi, komin niech bedzie ze kosztuje 3 tys , przypacze do dzialki 2 tys i od dzialki do domu kolejne 2 tys , czyli calosc mamy za jakies 15 tys tak realnie, do tego koszt ogrzewania podlogowego ktory jest taki sam jak w przypadku PC czyli najtansza pompe ciepla powiedzmy mamy w okolicy 30 tys (gruntowa) i okolo 20(powietrzna) , roznica jednak jest w cenie rozne kalkulatory mi pokazuja ze na ogrzewanie wydam w moim przypadku okolo 1,7 tys za gaz bo dom planuje dobrze ocieplic, wiec w ile lat to sie zwroci nie pisze tego zeby negowac PC bo sam jestem na kupnie ale nie robie tego ze wzgledow finansowych bo w moim przypadku zeby sie to zwrocilo musialbym czekac az bede mial prawnuki Tomek ja nie żartuję - spytaj się żony ile ją kosztuje nie finansowo oczywiście ale pracy utrzymanie porządku w kuchni - oczywiście jeśli masz gaz. gaz do ogrzewania to niekoniecznie gaz w kuchni, ja mam plyte indukcyjna w obecnym mieszkaniu, w starym mialem gaz, roznic nie widze poza tym ze gotowanie na plycie jest sporo tansze niz na gazie, planujac budowe domu mozesz przeciez wystapic o wieksze przylacze elektryczne i gotowac na pradzie, dobra plyta indukcyjna jakies 1200-1500 zl, dobre garnki okolo 500 zl i masz tanie gotowanie , tzn na pewno tansze niz na gazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.03.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 komin niech bedzie ze kosztuje 3 tys , Rozumiem że mówisz o samym materiale? Bo jak doliczysz budowlańca, obróbkę komina przy dachu i jakiś klinkierek na górę komina to chyba jak pomnożysz *2 to może się w tym zmieścisz. A to do 20 już niewiele zostanie a i jeszcze dodatkowy kanał wentylacyjny bo przy gazie musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts