Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deska czołowa

alek_w

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po pierwsze to nie wiadomo czy to jest Struktonit choć z całą pewnością to płytka włókno-cementowa. Typowy wymiar takiej płytki elewacyjnej to 20X20 cm.

Deskę podniesiono aby właśnie skrócić szerokość okapu. Szerokość tej deski to 17~18 cm gdyż mniej więcej płytka przestaje około 2~3 cm za deskę po to aby zasłonić grubość podbitki. Aby nie wystąpił zwis folii wykonawca nabił na końcówki krokwi kawałki kontrłat i wyłożył na nich folię. Można przyjąć, że deska przestaje nad krokwie około 2,5 cm. Przy perfekcyjnym wykonaniu stosuje się w tym miesjcu belkę klinową a w Polsce zamiast niej deskę schodzącą z połaci na deskę okapową. Pozdrawiam.

Po pierwsze to nie wiadomo czy to jest Struktonit choć z całą pewnością to płytka włókno-cementowa. Typowy wymiar takiej płytki elewacyjnej to 20X20 cm.

Deskę podniesiono aby właśnie skrócić szerokość okapu. Szerokość tej deski to 17~18 cm gdyż mniej więcej płytka przestaje około 2~3 cm za deskę po to aby zasłonić grubość podbitki. Aby nie wystąpił zwis folii wykonawca nabił na końcówki krokwi kawałki kontrłat i wyłożył na nich folię. Można przyjąć, że deska przestaje nad krokwie około 2,5 cm. Przy perfekcyjnym wykonaniu stosuje się w tym miesjcu belkę klinową a w Polsce zamiast niej deskę schodzącą z połaci na deskę okapową. Pozdrawiam.

Witam, też chciałbym zastosować płytkę elewacyjną 20x20. Deska czołowa ma u mnie szerokość 20 cm, czy w związku z tym powinienem postarać się o węższą - np 18 czy wystarczy obniżyć te płytkę zostawiając na górze gołą deskę?

Zwróć uwagę na fakt. że musisz uwzględnić jeszcze grubość podbitki o ile chcesz nią przesłonić spód deski okapowej. Płytka powinna przestawać 1 cm za podbitkę. Można opuścić płytkę. Deskę można zamalować np. na grafitowo lub czarno (gdyby była widoczna) ewentualnie przesłonić specjalnie wykonaną obróbką blacharską. Pozdrawiam.

Zwróć uwagę na fakt. że musisz uwzględnić jeszcze grubość podbitki o ile chcesz nią przesłonić spód deski okapowej. Płytka powinna przestawać 1 cm za podbitkę. Można opuścić płytkę. Deskę można zamalować np. na grafitowo lub czarno (gdyby była widoczna) ewentualnie przesłonić specjalnie wykonaną obróbką blacharską. Pozdrawiam.

Czyli najlepiej zamówić taką na szerokość 19 cm (deskę czołową)?

to nic nie da. Nabijając łaty na krokwie raczej chciano uzyskac wyższą krokiew, a żeby dać więcej wełny w środku. Podnosząc sama deskę popełniliby błąd, otóz na krokwiach nabita jest membrana i powstałby ząbek, zagięcie,woda nie spływałaby prosto w rynne, chyba ze dach jest deskowany i podniosło sie wszystko o grubośc deski. Możemy gdybać, nie znamy dachu.

Już wiem. Rozmawiałem z wykonawcą. Trend jest taki, że ostatnią kontrłatę umieszcza się pod membraną. Być może robi się tak w celu rozpięcia membrany na równej powierzchni jaką stanowi deska czołowa.

Mam prośbę o pomoc w wyjaśnieniu kilku pytań.

W moich dachu projektant (projekt gotowy - dach kopertowy) wrysował deskę okapową o wymiarach 20x6cm. Ekipa od więźby nie chce zamontować tej deski twierdzi, że max jaką montuje to 3,2 czy 3,5cm, a zazwyczaj deska czołowa ma 2,2cm. Mam pewien problem bo dostarczyłem te deski na budowę, a moja ekipa częściowo wykorzystała je do konstrukcji dachu (na belki na stropie poddasza).

Mam pewien dylemat, bo nie wiem czy mają te deski okapowe zdemontować z miejsc gdzie je wykorzystali i zamontować je tam gdzie powinny być. Czy może mają rację i nie robi się desek czołowych/okapowych tak "grubych" jak wymyślił to projektant.

Oni twierdzą, że to zbędne obciążenie dachu. Sam nie wiem czy mam robić im problemy czy im to darować...

Po pierwsze nie jest to żadne obciążenie dla dachu. Grubość 6 cm to lekka przesada. Typowe deski okapowe to 32 mm i 40 mm. 25 mm a tym bardziej 22 mm jest stanowczo za cienka. Wykorzystane deski okapowe pozostawić na swoim miejscu. Zamówić 40 mm. Pozdrawiam.