Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Długa, wąska kuchnia - parę pytań i wątpliwości

Łukasz_81

Recommended Posts

Ociekacz jest małym problemem, bo można go położyć w drugą stronę na zmywarkę. Bardziej się zastanawiam, jak wpuścić zlew żeby jednak szafkę po lewej móc jakoś wykorzystać sensownie... Myślałem, że się zmieścimy w tej przestrzeni między blatami, ale wtedy zlew musiałby być bardzo mały - max 30 cm. No i to jest właśnie mój główny problem.

Jeśli chodzi o uchwyty, to plan był, żeby zrobić frez, bez uchwytów, potem żeby złamać kolor wymyśliliśmy, że zrobimy uchwyty aluminiowe. No i jak pojawił się problem z otwieraniem zmywarki, to jakoś mi zabrakło koncepcji... chyba się zafiksowałem po prostu. Bo te listy to bardzo fajna opcja.

Ociekacz jest małym problemem, bo można go położyć w drugą stronę na zmywarkę. Bardziej się zastanawiam, jak wpuścić zlew żeby jednak szafkę po lewej móc jakoś wykorzystać sensownie... Myślałem, że się zmieścimy w tej przestrzeni między blatami, ale wtedy zlew musiałby być bardzo mały - max 30 cm. No i to jest właśnie mój główny problem.

Jeśli chodzi o uchwyty, to plan był, żeby zrobić frez, bez uchwytów, potem żeby złamać kolor wymyśliliśmy, że zrobimy uchwyty aluminiowe. No i jak pojawił się problem z otwieraniem zmywarki, to jakoś mi zabrakło koncepcji... chyba się zafiksowałem po prostu. Bo te listy to bardzo fajna opcja.

Szafka na sensowny zlew z ociekaczem to 50cm na komorę. A wiem, bo taki mam, włąśnie z ociekaczem skierowanym na zmywarkę :D A mikroskopijnej komory to też nie ma co brać jeśli nie musisz, bo w standardowym gospodarstwie domowym w takim zlewie musi być miejsce na opłukanie dużego garnka a nie tylko na nalewanie wodu do czajnika elektrycznego...

Maksymalne wykorzystanie przestrzeni jest wtedy, kiedy masz pojedynczą szafkę na komorę zlewu i kosz na śmieci pod nią. A u Ciebie nie bardzo da sie to wcielić w życie w aktualnym ustawieniu, bo nie ma miejsca na dołączenie ciagów zakręcających. Gdyby zrezygnować z szafek węższych zakręcających to ścianę można zabudować szafka 120cm krótszy bok czyli 60cm + 50cm szafka na zlew + 60cm zmywarka +20cm cargo na środki czystości (tabletki do zmywarki, zapas płynu do naczyń, ścierki itd.) (chyba że nie możesz tak daleko pociągnać instalacji wodnej).

Ale z tego co pamiętam, nie chciałeś robić kuchni w L, więc chyba musisz pogodzić się z poświęceniem pewnej ilości miejsca w ten narożnej 90cm.

Edytowane przez Aantenka