alek_w 26.02.2012 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 A może masz w projekcie pełne deskowanie dachu? wówczas podniesiona deska czołowa zlicuje się z nabitymi deskami i po problemie Nie mam, mam tylko membranę, łaty i kontłaty, na to dachówka. http://images35.fotosik.pl/1205/9197b280c5aac70cmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.02.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Pamiętasz jakie były wymiary tych płytek? Nie jestem pewien ale chyba 20x20 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.02.2012 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Po pierwsze to nie wiadomo czy to jest Struktonit choć z całą pewnością to płytka włókno-cementowa. Typowy wymiar takiej płytki elewacyjnej to 20X20 cm.Deskę podniesiono aby właśnie skrócić szerokość okapu. Szerokość tej deski to 17~18 cm gdyż mniej więcej płytka przestaje około 2~3 cm za deskę po to aby zasłonić grubość podbitki. Aby nie wystąpił zwis folii wykonawca nabił na końcówki krokwi kawałki kontrłat i wyłożył na nich folię. Można przyjąć, że deska przestaje nad krokwie około 2,5 cm. Przy perfekcyjnym wykonaniu stosuje się w tym miesjcu belkę klinową a w Polsce zamiast niej deskę schodzącą z połaci na deskę okapową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 26.02.2012 23:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Po pierwsze to nie wiadomo czy to jest Struktonit choć z całą pewnością to płytka włókno-cementowa. Typowy wymiar takiej płytki elewacyjnej to 20X20 cm. Deskę podniesiono aby właśnie skrócić szerokość okapu. Szerokość tej deski to 17~18 cm gdyż mniej więcej płytka przestaje około 2~3 cm za deskę po to aby zasłonić grubość podbitki. Aby nie wystąpił zwis folii wykonawca nabił na końcówki krokwi kawałki kontrłat i wyłożył na nich folię. Można przyjąć, że deska przestaje nad krokwie około 2,5 cm. Przy perfekcyjnym wykonaniu stosuje się w tym miesjcu belkę klinową a w Polsce zamiast niej deskę schodzącą z połaci na deskę okapową. Pozdrawiam. Witam, też chciałbym zastosować płytkę elewacyjną 20x20. Deska czołowa ma u mnie szerokość 20 cm, czy w związku z tym powinienem postarać się o węższą - np 18 czy wystarczy obniżyć te płytkę zostawiając na górze gołą deskę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.02.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Zwróć uwagę na fakt. że musisz uwzględnić jeszcze grubość podbitki o ile chcesz nią przesłonić spód deski okapowej. Płytka powinna przestawać 1 cm za podbitkę. Można opuścić płytkę. Deskę można zamalować np. na grafitowo lub czarno (gdyby była widoczna) ewentualnie przesłonić specjalnie wykonaną obróbką blacharską. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 26.02.2012 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Zwróć uwagę na fakt. że musisz uwzględnić jeszcze grubość podbitki o ile chcesz nią przesłonić spód deski okapowej. Płytka powinna przestawać 1 cm za podbitkę. Można opuścić płytkę. Deskę można zamalować np. na grafitowo lub czarno (gdyby była widoczna) ewentualnie przesłonić specjalnie wykonaną obróbką blacharską. Pozdrawiam. Czyli najlepiej zamówić taką na szerokość 19 cm (deskę czołową)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.02.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Maksymalna szerokość deski czołowej to 20cm - (1 cm + grubość podbitki) przy zastosowaniu płytek włókno cementowych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 27.02.2012 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Maksymalna szerokość deski czołowej to 20cm - (1 cm + grubość podbitki) przy zastosowaniu płytek włókno cementowych. Pozdrawiam. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 27.02.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 ja miałem deskę szerokości 20 cm, i 32 cm grubości tj póltorej cala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.02.2012 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 ja miałem deskę szerokości 20 cm, i 32 cm grubości tj póltorej cala No No No duży ten cal u Ciebie jeżeli 32 cm to 1,5 cala - całkiem guba ta deska ( a może płatew ) czołowa. No ale cóż takie czasy teraz wszystko jest większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 02.03.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 te płytki są róznych rozmiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 02.03.2012 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 te płytki są róznych rozmiarów Wiem, wiem, ale 30 cz 25 cm byłoby za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 03.03.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 ja stosując deske 22 cm a struktonit 25*25, albo 18 cm i plytki 20*20 , i nie wierce nic w plytkach tylko przykrecam haki farmerami wchodzi jak w maslo pod warunkiem ze przykrecasz hak w miejscu gdzie plytka dolega do deski inaczej ją zlamiesz (płytke). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 04.03.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Jak widać można wiercić, można nie wiercić płytki ( ot taka refleksja ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.03.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Nie ma możliwości nie wiercić. Po prostu wkręt farmer jest zakończony wiertełkiem, które umożliwia mu bezkolizyjne przejście przez płytkę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 06.03.2012 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 to nic nie da. Nabijając łaty na krokwie raczej chciano uzyskac wyższą krokiew, a żeby dać więcej wełny w środku. Podnosząc sama deskę popełniliby błąd, otóz na krokwiach nabita jest membrana i powstałby ząbek, zagięcie,woda nie spływałaby prosto w rynne, chyba ze dach jest deskowany i podniosło sie wszystko o grubośc deski. Możemy gdybać, nie znamy dachu. Już wiem. Rozmawiałem z wykonawcą. Trend jest taki, że ostatnią kontrłatę umieszcza się pod membraną. Być może robi się tak w celu rozpięcia membrany na równej powierzchni jaką stanowi deska czołowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.03.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 To nie jest trend tylko konieczność skrócenia kontrłąty aby unieść folię. Te kawałki kontrłat pod folią nie są do niczego potrzebne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grregg 06.03.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Mam prośbę o pomoc w wyjaśnieniu kilku pytań.W moich dachu projektant (projekt gotowy - dach kopertowy) wrysował deskę okapową o wymiarach 20x6cm. Ekipa od więźby nie chce zamontować tej deski twierdzi, że max jaką montuje to 3,2 czy 3,5cm, a zazwyczaj deska czołowa ma 2,2cm. Mam pewien problem bo dostarczyłem te deski na budowę, a moja ekipa częściowo wykorzystała je do konstrukcji dachu (na belki na stropie poddasza). Mam pewien dylemat, bo nie wiem czy mają te deski okapowe zdemontować z miejsc gdzie je wykorzystali i zamontować je tam gdzie powinny być. Czy może mają rację i nie robi się desek czołowych/okapowych tak "grubych" jak wymyślił to projektant.Oni twierdzą, że to zbędne obciążenie dachu. Sam nie wiem czy mam robić im problemy czy im to darować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.03.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Po pierwsze nie jest to żadne obciążenie dla dachu. Grubość 6 cm to lekka przesada. Typowe deski okapowe to 32 mm i 40 mm. 25 mm a tym bardziej 22 mm jest stanowczo za cienka. Wykorzystane deski okapowe pozostawić na swoim miejscu. Zamówić 40 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grregg 07.03.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts