alek_w 26.02.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Czy montowane deski czołowej jest konieczne? Zauważyłem, że w wielu przypadkach zastępuje ją pas podrynnowy. Co przemawia za jednym i drugim rozwiązaniem? Dodam, że podbitka będzie y mnie montowana prostopadle do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magister 26.02.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 ja odpisze że nie wiem Na pewno deska scala krokwie i całą konstrukcję. wydaje się że wszystko jest wówczas bardziej stabilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 26.02.2012 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 ja odpisze że nie wiem Na pewno deska scala krokwie i całą konstrukcję. wydaje się że wszystko jest wówczas bardziej stabilne. A co na deskę w takim razie? Blacha czy jakiś plastik orynnowania? Wiem, ze Marley ma coś takiego w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.02.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Czy montowane deski czołowej jest konieczne? Zauważyłem, że w wielu przypadkach zastępuje ją pas podrynnowy. Co przemawia za jednym i drugim rozwiązaniem? Dodam, że podbitka będzie y mnie montowana prostopadle do ściany. Ale pas podrynnowy musi się na czymś trzymać. Najczęściej choć nie zawsze jest robiony z blachy płaskiej, którą własnie mocuje sie do deski czołowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 26.02.2012 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Ale pas podrynnowy musi się na czymś trzymać. Najczęściej choć nie zawsze jest robiony z blachy płaskiej, którą własnie mocuje sie do deski czołowej Myślałem, że mocowanie na krokwiach wystarczy. U mnie deska czołowa ma 20cm szerokości. Jaki szeroki musi być pas podrynnowy? Może być węższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.02.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Myślałem, że mocowanie na krokwiach wystarczy. U mnie deska czołowa ma 20cm szerokości. Jaki szeroki musi być pas podrynnowy? Może być węższy? Trzeba tez do czegoś przymocowac rynajzy, najczęściej jest to właćnie deska czołowa Pas może byc węzszy i zazwyczaj ma około 16 cm, zazwyczaj aczkolwiek nie zawsze. Możesz podciąc pietki krokwi i przybić deske 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 26.02.2012 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Trzeba tez do czegoś przymocowac rynajzy, najczęściej jest to właćnie deska czołowa Pas może byc węzszy i zazwyczaj ma około 16 cm, zazwyczaj aczkolwiek nie zawsze. Możesz podciąc pietki krokwi i przybić deske 16 A tutaj z czego jest zrobiony? Te proporcje by mi odpowiadały. Ktoś jest w stanie określic szerokość deski i pasa podrynnowego? http://images40.fotosik.pl/1384/a2b411654ef6223amed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.02.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Tu jest deska, widac ja gołym okiem, nie wiem czy dalej dobrze widze ale jakies kombinacje są. Deska górą jest wyżej niż krokwie, byc może na krokwiach sa jeszcze przybite wzdłuż łaty aby podnieść owe krokwie. Ale tu nie o tym...ta deska jest szeroka i może miec w granicach 18 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 26.02.2012 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Tu jest deska, widac ja gołym okiem, nie wiem czy dalej dobrze widze ale jakies kombinacje są. Deska górą jest wyżej niż krokwie, byc może na krokwiach sa jeszcze przybite wzdłuż łaty aby podnieść owe krokwie. Ale tu nie o tym...ta deska jest szeroka i może miec w granicach 18 cm Może deska jest podniesiona, żeby rynnę wyżej osadzić. Ten pas podrynnowy jest z jakiegoś łupka, czy to tłoczona blacha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.02.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 To struktonit ( forma łupka ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.02.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Może deska jest podniesiona, żeby rynnę wyżej osadzić. to nic nie da. Nabijając łaty na krokwie raczej chciano uzyskac wyższą krokiew, a żeby dać więcej wełny w środku. Podnosząc sama deskę popełniliby błąd, otóz na krokwiach nabita jest membrana i powstałby ząbek, zagięcie,woda nie spływałaby prosto w rynne, chyba ze dach jest deskowany i podniosło sie wszystko o grubośc deski. Możemy gdybać, nie znamy dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 26.02.2012 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 to nic nie da. Nabijając łaty na krokwie raczej chciano uzyskac wyższą krokiew, a żeby dać więcej wełny w środku. Podnosząc sama deskę popełniliby błąd, otóz na krokwiach nabita jest membrana i powstałby ząbek, zagięcie,woda nie spływałaby prosto w rynne, chyba ze dach jest deskowany i podniosło sie wszystko o grubośc deski. Możemy gdybać, nie znamy dachu. No ale tam z kolei jest pas nadrynnowy, który zakrywa "ząbek". Zauważyłem, że u mnie w projekcie też deska czołowa jest wyżej niż krokiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 26.02.2012 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 To struktonit ( forma łupka ). A są jakieś blaszane imitacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.02.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Nie wiem trzeba poszukać. Ja mam podobny jak na zdjęciach i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.02.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 No ale tam z kolei jest pas nadrynnowy, który zakrywa "ząbek". Zauważyłem, że u mnie w projekcie też deska czołowa jest wyżej niż krokiew. A co z membrana zrobisz?? Przeciez ona jest nabita na krokwie. Powstanie Ci wowczas zaglebienie w ktorym bedzie zbierac sie woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 26.02.2012 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Nie wiem trzeba poszukać. Ja mam podobny jak na zdjęciach i jest OK. A jak masz zamontowane uchwyty do rynien? Przez te płytki wierciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 26.02.2012 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 A co z membrana zrobisz?? Przeciez ona jest nabita na krokwie. Powstanie Ci wowczas zaglebienie w ktorym bedzie zbierac sie woda Nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.02.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Tak ale nie ja wierciłem a dekarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 26.02.2012 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Tak ale nie ja wierciłem a dekarz. Pamiętasz jakie były wymiary tych płytek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.02.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Nie wiem A może masz w projekcie pełne deskowanie dachu? wówczas podniesiona deska czołowa zlicuje się z nabitymi deskami i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts