Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deska czołowa

alek_w

Recommended Posts

We wtorek mam spotkanie z dekarzem, podczas którego będę musiała podjąć decyzję na temat deski czołowej (okapowej).

Dach jest deskowany (bez podbitki) i pokryty papą. Docelowo będzie miał następujące warstwy (od góry):

• dachówka,
  • łaty (4 cm, pierwsza od okapu 6 cm),
  • kontrłaty (2,5 cm),
  • izolacja (papa 0,5 cm),
  • deskowanie (2,5 cm), w miejscach widocznych boazeria (2 cm),
  • krokwie (20 cm, czoło 16 cm w pionie, 12 cm w poziomie),
  • murłata (14 cm).

Między krokwiami (pod deskowaniem):

• pustka wentylacyjna (2 cm),
  • ocieplenie wełną (18 cm).

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=173984&d=1362244859

Czy w tym przypadku znajdzie zastosowanie deska czołowa, a jeśli tak to o jakich wymiarach?

Czy nad rynną założyć grzebień (wróblówkę)?

Czy mogą mnie czekać jeszcze jakieś niespodzianki związane z wykończeniem dachu?

deska_czolowa.jpg

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dachówka ceramiczna Röben Piemont Tobago. Rynny PCV Nicoll.

Czyli deska czołowa powinna się pojawić i zasłonić całe czoło krokwi.

Opad, skropliny i ewentualne przecieki wyprowadzone zostaną ponad rynnę.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=174152&d=1362331901

Mam jedno "ale".

Zdecydowałam się nie robić podbitki, krokwie są ładnie wyeksponowane.

Nie chciałabym zasłaniać całego ich czoła. Niech będzie je trochę widać na tle elewacji.

Czy można zmniejszyć wysokość deski czołowej do wymaganego minimum?

deska_czolowa_2.jpg

Można zrobić bez deski czołowej , ale wtedy uchwyty rynnowe muszą być z wierzchu ( dla słabego fachowca trudności z ustawieniem spadku ) . Solidna deska okapowa. Wprowadzenie skroplin na pas nadrynnowy jest pracochłonne , powoduje powstanie tzw. kieszeni i zastoin. W Twoim przypadku wystarczy dać mały kapinosik za rynną wsunięty pod papę. Jan.

Pierwsza łata nie powinna być na sztorc tylko normalne a na pasie nadrynnowym kratka wentylacyjna. Deska okapowa powinna być strugana jak nie będą do niej mocowane haki to grubość obojętna. Najlepiej bez tej deski i haki dokrokwiowe a wówczas pierwsza łata może być na sztorc należy natomiast osłonić okap taśmą perforowaną. Pozdrawiam.

Jestem po spotkaniu. Wyszło na to, że mieli Panowie rację.

Dekarz zaproponował rynnę na hakach. Pod spodem chciał

dać deskę, ale nie zgodziłam się z obawy o wentylację oraz

z chęci wyeksponowania krokwi.

Prawdopodobnie będzie to wyglądało jak na rysunku poniżej:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=174768&d=1362601636

Na rysunku nie ujęto obróbki blacharskiej, ponieważ nie ma

pewności jak zostanie ukształtowana. Pojawiły się natomiast

haki oraz taśma perforowana PCV (12 zł brutto / mb), która zasłoni

pas podrynnowy oraz zapewni prawidłową wentylację połaci.

deska_czolowa_3.jpg

Zgadzam się, u mojej babci nie było żadnej obróbki blacharskiej okapu i dach funkcjonował prawie 70 lat. Działałby pewnie jeszcze dłużej, ale nowe pokolenie postanowiło wymienić dach na nowy - współczesny.

roben_radom13.jpg

W tym przypadku Pimont nieco faluje na łączeniach, więc pas nadrynnowy i wróblówka pojawi się. Poniżej powiększenie szczegółu okapu, bez deski czołowej. Obejrzałam to w praktyce na budowie i sądzę, że będzie wyglądać estetycznie.

deska_czolowa_4.jpg

Prace ruszyły, ale zostaną pewnie przerwane ze względu na niespodziewany powrót zimy.

Jeżeli hokejgk1 pytałeś o mój przypadek, to rynny osadzone są w hakach, które przymocowano do łaty okapowej za pośrednictwem metalowych płaskowników wygiętych pod kątem połaci i umożliwiających regulację wysokości. Razem to wygląda w przybliżeniu tak:

1055188598.jpg

W kwestii grzebienia z kratką również miałam obawy, dlatego ucieszyłam się gdy dekarz zaproponował ułożyć dachówkę na samym grzebieniu, a główną wentylację połaci przenieść w pas podrynnowy. W przeciwnym razie nałożyłabym jakąś siatkę na tą kratkę.

25.gif

Jest jeszcze inna kwestia. Wątpię, aby pod dachówką panowały korzystne warunki (szczególnie w okresie lata) dla rozwoju owadów. Przy ciemnej dachówce, będzie tam po prostu piekarnik. A w zimie większość paskudztwa zawiesza działalność. :-)

No właśnie aby była odpowiednia wentylacja powinien być grzebień z kratką wentylacyjną (odpowiedni przekrój wlotowy) a nie sam grzebień. Grzebień też nie jest przeszkodą dla owadów. Natomiast osy potrafią zrobić spustoszenie w folii dachowej. Pozdrawiam.

• 2 months później...
Witam, u mnie przy dachu pojawil sie nastepujacy problem. goscie z firmy ktorzy robili wiazary zaproponowali mi aby deski czolowej nie obijac zadna blacha ani plytkami tylko zostawic gola deske i na jej gorze zamonotwac rynne. takie rozwiazanie projektuje pracownia z500 w swoich projektach. np. taki dom: http://z500.pl/projekt/Z273_a,Powiekszona-wersja-projektu-z273-z-kotlownia-na-ekogroszek.html . W sumie spodobalo nam sie takie rozwiazanie i zamowilismy deski czolowe o grubosci 32mm. Jednak dekarz ktory aktualnie kryje nam dach wyrazil swoje obawy ze deski ktore kupilsmy stosunkowe swieze ( nie wysuszone) beda sie rozsychac na dachu przez co pojawi sie za jakis czas problem z nimi i nie bedzie to fajnie wygladac. Co myslicie na ten temat takiego rozwiazania? da sie dobrze zabezpieczyc te deski czy lepiej obic blacha ? rozumiem ze jak zamontuje rynny to ciezko bedzie juz cokolwiek potem poprawic. pozdrawiam.

ja sie tylko martwie jak to bedzie wygladac na laczeniach. mam laczenia w poziomie i pionie poniewaz mam dwie deski 16cm i 14cm i bede montowane jedna pod druga. I teraz sie zastanawiam jak to bedzie pozniej wygladac na laczeniach. wczesniej o tym nie myslalem ale dekarz dal mi temat do myslenia.