Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena pompy Nibe - do weryfikacji

Iwa86tcz

Recommended Posts

Kotłownia gazowa maks 15 tys.Kiedy odzyskasz te 30 ? Głupota,ludziom się wydaje ,że pompa to odnawialne żródło energii ,które grzeje za darmo.Stąd myślę ,że są gotowi płacić takie ceny.

To już lepiej pogadaj z Miki121 czy by Ci jakiej powietrznej nie skombinował.Tyle ,że tu zaś to maks 20 można dać.

Gaz jest brudny?Wylecenie w powietrze ,wymyślasz.Przy pompie będzie porażenie prądem.Takie same prawdopodobieństwo

Mowiac o czystej kotlowni mialem na mysli ogrzewania na ecko-groszek.A co do wylecenia w powietrze to uwierz tak sie stac moze.Nie opodal mnie gosc wylecial z calym domkiem na gazie ziemnym.Nigdy nie mow nie mozliwe!!! A ja wybralem PC bo gaz do nas nie wyszedl jeszcze z Rosji.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiejszy dzień był u mnie przykładem na to, że taryfa nocna przy PC (powietrznej) niekoniecznie musi się opłacać a przynajmniej warto sprawę przeanalizować wnikliwie. Wieczorem temperatura spadła poniżej zera i do rana trzymało -5. Rano zaczęło się ocieplać i w dzień było około +10. Ciekawe czy tańszy prąd jest w stanie wyrównać różnicę COP?

Energia w 2tar. G12 kosztuje 0,35zł, a w G11 aż 0,61zł. COP przy -5/35 to 2,93, a przy +10/35 to 4,69 - różnica 60%. Średnio-dobowo ta różnica temperatur się znacznie zmniejszy, reasumując ...... warto :)

Kurczę a wszyscy na mnie krzyczeli jak mówiłem że powietrzne trzeba robić na niskim parametrze i aby pracowała całą dobę a nie tylko w nocy :)

Nie wiem niestety kto krzyczał, ale co do zasady, to wydawało się, że wszyscy są zgodni: jeśli dobierzesz pompę w ten sposób, aby musiała pracować non-stop dla temp. obliczeniowej, to z powodzeniem w ciągu roku przepracuje więcej niż 80% godzin w taniej taryfie. Amplituda temperatur dobowych nad Wisłą, średnio, jest o wiele niższa, niż przytoczone 15*. No chyba, że: kupujesz klimatyzator za 2 KPLN, który pociągnie np. -8* czy -10*, a reszta prądem, a wtedy już w drugiej taryfie. I to jest chyba najmądrzejsze wyjście.