Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przygotowanie pod instalację internetu radiowego

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam zagwozdkę w temacie internetu. Rzuciłem skrętkę od szafki CATV (tam nastąpi rozdział) do pomieszczeń, wktórych chcę mieć gniazda sieci. Problem tkwi w kablu do anteny radiowej, która docelowo będzie na maszcie. Jak oglądam różne tego typu anteny, to zawsze jest przy nich przewód. Ja chcę położyć przewód przed tynkami. Czy da się odłączyć (bez uszkodzeń i strat sygnału) fabryczny kable od anteny i podłączyć mój? Jaki przewód położyć pod tynk (oznaczenie)? Jeśli ktoś tak robił, to proszę o pomoc. Ewentualanie o jakiś inny pomysł.

Ja ostatecznie dałem od stryszku do parteru w bruzdę pod tynk pustą rurkę pvc do przewodów, tak na oko fi 20mm bo nie znalazłem pewnego przewodu do anteny...

Byłem przekonany że to jakiś kabel koncentryczny musi być a tym czasem w starym mieszkaniu mam... zwykłą skrętkę od samego komina... ponoć jakaś antena aktywna...

I weź tu daj jakiś kabel w tynk...

Jeżeli rurka u Ciebie odpada z racji trasy przewodu to daj koncentryk i skrętkę... Na bank trafisz :)

Edytowane przez tomek4

Koncentryk np. taki: http://www.dipol.com.pl/przewod_koncentryczny_50_om_tri-lan_240_1m__E1171_1.htm

Skrętka: http://www.dipol.com.pl/przewod_netset_utp_5e_skretka_wewnetrzna_1m__E1408_1.htm

Chociaż najlepiej będzie wsadzić tam odcinek rurki instalacyjnej. A jeśli masz ostre zakręty to zrób tam puszkę rewizyjną

• 3 months później...