Gość Konto usunięte_12* 05.03.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 1100 zl za 5 szt nasad stalych + robocizna. Gdybym ja TAKĄ CENĘ usłyszał, to by mi przeszedł Twój lęk wysokości No, ale ja jestem ....sobieradek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 05.03.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Czy kazdy komin systemowy wentylacyjny musi byc zakonczony specjalnymi nasadami? Przeciez jest to nieekonomiczne.... Moje dwa kominy sa zakonczone kratkami po jednej stronie i dlatego wieje mi do srodka, zaleznie od kierunku wiatru. Moj wykonawca twierdzi ze nie mogl tego inaczej zakonczyc, bo jakby zrobil dziury po dwoch stronach, do tego wycial by srodek, to by to sie rozpadlo bo nie mialo by sie na czym trzymac... Moze jest jakas inna mozliwosc przerobienia mojego komina? Bo jakos nie moge wyobrazic sobie na kominie tyle nasad.... jak w bloku Rozmawialem dzisiaj z jednym kominiarzem i on poleca zaslepenie kratek i wstawienie kazdy kanal po jednej stalej nasadzie - koszt 1100 zl Zakładałeś, że wentylacja grawitacyjna jest ekonomiczna? To już wiesz, że to pomyłka. Wykonawca pierdzieli głupoty, że komin się rozsypie jak przebije przegrodę miedzy dwoma kanałami. Jemu, po prostu nie chce się tego robić. Odnośnie wyceny kominiarza, poprawki z reguły są kosztowne. Dla przykładu: koszt jednej nasady obrotowej Turbowent fi 150 z blachy kwasówki to ok 350 zł brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 05.03.2012 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Czyli co moge bez obaw przerobic komin przebijajac kanaly na wylot, bez montazu nasad?Tez mi sie wydaje ze kominiarz powiedzial mi duza cene ;/ Macie moze z moich okolic jakas osobe godna polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 06.03.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Macie moze z moich okolic jakas osobe godna polecenia? Ogłoś przetarg na http://www.ofero24.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 06.03.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 (edytowane) Czyli co moge bez obaw przerobic komin przebijajac kanaly na wylot, bez montazu nasad? Tez mi sie wydaje ze kominiarz powiedzial mi duza cene ;/ Macie moze z moich okolic jakas osobe godna polecenia? U mnie jest dokładnie tak zrobione. Murarz samo powiedział, że bez tego będzie dmuchać na dole, jak wiatr będzie wiał w kratkę na kominie. Nic się nie rozsypie, pod warunkiem, że nie wywalisz całej przegrody, a jeżeli na tym w którym są kratki stoi jeszcze jeden nie naruszony to ryzyko masz bardzo małe. U mnie nacięli małym flexem na łączeniu ze ścianką komina + poziomo na wymiar kratki i później obłupali górną część. Wmurowali dziurami do dołu. Nad kratkami i dziurą w środku została taka "poprzeczka" wysokości około 10cm która trzyma pustak w kupie. Twoja sytuacja to błąd wykonawczy tego co murował kominy. Edytowane 6 Marca 2012 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 07.03.2012 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 I nie dmucha Ci przez wentylacje przy tak zrobionym kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 07.03.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 (edytowane) Nigdy nie miałem takiego problemu. A wieje u mnie naprawdę mocno, bo mam dom na łąkach i ma się gdzie rozpędzić. Jeżeli przy tak zrobionym kominie dmucha, to znaczy że nie ma dostatecznego napływu świeżego powietrza. Łatwo sprawdzić, uchylając drzwi lub okno (od tej strony co nie wieje) - zjawisko wiania z kratki wtedy zanika. W tej sytuacji pomaga tylko montaż nawiewnika/ów. Testowane u rodziców - mama ma obsesję na punkcie uszczelniania i z jednej kratki pizgało aż miło - a raczej niemiło bo w kibelku. Ustępowało po uchyleniu okna (kominy przebite). Edytowane 7 Marca 2012 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 14.03.2012 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Rozmawialem wczoraj z drugim kominiarzem i on proponowal przebicie samego komina bez zadnych nasad, wiec juz nie wiem co lepsze ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 16.03.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Gwoli ścisłości, nie przebicie, a wycięcie. Pustaki w kominach systemowych są kruche. „Wykonawca pierdzieli głupoty, że komin się rozsypie jak przebije przegrodę miedzy dwoma kanałami. „ Cytuję M K, niestety albo stety - wykonawca miał rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 16.03.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Zgadza się użyłem niewłaściwego słowa, w tym wypadku, trzeba taką przegrodę w pustaku systemowym wyciąć np.: otwornicą, flexem.A wykonawca swoja drogą, powinien takie rozwiązanie zaproponować. Zamiast mówić, nie da się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 17.03.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Dokładnie, o tym należy pomyśleć przy budowie komina, M K jak wsadzisz fleksa w przewód wentylacyjny który posiada wymiar przekroju 10cm i wytniesz ? Lepiej wyciąć w czapce (łatwiej) otwory, zainstalować nasady i zamurować i ocieplić boczne wyloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 17.03.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Masz rację z tym flexem. W tym wypadku wygodniej i szybciej, zrobić otwór przez czapkę, plus nasada, na zakończenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 17.03.2012 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Czyli zostaje opcja dodanie stalych nasad i nie kombinowac Tylko jak zaslepic teraz kratki w otynkowanym kominie zeby to ladnie wygladalo ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 17.03.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Tylko jak zaslepic teraz kratki w otynkowanym kominie zeby to ladnie wygladalo ;/ Już odpowiadałem na to pytanie w tym wątku: #15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 17.03.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 A może da się włożyć małego flexa po ukosie i później go tylko obrócić w przewodzie. Przekątna kratki ma 14cm, a małe flexy mają tarczę ~100mm. U mnie kanał ma 10 szerokości i coś koło 14 głębokości. Najprościej sprawdzić na sucho w domu czy flex się zmieści i czy da się go obrócić w przewodzie tak, żeby zrobić odpowiednie nacięcia - zdjąć kratkę w kotłowni albo w łazience i sprawdzić empirycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts