Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dlaczego przy wycenie budowy domu ceny podaje sie bez vat?

Recommended Posts

ja mam ten sam problem; gdzie bym nie pytała o jakiekolwiek materiały to podają mi cenę netto - więźba, kable, dach, okna (...)

Nie wiem, czy to sugestia, że bez Vatu też mogą sprzedać, czy może chcą, by cena wydawała się niska i by klient się - brzydko mówiąc - napalił się a potem to już na pewno kupi.

ale jeżeli już samemu dasz im materiał to za materiał płacisz 23% a za robociznę 8%

wtedy warto policzyć, czy lepiej kupić materiał "od firmy" z tym 8% vatem, czy samemu z 23% i odliczyć w ramach ulgi budowlanej - pustaki, cegły, dachówki na przykład są do odliczenia, więc trzeba się zastanowić.

a o to chodzi ze ja bede sam budował (tzn moj ojciec ) ,bez zadnej firmy. W takim razie interesuje mnie tylko sam materiał. wiec np jesli materiał kosztuje np 200tyś zł , to mam doliczyc do niego tylko 8 % vatu? (bo najpierw zapłace 22% a potem i tak mi państwo zwróci w ramach ulgi budowlanej?) .

Nie, nie ;-)

Jak kupujesz materiały sam, w sklepie, składzie, hurtowni - gdziekolwiek, dostajesz fakturę na 23% vat.

Do końca 2013 roku jest ulga budowlana i można w skarbówce dostać częściowy zwrot z tego vatu. Tutaj jest napisane: http://www.pit.pl/budowlana-vat/

Poza tym na forum jest osobny wątek. Warto brać faktury i to rozliczać. Przykład: na domek 130m wydaliśmy 10 tysięcy na pustaki (wydaliśmy nieco mniej, ale z równej kwoty się lepiej liczy). Vat od tej kwoty wynosi 2300zł i w urzędzie, wypełniając odpowiedni PIT (najlepiej na koniec każdego roku) z tej kwoty Vatu - 2300zł należy ci się zwrot 65,22 %. Wykaz materiałów, za której jest zwrot też znajdziesz w sieci.

Gdybyś budował z firmą i to ta firma dostarczałaby materiał, to możliwe, że nie dostałbyś na niego faktury 23% (czyli takie, co się odlicza) tylko na 8% (materiał byłby wliczony w usługę budowlaną świadczoną przez firmę).

Warto jeszcze dodać, że:

- jeśli wykonuje ci firma, to wszystko masz na 8% (wszystko = 100% materiału + robocizna)

- jeśli kupujesz w sklepie, płacisz 23%, i od większości towarów odliczysz tą różnicę pomiędzy 23 i 8 %, ale nie od wszystkich, bo nie dla wszystkich materiałów się to należy (np. gwoździe), więc na kilku materiałach (ale to mniejszość) zapłacisz drożej.

Natomiast faktem jest, że niektóre firmy podając cenę netto mają na myśli, że jeśli nie zażądasz faktury to w ogóle nie zapłacisz podatku. To dot. tylko robocizny (na pewno nie zaoferują ci wtedy materiałów w cenie netto bez żadnej faktury).

Powiem tak - rząd może zdecydować, że przedłuży obowiązywanie tej ulgi, ale (nie chcę politykować) nie zanosi się na to, by to zrobił - kryzys i te sprawy, ulgi rodzinne, czy coś tam zabierają to tej pewnie też nie zostawią :)

Sprawdź wykaz PKWiU w Internecie, to zobaczysz na co można się załapać. Ja wiem, że na: pustaki, cegły, cement, drut, dachówki, stolarkę drzwi + okna.

Wydaje się na to spore kwoty, więc i zwrot niemały.

Jak na przykład zamówisz gruszkę do wylania stropu (nawet jak buduje się samemu, to raczej się bierze, bo taczkami to ciężko by było wyrobić), to wtedy na ten beton dostajesz vat 8%, bo firma, która przyjedzie ci to wylać traktuje beton wraz z wylaniem jako usługę a na usługi mamy vat 8%

Jak na przykład zamówisz gruszkę do wylania stropu (nawet jak buduje się samemu, to raczej się bierze, bo taczkami to ciężko by było wyrobić), to wtedy na ten beton dostajesz vat 8%, bo firma, która przyjedzie ci to wylać traktuje beton wraz z wylaniem jako usługę a na usługi mamy vat 8%

Gruszkę do wylania stropu to w większości znanych mi firm, zamawiasz w wersji brutto=netto albo w wersji 50% na fakture. Generalnie taniej wychodzi i piep... z pitami mniej

Wiadomo, że oni nie stają na głowie, żeby szukać/załatwiać najlepszych ofert.

Firmy budowlane zaopatrują się w konkretnych hurtowniach/składach i mają tam wynegocjowane pewnie dobre ceny.

Gruszkę do wylania stropu to w większości znanych mi firm, zamawiasz w wersji brutto=netto albo w wersji 50% na fakture. Generalnie taniej wychodzi i piep... z pitami mniej

brutto=netto to wiem, że czasem da się z więźbą (choć też nie wszędzie, ale gdzieś tu o tym czytałam, że na drewno mało kto chce i daje fakturę), ja miałam normalnie fakturę na usługę - może to wyjątek.

W Polsce obowiązują tylko ceny brutto !!! Ustawa 5 lipca 2001 r., rozporządzenie z 10 czerwca 2002 r.

Kupujący kupuje od sprzedającego produkt w cenie ustalonej, taką cenę płaci (nie interesuje go czy netto, czy brutto), obowiązkiem sprzedającego jest wystawienie faktury i odprowadzenie VAT.

W przypadku firmy VAT nie ma znaczenia, VAT płaci ostateczny klient

Podaje się ceny netto, bo dla wykonawcy VAT nie jest kosztem. O tym, jak lepiej kupować materiały było kilka wątków. Mnie się opłaciło brać wykonawcę z materiałem (choć doliczył mi niewielką marżę). Plusy takiego rozwiązania to: mniej marnowania materiału ( a co za tym idzie mniej odpadów na budowie), nie martwiłam się, że coś mi zostanie czy zabraknie . Dziś spisałabym tylko dokładniej nie tylko rodzaj materiału, ale i producenta i gatunek . Teraz robię ciąg dalszy - umawiam się z wykonawcą, że on kupuje materiał, ustalając ze mną jego rodzaj i cenę a do faktury nalicza za całość VAT 8%.

No to masz cenę brutto nie netto. Na jedno wyjdzie czy zapłacisz 8% poprzez firmę, czy zapłacisz 23% - 15% i rozliczy skarbowy.

I 8% i 23% są cenami brutto.

Nie wiem jakiego masz wykonawcę który dolicza do cen zakupu marżę, wykonawca ma upusty w składach budowlanych i na tym dodatkowo zarabia.

Więc na tobie zarobił 2 razy. Na marginesie jak na fakturze wyszczególnia "dodatkową marżę" - usługa zamówienia ?. Najważniejsze że my społeczeństwo coś z tego mamy w postaci 8% od usługi zamówienia w postaci VAT.

A czy ktoś praktykował samodzielne wyszukiwanie i zakup materiału na 8% na dane firmy, która potem z tych materiałów buduje ?

Wiadomo, że oni nie stają na głowie, żeby szukać/załatwiać najlepszych ofert.

Są składy które proponowały mi jakieś rozwiązania zgodne z prawem za odpowiednia opłatą i sprzedaż na 8% VAT. Ty jako osoba prywatna z zasady kupujesz na 23%, raz w roku rozliczasz się ze skarbowymi który zwraca Ci 15% i masz 8%.

Firma kupuje tam gdzie ma lepsze układy dla siebie.

Nie wiem jakiego masz wykonawcę który dolicza do cen zakupu marżę, wykonawca ma upusty w składach budowlanych i na tym dodatkowo zarabia.

Więc na tobie zarobił 2 razy.

Tylko jak ma ten wykonawca zarobić na upuście jak faktycznym kupującym -widniejącym na fakturze- jest inwestor a nie wykonawca. Jeśli wykonawca wystawia refakture to rozumiem, ale jeśli faktura ze skąłdu jest od razu wystawiona na inwestora to chyba wtedy inwestor widzi jaką cene i jakie rabaty ma wykonawca a inwestor musi zapłacic wykonawcy prowizje za takie pośrednictwo. Chyba nie ma innej mozliwości. mam nadzieje, ze jasno to opisałam

Firmy budowlane dlatego podają klientom ceny netto,ponieważ są różne stawki vatu.Wiadomo ,że budynki mieszkalne mają 8% a reszta 23%.Jezeli dana firma wykonuje usługi raz na bud. mieszkalnych a raz np. na siedzibach jakichś firm to musi odprowadzić różne stawki.

Załużmy ,że np.malujemy budynek mieszkalny i podajemy cenę brutto z 8%vatem a na końcu okazuje się ,że w budynku tym będą gabinety lekarskie(siedziba firmy czyli 23%vatu).Zeby uniknąć takich sytuacji podajemy zawszę cenę netto + vat w wysokości zależnej od przepisów skarbowych.

Tylko jak ma ten wykonawca zarobić na upuście jak faktycznym kupującym -widniejącym na fakturze- jest inwestor a nie wykonawca. Jeśli wykonawca wystawia refakture to rozumiem, ale jeśli faktura ze skąłdu jest od razu wystawiona na inwestora to chyba wtedy inwestor widzi jaką cene i jakie rabaty ma wykonawca a inwestor musi zapłacic wykonawcy prowizje za takie pośrednictwo. Chyba nie ma innej mozliwości. mam nadzieje, ze jasno to opisałam

W handlu obowiązuje RETRO.

... podajemy zawszę cenę netto + vat w wysokości zależnej od przepisów skarbowych.

Więc podajemy cenę brutto. Oczywiście w handlu firma - firma posługujemy się cenami netto, jestem handlowcem współpracującym z innymi firmami i u nas obowiązuje umownie cena netto. Ale wszyscy wiemy że do ceny netto zawsze jest podatek VAT.

Zgodnie z prawem klientowi indywidualnemu nie można (straci sprzedający) podać ceny netto - dlaczego?

Kupujący pyta o cenę cegły, odpowiedź brzmi 2 zł. Kupujący się zgadza i mamy zawartą umowę kupna - sprzedaży. Sprzedający nie może (zgodnie z prawem) wycofać się z zawartej umowy jednostronnie i powiedzieć, pomyliłem się cena jest 2,46 zł. Obowiązkiem sprzedającego jest sprzedać za 2 zł i odprowadzić VAT.