Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za rekuperator

Recommended Posts

witam,

też zastanawiam się nad reku, ostatnio dostałam ofertę na Toshibę ! Cena wprawdzie nie zachęca ale podobno ma się ona tak do krajowych produkcji jak mercedes do syrenki ( to oczywiście opinia sprzedawcy ). Jest to podobno najciszej pracujący reku w polsce ?! Nie wiem co o tym sądzić, może ktoś skusił się na takie cudo i powie czy warto.

• 4 years później...

U mnie pierwsza oferta wykonawcy (czerwiec 2008) była taka:

Rekuperator DOSPEL ECONOMIC 300 II z automatyką 7 400 zł + VAT

Instalacja kanałowa ( ~ 72 mb) 3 960 zł + VAT

Izolacja termiczna i akustyczna VENTILAM ALU (~ 120 m2) 2 400 zł + VAT

Kratki + anemostaty + czerpnie 600 zł + VAT

Przepustnica wielopłaszczyznowa 200 zł + VAT

Materiały dodatkowe 800 zł + VAT

Montaż 3 000 zł + VAT

Uruchomienie 700 zł + VAT

Razem: 19 060 zł + VAT (7%) = 20394 PLN brutto

Po negocjacjach skończyło się na 17095 PLN brutto.

Rury już rozprowadzone. Panowie elastyczni, znosili moje zachciańki "to tu puścic tak", "a to inaczej" :D . Teraz jeszcze tylko montaż reku.

• 4 months później...
  • 2 weeks później...
Ja dostałem niedawno wycene z firmy z Czestochowy - okazali sie bardzo słowni- zrobili na podstawie skanow projektu profesjonalny projekt budowlany dostosowany do budynku i jego rozmiarow- zaplacilem za niego 430 zeta - uprawniony projektant-za calosc materialow lacznie z reku Mistral 250 econo ponad 8000 tys minus koszt projektu plus robocizna 3800 montaz-razem ponad 11tys z podatkiem 7%- chyba sie zdecyduje- Pozdrawiam

u mnie wygląda to tak:

1.Centrala Mistral 300 +sterownik RC3- 13200 zł.+VAT 7%

2.Centrala Mistral Duo 300 dopłata-1020 zł.(dwa wymienniki krzyżowe)

3.Centrla Mistral Geo 300-dopłata-1420 zł.(do współpracy z wymiennikiem grutowym)

4.Sterownik RC1-dopłata -730 zł.

Płatność :

I etap-montaż instalacji (rury ,kształtki,redukcje)- płatność 50%

II etap - montaż centrali i sterownika,uruchomienie-płatność 50 %

cena oczywiscie za materiał z montażem i uruchomieniem

Ja w maju 2008 zapłaciłem za projekt + wykonanie jakieś 14 tys zł brutto. Rekuperator Renovent firmy Brink (krzyżowo-przeciwprądowy) 400 m3/h. Niemal identyczne rekuperatory sprzedaje Viesmann. Dobrze wyciszony, oszczędne silniki prądu stałego, automatyczny bypass. Domek 155 m2 pow. użytkowej. Kanały stalowe + flex, przepustnice, izolacja kanałów, anemostaty. Okolice Katowic.